Çarşamba, Mayıs 30, 2007

Piyazcı Sami

Hiç piyaz tek başına bir yemek olarak yenilir mi? Ya hiç piyaz ılık olarak yenir mi? Peki ya hiç piyaz tahinli yenir mi? Evet Antalya’da yenir. Kulağa garip geliyor değil mi? Piyazcı Sami’nin keşfedip Antalya’nın bir simgesi olan Tahinli Piyaz’ı ve piyazcıları tanıyalım. Bu yazıda Piyazcı Sami’yi bir sonrakinde ise onun yanında yetişmiş Piyazcı Mustafa’yı anlatacağım sizlere. Antalya Tahinli Piyazı’nın yaratıcısı Muslu Mustafa imiş. Tavuk ticareti ile uğraşan Muslu Mustafa’nın işyerinde kendisi için yaptığı bu yemek ziyaretçileri tarafından da çok beğenilmiş, o da zaman içinde bu yiyeceği bir meslek haline getirmiş. İlk piyazcı dükkânını 1920’li yıllarda şimdi Kışlahan Otel olan bölgede açmış. Kendisinin ardından oğlu Sami Bey onun ardından torun Recep Anaç işi devralmış. Aile bugün 2 ayrı dükkânda hizmet vermeye devam ediyor. Sadece piyaz satılan gerçek Piyazcı’da Recep Bey, piyaz ile birlikte köfte de satılan yeni lokantada ise oğlu Sami Anaç iş başında. Antalya Piyazı diğer piyazlardan farklı olarak tahin ile yapılan ılık, özel bir sos ile servis ediliyor. Sos beyaz tahin, limontuzu, sirke, tuz, maydanoz, soğan, domates, zeytinyağı ve bazı özel malzemeler ile hazırlanıyormuş. İsteğe göre haşlanmış yumurta da tabağa ekleniyor. Tahin’in iki çeşidi olurmuş, kiremit renginde olan kırmızı tahin ve krem renginde olan beyaz tahin, bu piyazda sadece beyaz olanı kullanılıyor. Piyazda kullanılan fasulye eskiden Çandır yöresine ait imiş ancak zamanımızda bu kalmamış, Çandır tipi Konya fasulyesi kullanılıyormuş. Piyazınız ile birlikte masaya sepet içinde yemek için gerekli materyaller ve bir tabak içerisinde garnitür olarak közlenmiş soğan ile turşu geliyor. Közlenmiş soğan piyazın yanına gerçekten çok yakışıyor. Yeni lokantanın açılması ile birlikte menü köfte ile zenginleştirilmiş. Köfte sokak köftesi görünümü ve tadında, üstü hafif kimyonlu lezzetli bir köfte. Recep bey köfteyi bonfile et, gömlek yağı ve az miktarda ekmek içi ile hazırlıyormuş. Porsiyonun küçük olduğuna aldanmayın, bazen arka arkaya birkaç mekânı ziyaret ettiğim için özellikle az porsiyon söylüyorum ki mide de yer kalsın ;) Sami Bey, iyi piyazın sırrının dengeli pişmesi olduğunu söylüyor. Piyaz ortalama 1,5 saat pişmeli imiş, dişsiz birisi bile rahatlıkla yiyebilmeliymiş. Bence kendisi söylemese de bir sırları da duvarda asılı duran aileden gelen bir ortak düsturları…

21 yorum:

Tijen dedi ki...

Sevgili Hakkı dayı,
Ben Antalya'da Topçu Kebap'ın piyazını daha çok seviyorum. Nedense biraz hayal kırıklığına uğramıştım Sami'de. Afiyet olsun.
Tijen

acupofcaffein dedi ki...

@ Hakkı dayı,
Antalyadaki sözkonusu yeri bilmiyorum ama, inan bana bende çok güzel tahinli piyaz yapıyorum... Ben yapınca sonradan öğrendim Antalya yöresine ait olduğunu...:-))biraz karıştırma olaylarını seviyorumda, lisedeki kimya sevgimin bir sonucu olsa gerek...:-)))
selamlar..

Hakkı Arıkan dedi ki...

Tijen hanım, Piyazı Sami ve Mustafa ile birlikte Topçu'da da yedim. Topçu'nun piyazının daha iyi olduğuna katılmıyorum, bence piyazda Sami ve Mustafa en iyiler. Belki biraz bu iki yerin otantikliği de beni biraz etkilemiş olabilir. Ancak Topçu da gitmeye değer, kaliteli bir yer, şiş köftesi de lezzetli. Orayı da fotoğafladım sahibi ile tanıştım, ilk aşamada olmasa da ileride yazmayı düşünüyorum.

Arzu hanım, bende Muslu Mustafa nerden böyle bir şeyi akıl etmiş diye düşünüyordum, insanın nerden aklına gelirki böyle bir şeyi denemek diye hayret ediyordum. Demekki neden kimya sevgisi ve merakmış. You have gift! :))

mrl's page dedi ki...

Selam,
Nasılsın bakalım :)
Bende Antalya'da ve hayatımda ilk defa piyaz yemiştim.Bindiğimiz bir taksi oto sanayinin içinde şehrin en iyisi olduğunu idda ettikleri bir piyazcıya götürdü bizi.Ben ki mızmızlığıyla ünlüyümdür böylesi güzel bişi yemediğimi düşünmüştüm :)
Kartlarını uzun zaman saklamıştım, İstanbul'a sipariş gönderiyorlarmış :)
Birde balkabağı vardı, çok ama çok severi :) O da süper güzeldi ve kocaman yarı belime gelen dev balkabakları vardı...

Selamlar
~mrl~

Hakkı Arıkan dedi ki...

Meral, Öz Doyum köftecisini söylüyorsun. Taksici ağzının tadını biliyormuş! Çok iyidir orası da, bende severim. Son gidişimde orayı ziyaret edip fotoğraflamaya vaktim kalmadı ancak bir sonraki ziyaretime kesin gerçekleştireceğim.

Adsız dedi ki...

Hakki Dayim benim,

Tahinli piyazin hastasiyim.
Kas'a anneme giderken yol uzerinde her seferinde Korkuteli'ne ugruyoruz. Orada sis kofte ve tahinli piyaz :))))) bence dunyanin en lezzetli, en guzel yemegi. hic usenmiyoruz, 10 saat arabada yol gittikten sonra yolumuzu degistirip Korkuteli'ne gidiyoruz.

Belki duymussundur, Korkuteli'nin yanik dondurmasi meshur. Denedik ama yiyemedik, yani begenmedik :(

kumralada dedi ki...

hakkı dayıcım:
piyazı bildiğim yer manisa'da sanayide köfetci ali'dir,ve bi dahada piyaz yemedim,yani yediğim şeylere piyaz diyemedim o lezzetten sonra:)bütün malzemeleri kendi yetiştirir,hatta zeytinyağını bile kendi zeytinlerinden yaptırırdı.fasulyeler kocamandı.ve tat tarif edilmez bişiydi:)
yanında kağıt üzerinde gelen müthiş köfteleride cabası:)
tahinli piyazı duymuştum ama imkan veremedim lezzetli olucana,bian önce denemek istiyorum ve piyazcı sami adres listesine eklendi bile şimdiden:)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Kumralada, köfteci ali listeye alındı :) Bu yaz manisa kebap yemeye zaten gitmeyi düşünüyordum ali ye de gidicem. köfteleri kağıt üstünde servis etmesi iyiye işaret, teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

Yoğurt görünümde olan beyaz tahin mi, onu anlamadım o tabağı yiyeceğimi sanmıyorum çok vıcık şeyleri sevmem çünkü...Çok salaş yerlerde hakkaten çok lezziz yemekler çıkabiliyor ben bunu ilk Ahmet Bey köyündeki Ahmet Bey köftecisinde tattım hhmmmm lezziz'di.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Evet fotoğrafta beyaz görünüyor ancak aslında kum grisi renginde tahin. Bence bu piyaz konusunda önyargılı olmazsanız iyi edersiniz ;) Ahmet bey köyü, köftecisi neresidir, bilgi alabilirmiyim? :)

kumralada dedi ki...

köfteler ve piyazın üstüne yerin kalırsa tahinli kemal paşa tatlısınıda tavsiye ederim...tadılası mest olunası bi lezzet çünkü;)

Hakkı Arıkan dedi ki...

mesaj alındı ;)

Tuba dedi ki...

Hakki Dayi, bu yaz Bodrum'a tatile gidiyorum. Orada bana onerebilecegin yerler var mi? Kirk yilin basi bir Turkiye'ye geliyoruz bari agiz tadiyla yemek yiyelim:))

Hakkı Arıkan dedi ki...

Maalesef Bodrum'da önerebileceğim bir 3K'cı yok. Ama balıkçı olarak Türkbükü'ndeki Giritli'yi öneririm. www.giritlirestoran.com

Sndrfknella dedi ki...

Yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmiş, verecek kilosu toplam 6,5-7 kalmış, ömrünün büyük kısmı diyet yaparak geçmiş şu zavallı faniye reva mıdır şimdi bu piyazlar miyazlar sorarım Hakkı Dayı????

:)))))

Hakkı Arıkan dedi ki...

Yeğenim Sndrfknella,

Sana 3 ay Ağzımın Tadı'na girmeyi yasaklıyorum. Kiloları ver öyle oku blogu yoksa veremezsin :)

Hakkı Dayın

Adsız dedi ki...

slm ben izmirden yazıyorum.antalyada ismini bilemdiğim ama bulmak istediğim harika bir piyazcı vardı burası asıl kurufasulyesi ile vede yaptığı yüzlerce çeşit turşularla meşhur bir yerdi.orda tahinli piyaz yemiştim antalya merkezde biryer.neresi olduğunu bilen varsa lütfennnnnnnn yazsın :))

Hakkı Arıkan dedi ki...

Fatoş hanım, valla bende merak ettim burayı, umarım bir bilen vardır :)

Adsız dedi ki...

Antalya da tesadüfen keşfettiğim Piyazcı Mustafanın yerinde Piyaz ve şiş köfte yemek unutulmaz bir lezzet. Hakkı Dayı yazdığın tüm yerleri küçük not defterime ekliyorum. Fırsat buldukça gideceğim.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Alican bey, sağolun var olun :)

Adsız dedi ki...

Arap da var unutmayın