Meşhur Köfteci Özcanlar
Tekirdağ köftesini en iyi kim yapar diye soruşturdum, Tekirdağlılar’a, esnafa hatta Tekirdağlı başka restoran sahiplerine bile sordum. “Meşhur Tekirdağ Köftecisi” ünvanını kendine yakıştıran birçok köfteci olmakla birlikte yaptığım araşırmaya göre anlaşılan bunu en çok hak eden Özcanlar. Ve tabii Özcanlar ile tanışmaya, köftesini denemeye gittim. Özcanlar köftecisi, Arif Özcan ve abisi İsmail Özcan tarafından yönetiliyor. Sohbetimi de Arif bey ile yaptım. 1953’den bu yana hizmet veren bu köftecinin temeli enişteleri Hacıköy’lü Hüseyin Ağa’ya dayanıyormuş. Hüseyin Ağa mesleğe 1910’da başlamış. Ancak Arif bey Tekirdağ köftesinin 1800’lerden bu yana var olduğunu da belirtiyor. Tekirdağ’da 3 ayrı dükkanda hizmet veriyorlar, biz en eskisi olana gittik. Ziyaretim sırasında bana eşlik eden arkadaşlarımla birlikte, önce kendimize birer tereyağlı mercimek çorbası söyledik. Çorba, üstü kızarmış tereyağlı, kıvamı yerinde bir çorba idi, kesinlikle benzerlerinin üstünde not alır. Köftelerimizi beklerken önden piyazımız ve ayranımız geldi. Ayran kendi yapımları, özel büyük boy şişesinde geliyor. Kesinlikle harika, tuzu da tam kıvamında!Ve sonra köfteleriniz geldi, ilk önce bir hayal kırıklığı yaşıyorsunuz çünkü tabakta 5 küçük köfte duruyor ancak garson açıklamayı hemen yapıyor. Köftelerinizin tabağınızda soğumaması için 2 turda servis ediliyorlar. Köftelerin dışı kızarmış içi ise yumuşak tipik Tekirdağ köftesi kıvamında, bazılarının lastik gibi diye tanımlayacağı yumuşaklıkta. Ancak bu elastikiyet kesinlikle negatif anlaşılmamalı, son derece leziz köfteler, ününü hakediyor. Köfteler ile birlikte masaya kızarmış ekmek tabağı geliyor. Ekmekler köfte yağına batırılarak kızartılmışlar, yemeye doyamıyorsunuz.Arif bey, Tekirdağ köftesinin kökeninin Rumeli’ye dayandığını söylüyor. Köfteyi dana kıyması, bayat ekmek, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, ve kabartma tuzu kullanılarak hazırlıyorlarmış.
Köftenin ardından tatlı olarak fırında sütlaç ve dondurmalı peynir helvası söyledik. İkisi de güzel idi. Peynir helvası 1 gün beklemiş tuzsuz peynir, yumurta sarısı, irmik ve şeker ile yapılıyormuş.Peynir helvasını Tekirdağ’nın yanısıra Çanakkale ve Gelibolu’da da bulabilirsiniz. Biz gezimiz esnasında her 3 şehirde de tattık, herkesin beğenisi farklı oldu. Ama benim tercihim Gelibolu’nun helvası oldu. Pütürlü formu ile peynir yediğinizi daha iyi hissettiriyor bu helva. Tekirdağ’a kadar gelmişken yola devam ederseniz Gelibolu’da taze balık yiyebilir, ardından kent merkezindeki peynir helvası dükkanlarından birinde bu yörenin helvasını tadabilirsiniz. Hatta dönmeden önce yanınızda götürmek üzere nostaljik Alaaddin balık konservelerinden de alabilirsiniz.
9 yorum:
o kadar cok canim istedi ki...anlatmasi cok ama cok güc. cocukken ailece tekirdaginda mis gibi köfteleri yerdik bayila bayila, nerde o günler??? hele simdi yurtdisinda nerde bulucam iki canli halimle o mis gibi köfteleri, corbalari, helvalari?? blogunuz harika,
selamlar,
canan
canan hanım inanın uzuldum simdi, bu kadar caninizin cekicegini bilseydim yazmazdim :)
Tekirdağ Köftsi Denince Nedense Dışarıdan Gedlenler Hemen Özcanları Konuşuyor Oysa Tekirdağlı Olarak Ben Şahsen Tabağıma 5 Beş Gelen Köfteyi Yemem Çünkü o Köfte Köfte Değildir Porsiyon Köfte 10 Adettir ve tek seferde önünüze gelir sohpete dalsanızda köfteyi yemeyi unutsanızda o Köfte Kendini çekmemeli ve Köftenin yağı donmamalı bence özcanları abartmışsınız oysa başka köftecileride denemenizi ve ozaman köfte yedim demelisiniz.Tamamıyla Kendi Görüşüm Dışarıdan Gelen Köşe Yazarları Tekirdağda sanki birtek özcanlar varmış gibi oraya giderler sebebini anlayamıyorum ve insanları başka tatlardan mahrum bırakıyorlar.
Adını yazamayan Tekirdağ'lı hemşehrimiz.Mutlaka sizinle tanışmak istiyoruz.56 yıldır verilen emeğin karşılığıdır özcanlar ın köfte konusunda marka olması.Ama biz TEKEL değiliz olalım diye de yok bir mücadelemiz.Ama bu kültürü uzun yıllar korumak hepimizin görevi.Tabii ki Tekirdağ 'da bizim dışımızda köfteci var.Mesela Halil Sayı,İmren köfte salonu,Nefis Tat Köfte salonu...Daha ister
sek bu dükkan sayılarını çoğaltabiliriz.Halil sayı Babamın usta olduğu dükkanda Şükrü Özcan'dan öğrendi köfteyi,imren köfte ,Özcanlar da uzun yıllar çalışmış ikisi kardeş 3 arkadaşın kurduğu bir işletmedir.Nefis tatın sahibiApti Özcandır ve özcanların kurucusu İsmail Özcan'ın kardeşidir.Tüm köfte kültürünü Özcanlar çatısı altında öğrenmiştir.Bilmem ÖZCANLAR 'ın üstüne bu yazarlar neden bukadar düşüyor anlaşılıyor mu?Özcanlar Tekirdağ'ın bağrından çıkıp ulusal marka olma yoluda mücadele ediyor.yanında 150'ye yakın insana iş veriyor.Onlara yalnız ca iş değil belki sorarsan söylerler KALBİNİ veriyor.Her yıl Vergi rekoretmenleri listesinde üst sıralarda yer alıyor.Biz çok çalışacağız.Etrafımıza ve ilimize çok da faydalı olmayı hedeflerimiz içine koyduk.Ama keşke bizi ve karakterimizi tanıma fırsatı edinebilecek olan ADSIz hemşehrimiz ilinin markasına sahip çıksaydı da bizde üzülüp bu yazıları yazmasaydık...MESTAN ÖZCAN
Ben devamlı yerdim özcanlarda ozamanlar çok gellip giderdik tekirdağa ama özcanların köftesi hala tadı damagımda kalmıştır hatta paket olrak çig vaziyette eve arkadaş ve akrabalara alır götürürdüm çok güzeldir herzaman varolsunlar hizmetlerinden dolayı teşekkür ederim onlara ...
Uzun süredir gidemiyorduk ama aklımda köfteci ali kalmış, eski yerini bir esnafa sordum kapandı sahile taşındı dedi, zaten eski tadıda kalmadı siz özcanlara gidin en güzeli dedi. bizde gittik ve gerçekten çok beğendik.
17 yıl Tekirdağ da yaşadım köfte deyince ÖZCANLAR dan başka tanımam İstanbula geri döndüm ama çok özlediğimde ASTORİA yaya gidip özlemimi gideriyorum... O köftenin tadı 100 yıl geçsede unutulmaz kendine has bir tadı ve pişirme tekniği var... ya piyaz ve büyük ayran anlatılacak gibi değil mutlaka denemeniz lazım...
Bugün Astoriada siparişi verdikten sonra tam 50 dakika siparişimin gelmesini bekledim, birkaç defa hatırlatmama rağmen her defasında "tamam geliyor " dediler ancak siparişim bir türlü gelmedi, 50 dakika sonra geldiğinde ise istediğim değil başka köfte gelmişti, böyle güzel bir mekana yakışmayan bir servis anlayışı
ÖZCANLAR!!öyle büyük bir ailek i hepimiz ruhumuzu koymusuk özellikle genel müdürümüz MESTAN ÖZCAN öyle pozitif enerji dolu bi şahsiyetki imreniyoruz kendisine gıpta ediyoruz.allahın izniyle bu markayı dahada yukarılara tepeye taşıyacağız tekirdağımız gurur duymalı bence sahip çıkmalı..köfte bizim kültürümüz ,tekirdağlıyım deyince kütahyalı bi adam orada köftemi?meşhur diyor...neden o kütahyalı tekirdağın özcanlar köftesini bilmesin işte biz çalışanlar ve patronlarımız bunu başarmak istiyoruz.nasıl ki KÜTAHYA SERAMİK İ BÜTÜN TÜRKİYE olarak biliyoruz..tekirdağ ve köfte deyince biz özcanlar adıyla anılmasını amaç edindik.tekirdağmıız sahip çıkalım bu değere bence.
Yorum Gönder