Pazar, Aralık 16, 2007

Münir Usta

Mardin’e gittiniz ve yörenin meşhur Kaburga Dolması’nı mı tatmak istiyorsunuz? İşte size en doğru adres, işte Münir Usta!

Münir Atakur 1981’den bu yana yemek sektöründe hizmet veriyor. Hem yöresel yemekler hem de tatlılar konusunda uzman. Mardin’in yanısıra bir dönem İstanbul’da da işletmecilik yapmış. Hatta tatlı uzmanlığının yanısıra pasta yapımı bilgisini geliştirmek için Şişli Osman Pastanesi’nde 1 yıl çalışmış. 1986 yılında Mardin Kaburga Dolması’nı TRT’de ilk tanıtan kişi kendisi. Bilinçli, kendi geliştirmeye önem veren, titiz bir usta. Mardin’de kendini farklılaştırmak için ev yemeklerini kendine odak noktası seçmiş ve bu alanda isim yapmış. 2005’in Mayıs ayında da kendisini ziyaret ettiğim Yenişehir semtindeki yeni lokantasını işletmeye açmış.
Lokanta gayet şık, temiz bir mekan. Münir Usta’nın bilinçli tarzını hemen hissediyor, yöresel yemekleri hoş bir ortamda tadıyorsunuz. Burada yöresel yemeklerden kebaba, pidelerden ızgaralara, tencere yemeklerinden tatlılara geniş bir menü bekliyor sizi. Benim tercihim yöresel yemeklerden yana oldu.
İlk önce Urak adlı kızartılmış içli köfte ve Kiterreha adlı haşlanmış içli köfteleri tattım. Taze ve son derece lezizlerdi. Ardından sıra Kibe isimli Mumbar dolmasında idi, o da tam ağzınıza layık. Sonrasında Sembuse ve Etli Ekmek. Sembuse bir çeşit kapalı lahmacun. Etli ekmek ise Konya’da bulacağınız Etli Ekmek’ten çok farklı. Hamur, et, salça ve baharatların karıştırılarak kızartılıyor. Hafif acılı, çok lezzetli bir yiyecek. Kendimi 2.sini yememek için tutmak zorunda kaldım.Ve sıra geliyor günün asıl konusuna, daha önce çeşitli yerlerde tatttığım Kaburga Dolması’nı Münir Usta’nın elinden yemeye. Nar gibi kızarmış, içi pilavla doldurulmuş Kaburga Dolması ayıklanmış şekilde geldi. Tek kelime ile harika! Et kurumamış, tam kıvamında, pilavı soğumamış, kaburgayı yemeye doyamıyorsunuz.
Yemeklerinizin tadına varırken yanında da buz gibi ayranını içmeyi unutmamalısınız.
Münir Usta’ya işin sırrını sorduğumda çok hoş bir yanıt alıyorum, bir arap atasözüne gönderme yapıyor; “Bu işin ya aşığı ya da muhtacı olacaksın, biz bu mesleğin hem muhtacıyız hem de aşığı” diyor. Münir Usta'yı keşfetmemi sağlayan Sn. Sadi Tanış'a çok teşekkür ederim. Mardin’e kadar gitmişken sizlere Midyat ve Hasankeyf’e kadar uzanmanızı, Midyat’ın eski sokaklarını, kiliselerini; Hasankeyf’in harabelerini ve doğal güzelliğini keşfetmenizi tavsiye ederim.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Hiç yorum yok: