Perşembe, Temmuz 12, 2007

Uludağ Et Lokantası

Aslen Bursa’nın meşhur Cumalıkızık köyünden olan Burhan Uludağ, 1956’da Ankara Denizciler caddesinde ilk lokantasını açar. O günlerden bugünlere Ankara’da 3 ve İstanbul’da 2 lokanta ile ulaşırlar.

Uludağ Et, 1985 yılında İstanbul’daki ilk lokantasını bu yazıda fotoğraflarını göreceğiniz Florya’da açar. Bu şubenin önemli bir özelliği Florya’da ki Atatürk köşkünün hemen yanında bulunmasıdır. Burada yemeğinizi bu güzel köşkün ve denizin manzarası ile birlikte yersiniz.
Lokantanın Özel Uludağ kebabı, köfte çeşitleri, şiş kebaplar ve diğer ızgara et çeşitleri ile son derece geniş bir menüsü var. Başlangıç olarak sunulan sıcak lavaş, tereyağı, peynir ve ceviz açlığınızı bastırmaya birebir. Salatalar tazemi taze.Benim favorim olan Uludağ kebabı, Bursa İskender kebabın bir versiyonu. Bu Kebabı Uludağ kendi formülü ile hazırlıyor ve bu sebeple ismine de İskender kebap demiyor. Etler Trakya, Gönen ve Afyon yöresinden geliyor. Etin her kısmı kullanılmıyor, mutlaka sinirleri alınıyor. Kebabın sosu, tereyağı tam kıvamında, tadına doyum olmuyor.
Diğer bir spesiyal olan Uludağ köfte ise özel katkı ile hazırlanan İnegöl usulü, yumuşak, yemesi kolay bir köfte. Yanında sunulan patates püresi ile tipik İnegöl köftelerinden farklılaşıyor. Köftede kuzu ve dana eti birlikte kullanılıyor.
Yemek sonrasında da kum ocağında pişirilen Türk kahvesini mutlaka içmenizi tavsiye ederim.

Uludağ'ın yemeklerinin dışında temel en beğendiğim özelliği müşteri memnuniyetine verdikleri önem ve başarılı servisleri. Burada ki personelin çok iyi eğitilmiş olduğu hemen göze çarpıyor. Lokantaya ilk girişinizdeki karşılama, servis sırasında garsonlar arasındaki görev dağılımı son derece profesyonelce işliyor. Masaların, tuvaletlerin temizliği dikkat çekici. Gönlünüz rahat ailece yemeğinizi burada yiyebilirsiniz. Uludağ o kadar kurumsallaşmış ki kendi periyodik dergisini bile çıkarmaya başlamış.

9 yorum:

uykucu dedi ki...

bende ankarada denizciler caddesindeki uludağ lokantasını çok severim ve sık giderim. birde iskenderin üstüne uzun bir köfte koyuyorlar nefis bir tadı var tatlı olarak da kaymaklı ayva tatlısı(gerçi bir kez kaymağın içinden örümcek çıkmıştı 50 kez özür dileyip hesap almadılar benden böylede inceler işte)

Selin dedi ki...

Çocukluğum Pazar Günü lokantası! Benim için Ankara Denizciler Caddesindeki yerlerinin çok anısı var.. Yıllardır orada çalışan garsonları, şefleri ile her gittiğimde cok iyi hissediyorum. Her sey değişiyor ama sanki orası değişmeden duruyor gibi..
Ayrıca zor et yiyen bir insan olarak, 20 yaşına kadar başka yerde döner yememiştim, hala da oradaki tadı başka yerde bulduğumu söyleyemeyeceğim

Hakkı Arıkan dedi ki...

Figen, sanırım iskendiren üstüne konan uzun köfte iskenderden kestikleri büyük parça köfte değil yani. Örümcek deneyimi kötüymiş ama herheyrde başımıza gelebilir böyle aksilikler tabii :)

Selin, Ben de Florya daki Uludağ'da hep saçları beyazlamış, göbekli beyler görüyorum, çoğu uzun yıllardır burada çalışan çok deneyimli garsonlar, ve de çok beyefendiler. Bursa eski Garaj'daki Uludağ Kebapçısını mutlaka denemelisin!

Murat dedi ki...

caddebostan barlar sokağında vardı bir uludağ kapandı hala onu arıyorum

Hakkı Arıkan dedi ki...

Alonzo, caddebostandaki uludağ kebapçısının benim bahsettiğim Uludağ et lokantası yada daha önce yazdığım Bursa eski garajdaki Uludağ kebapçısı ile bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.

murat tütüncü dedi ki...

Sitenizin sunumu, yapmış olduğunuz araştımalarla, her geçen gün daha da iştah açıcı ve tanıtıcı oluyor.Yapmakta olduğunuz tavsiyeleri her zaman dört gözle bekliyor ve başarılarınız devamını diliyorum.

Adsız dedi ki...

iskenderlerin üstüne konan köftenin ismi şişköftedir arkadaşlar.istersenz porsiyon olarak ta yeme imkanınız da vardr.
şu anda istanbulda floryada var airport avm de ve beylicium da uludağ et lokantaları var..

Korhan Korman dedi ki...

Öncelikle 34 senemin geçtiği Ankara'da hala en çok özlediğim şey uludağ'ın kebabı.Denizciler caddesindeki eski binasından şimdi ki yerine geçene kadar hiç kopmadık. Bu arada florya'daki tamamen İstanbul'a uyum sağlamış,sunumu güzel ama Ankara'nın yanından geçemeyecek lezzette. Aynı etin kullanıldığını sanmıyorum. Köfte sunumları da farklı.Ankara'da ortaya söylediğiniz köfte pide üstünde gelir ve tereyağ eklenir.Bir arkadaşımız sormuş; bu köfte kebabın etinden yapılır.Eskiden 2 tane olarak üstte gelirdi.Sonra ben gibi hayranlarının yoğun baskısıyla menüye eklendi :) Bu yazıyı yazarken bile gözümde tüttü. En kısa zaman da gidip yiyebilirim inşallah.

Unknown dedi ki...

Doğru düşünüyorsunuz, alakası yok