Cumartesi, Temmuz 21, 2007

Meşhur İnegöl Köftecisi

Bu yazıda yorum ve önerileri ile Ağzımın Tadı’na düzenli olarak katkıda bulunan Ankara’dan Murat Dayı’yı misafir ediyorum. İşte Murat Dayı’nın kalemi ve objektifinden Ankara Yenimahalle’deki Meşhur İnegöl Köftecisi.

Köftecimiz 1968 yılında aynı dükkânda açılmış, çevre esnaf ikinci nesildir buradan yemek yiyor. Ankara gibi genç sayılabilecek bir şehir için olduk eski bir müessese olduğunu söyleyebiliriz.Bir buçuk köfte, yoğurt ve piyaz sipariş ettik. Yoğurt epey yağlı, sanki tamamı kaymakmış gibi. Oldukça lezzetli. Mutlaka denenmeli.
Piyaz sirke ve tuzdan yoksun geliyor, mutlaka eklenmeli ve suyu ekmek eşliğinde değerlendirilmeli, üstüne yumurta söğüşlenmiş, soğanı kıvamı iyi sayılır, güzel bir piyaz vesselam. (Bir tahini eksik-aaah ah...)
Köfte porsiyonları kuvvetli, aslında bir porsiyon yeterli olabilirmiş. Et çok lezzetli.Sevgili dostum Yusuf Gürsoy "köfte etin ziyanıdır" der :) ama bu köfte, köfte değil de etin tadını veriyor. Herhangi bir baharat veya katkı olduğunu sanmıyorum, ustalar çok diyalog canlısı gözükmediğinden konuşmaya kalkışmadım açıkçası (ilkyazım, mazur görün :) )
İşini iyi yapan müesseselerde görülen bir problem aslında müşteri odaksızlık (!)Velhasıl kelam köfte gayet lezzetli. Yoğurt kıvamlı, piyazın üstünde çalışılırsa (pul biber, sirke, tuz) sonuç başarılı. Ancak köftenin yanındaki biberlerden koyu renkli olanı dilimin dudağımın şişmesine neden oldu :) neyse ki 2–3 köfte kala zehirlendim de tat alma duyularım sağlamken fikir sahibi olabildim.

Bir de Kemalpaşa Tatlısı var köftecimizde. (İnegöl köftecisinde şambaba olacak değil ya). Üstünde kaymakla sunuluyor. Marjinal faydam dibi bulduğundan da olabilir ama pek de beğenmedim. Sonuçta İmam Çağdaş'ta da tıka basa kebap yemiştim ama baklavasının tadını hürmetle anabiliyorum. Demek ki çok da matah değilmiş.
Köftecimizin bir bahçesi bulunmakta,zaten bu sıcaklarda,bir de ızgaranın sıcağı eklenince kapalı mekanda oturmak işkence olurdu. Bazı kusurlarını belirtmek isterim. Saat 21:00 civarı yememize rağmen çay yoktu. Bence servis sürdüğü müddetçe çay mutlaka hazır olmalıydı. Bence çayla taçlandırılmamış bir yemek (hele tatlı da varsa) amacına ulaşmamıştır. Ayrıca ıslak mendil,bitişikteki kebapçıyla ortak bastırılmış, bir yüzünde köftecimiz,bir yüzünde bitişik kebapçının ismi bulunmakta :)

Meşhur İnegöl Köftecisi Yenimahalle'de,Çarşı Cad. Taşkın Sok. (parke taşla döşeli dar bir sokak) No:23te. Yosun Pastanesinin önüne,sağa doğru dönüyoruz,ilk sağa döndüğümüzde solda sıra sıra lokantalar bulunuyor, neonundan tanıyabilirsiniz. Ankara gibi orjinalliklerin kıt olduğu bir şehirde denenmesi gereken bir mekan.
Afiyet olsun :)

7 yorum:

batuhan dedi ki...

ÖNCELİKLE BİZİ SEÇTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. ŞİKAYET VE İSTEKLERİNİZİ DERHAL YERİNE GETİRECEĞİZ BUNDAN ŞÜPHENİZ OLMASIN.VE BİR PARANTEZ AÇALIM YANDAKİ KEBAPÇI DA BİZE AİT. BİZİM İÇİN ÖNCELİKLE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ VE TEMİZLİK SAYGILARIMIZLA...

Hakkı Arıkan dedi ki...

Bu teşekkür yazının sahibi Murat Dayı'ya gitti :)

Adsız dedi ki...

batuhan bende yenimahallede oturuyorum murat dayının dediği gibi çalışanlarınız çok suratsız.müşteriye çok kötü davranıyor.köftelerinizin lezzetinden dolayı bu duruma katlanıyoruz ama hiç hoş değil.ayrıca kapanış saatiniz çok erken.kışın 9,yazın 9:30 deyince araki bulasın.son rica.menünüze patates kızartmasınıda katarsanız mükemmel olur.sizin köftelerle,patates kızartması çok iyi gidiyor.bunu nerdenmi biliyorum.paket servis olarak evde yediğim zaman patates kızartıyorumda oradan...

Korhan Korman dedi ki...

"Ankara gibi orjinalliklerin kıt olduğu bir şehirde denenmesi gereken bir mekan."

Ya Ankara'lı değilsiniz ya da fazla burjuvasınız.8 aydır koskocaman İstanbul'da Ankara döneri lezzetinde bir döner bulamadım.Kızılay'da eski amerikan pazarı diye geçen Menekşe Pasajı'nın altındaki Pehlivan'da döner ve köfte yediniz mi? Esat'ta Aspava'ların birinde (tercihen yıldız) soslu dürüm döner? Bestekar sokak kebap 49'da pide? Ankara'nın en güzel markası Big Chefs? Liva pastanelerinde saat akşamüstü 17.00 e kadar süren brunch? Bugün İstanbul'luların tadını bile bilmediği sandviçleri g.m.k bulvarında Volkan Piknik'de ya da Tunalı Hilmi'de ki Vitamin'de de yememişsiniz belli ki..Orjinallik çok farklı şeyler yemek değil,güzel şeyler yemektir. Önce Ankara'nın neresinde ne yenir öğrenin,sonra tavsiyede bulunun lütfen :)

Ankara Mahpusu dedi ki...

Yaklaşık bir 20 yıldır buraya gelip giderim. Çok sık olmasa da... Açıkçası, lezzet bir parça bozulmuş gibi... Tabii kim bilir belki de değişen benim damak zevkimdir :)

Adsız dedi ki...

Köfteler harika ama çalışanlar suratsız olmasa daha cok gidebilecegim bir yer. misafirlerime rezil olurum diye goturemedigim bir yer.

Adsız dedi ki...

size gerçekten katılıyorum köfteler ve hele ki o acı sosları bir harika ama çalışanlar harbi suratsız