Turistik Et Lokantası
Turistik Et Lokantası, Mardin’in merkezinde 1981’den bu yana hizmet veren Mardin yemekleri ile tanınmış bir lokanta. Sahibi İbrahim Nayıroğlu ilk esnaf lokantasını 1963’de Mardin’in Diyarbakır kapısı semtinde açmış, çekirdekten yetişmiş bir aşçı.Turistik Lokantası, adı üstünde Şark köşesi ile turistik bir havaya sahip, yanınınızda yabancı konuklarınız var ise onlara Şark köşesinde otantik bir deneyim yaşatabilirsiniz. Lokantanın menüsü geleneksel Mardin mutfağını yansıtıyor. İbrahim bey, mümkün olduğunca çok yemeği tadabilmem için bana karışık bir tabak yaptırdı. Tabağın spesiyali tabiiki Mardin’in meşhur Kaburga Dolması idi. Bu yemek için kuzu kaburgasının içine badem, kuş üzümü, iç pilav ve baharat konarak kaburga dikiliyor, kaynatılıp sonra fırınlanıyor. Baharat buraya özgü karabibere benzeyen farklı bir baharat çeşidi. Kaburga dolmasının eti beklediğim kadar yumuşak çıkmadı ama yine de lezizdi. Sembuse, bir çeşit kapalı lahmacun. İçerisinde soğan, kıyma, maydanoz bulunuyor.
İçli köfte, bildiğimiz tipik içli köfte, tarife gerek yok sanırım.
İşkembe dolması, kuzu işkembenin içinin kuşbaşılık kuzu eti, pilav ve nane ile doldurularak kaynatılması ile hazırlanıyor.
Etli ekmek, et, baharat, kimyon, karabiber, nane, kırmızı toz biber, ve biber salçası karışımı ile hazırlanan hamurun kızartılması ile yapılıyor, ben bayıldım.
Yemeğimin yanında kendi yaptıkları ayranı da geleneksel kasesinde içtim tabiiki. Yemeğin ardından finali kabak tatlısı ile yaptım. İbrahim bey kabakları Bolu’dan getirtiyormuş.Benim orda bulunduğum günde çıkmadığı için tatma fırsatım olmadı ama Turistik’in Mardin güveci ve yöreye özgü Zerde tatlısı da denenmesi gereken diğer tatlar imiş. Umarım siz gittiğinizde yakalarsınız :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder