Cumartesi, Aralık 01, 2007

Kardeşler Lokantası

İstanbul Kemerburgaz’da kuru fasulyesi, nohutu ve döneri ile ün yapmış ama aslında bunlardan çok daha fazlasını bulabileceğiniz bir esnaf lokantası Kardeşler. Lokanta, Kemerburgaz’ın lüks konut projeleri ile popülerleşmiş olan kısmında değil Kemerburgaz köyünde yer alıyor.
Daha Büyük Haritayı Görüntüle
Kardeşler’de servis sabah 5’de çorba ile başlıyor. Akşam saatlerine dek süren servis öğlenleri en yoğun zamanını yaşıyor. Öyleki öğlen geldiğinizde yemeğinizi bir kantin ortamında yiyiyorsunuz, ağzına kadar dolu olan lokantada çoğu zaman başkaları ile aynı masayı paylaşabiliyorsunuz. Burası sosyal sınıf ayrımının tam anlamıyla kalktığı bir mekan. Burayı keşfetmiş lüks site sakinleri, köy esnafı ve de çevrede çalışan işçiler aynı masaları paylaşarak birarada yemeklerini yiyiyor. Menü son derece zengin. Başta kuru fasulye, nohut ve döner olmak üzere birçok yemeği bulabiliyorsunuz. Kuru fasulye Erzincan yöresine ait kabuksuz Dermason tipi fasulyeden yapılıyor. Et, salça ve soğan ile pişirilen yemeğin özelliği uzun saatler ağır ağır pişiriliyor olmasından geliyor. Nohut yemeği de aynı usül ile Nevşehir 10 numara tipi nohut ile yapılıyor. Kuru fasulye yanında pilav üstü nohut ikilisi pek güzel oluyor. Döneri kıyma değil tam olarak et yediğinizi hissettiğiniz, yağsız, son derece lezzetli bir döner. Porsiyonunun gramaj olarak biraz daha fazla olabileceğini düşünüyorum. 1 porsiyon yeterince doyurucu gelmiyor. Lokantanın belli günlerde çıkan özel yemekleri de var, müşterileri bu günleri bilip özel olarak takip ediyor. Salıları Kuzu Büryan, çarşambaları Kuzu Kapama, perşembeleri Beğendili Kebap, cumaları Elbesan Tava günleri. Ben Elbesan Tava’yı yakaladım, kaçırılmaması gereken bir tat.
Yemeğinizin ardından da finali fırın sütlaç ile yapabilirsiniz.
Kardeşler Lokantası’nın sahibi aslen Kemerburgaz’lı olan Hacı Mehmet Akkaya 34 senedir burayı işletiyor. Sabah 4’de iş başı yapan Mehmet bey, ilerlemiş yaşına rağmen işin başından hiç ayrılmıyor, gün boyunca yemek servisini de kendisi yapıyor. Mehmet bey, mesleğe 10 yaşında başlamış, ilk ustası Rum ve Arnavut asıllı Pano usta imiş. Pano ustanın Sütlüce’deki esnaf lokantasında 5 sene çalışmış. Sıcaklığı ile hemen kendisine ısındığınız Mehmet bey bu meslekta en başta gelen konunun ‘güleryüz’ olduğunu belirtiyor! Kardeşler Lokantası’nı keşfetmemi sağlayan arkadaşım Ozan Çağlar Aslan’a teşekkürler.

Hakkı Dayı’nın test ekibi Kardeşler’de iş başında :)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Normal insanlar öğlen ne yapar: yakınlardaki güzel bir lokantaya giderler ve karınlarını doyururlar... Peki Hakkı Dayı'nın anormal insanlardan oluşan test ekibi ne yapar: öğlen tatilinde Tepebaşı'ndan kalkar, 35-40 dk lık yola çıkar, Kemerburgaz'a giderek lezzet avcılığı yapar :))

NOT: Hakkı Dayı, benim sadece elim çıkmış. O kadar mı suratsızım, sorarım sana? :))

Hakkı Arıkan dedi ki...

Erdal'ım takipçilerim kar demiyor kış demiyor geliyor sağolsun, sen de tabii :) Haklısın ya sen de bende çıkamadık o foto da ama maalesef yemek yerken çektiğimiz tek foto o.

Adsız dedi ki...

sanırım kuzu büryan rüyalarıma girecek.. okurken canım istedi...

sevgiler..

Bu sırada sayfamdaki blog manşete yeni yazdığınız yazıların başlıklarını eklerseniz diğer arkadaşlarda haberdar olabilirler. Sizi orada görmek beni çok sevindirecektir..

www.misssgibi.com

Hakkı Arıkan dedi ki...

Zerrin hanım, manşete kayıt oldum teşekkürler. Siz de dilerseniz bloguma mail adresiniz ile kayıt olabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

kesınlıkle katılıyorum.1991DEN BERI MUDAVIMIYIM.Hıç üşenmem kalkar giderim.Çocuklarımda alıştı artık.Belli bir süre gitmeyınce zorla götürüyorlar :)

Adsız dedi ki...

her gittiğimde dolu bulmuşumdur. Döneri gerçekten müthiş. Kardeşler bağımlılık yaratan bir yer. Yemekten sonra arkasında kalan kahvede kahvenizi içmenizi tavsiye ederim...

Adsız dedi ki...

Ben eski bir kamyoncuyum.yetmisli 80 li yillarda burasi.kamyoncu lokantasiydi.kömüre.kuma cakila tuğlaya giden binlerce kamyon.binlerce kamyon buraya uğrardi.mehmet abide bizim dert ortagımizdi burdan selam olsun.GÜLTEPELİ.SARI MEMET BEN