Pazar, Eylül 09, 2007

Fasuli

2001 yılında 4 masadan oluşan ilk lokantasını Enfes Kuru Fasulye ismi ile Cerrahpaşa’da açan Fasuli zaman içerisinde gelişerek bugünlere ulaşmış. Rize Çayeli’li Mehmet Akif Köse tarafından kurulan Fasuli’nin Tophane’deki merkezinde işletme müdürü Sn. Murat Gökçe ile sohbet ettik.
Fasuli bugün Tophane, Çapa ve ilk kurulduğu Cerrahpaşa’da hizmet veriyor. Tipik Doğu Karadeniz mutfağını modern ve şık bir tarz ile müşterilerine sunuyor. Tophane’deki restoran son derece şık, çalışanları ile temiz ve kaliteli hizmet veren bir yer, müşteri memnuniyet anketi bile düşünülmüş. Yazın terasta misafirlerinizi rahatlıkla ağırlayabilirsiniz.

İsminden de anlaşılacağı gibi menünün ağır topu kuru fasulyesi. Kuru fasulye Fahri Hüsrev’in Türkiye’ye tanıtıp meşhur ettiği Çayeli tarzında. Erzurum İspir cinsi fasulye ile Karadeniz tereyağı ile az sulu, yoğun kıvamda etli olarak hazırlanıyor. Uzun süre pişirildiği için fasulye ağzınızda dağılıyor. Sosu son derece lezzetli, keşke sosunu daha fazla koysalar da ekmek bansak dedirtecek kadar :) Yanında tabiî ki tereyağlı pilav da eksik olmuyor, o da ağzınıza layık. Yanında da kendi üretimleri ayran harika.
Menüde Karadeniz’in diğer tipik yemeklerini de bulabilirsiniz. Özel Fasuli çorbası, Mıhlama, Akçaabat köfte, Karalâhana sarması… Akçaabat köfteyi maalesef Akçaabat’taki orijinalleri kadar başarılı bulmadım umarım bu konuda Fasuli kendini geliştirir. Karadeniz yemeklerinin yanı sıra pirzola, tavuk ızgara gibi ızgara yemekleri de menü de yer alıyor. Bugüne kadar Mıhlama yememiş olan var ise burada tatmalı.
Yemeğin sonunda sütlaç, Laz böreği, baklava ya da kadayıf yiyebilirsiniz. Ben muhallebili ve fındıklı hamur tatlısı olan Laz böreğini denedim, tavsiye ederim.
Fasuli’de ki ziyafetinizin ardında hemen karşısında yer alan tarihi Tophane çeşmesini ve biraz ileride yer alan İstanbul Modern sanat müzesini (www.istanbulmodern.org) ziyaret edebilir, İstanbul Modern’de favori resimlerimden Osman Hamdi’ye ait Silah Taciri adlı resmi görebilirsiniz.

9 yorum:

acupofcaffein dedi ki...

Günaydın...
mekanı bende biliyorum. Birkeresinde yemek yemiiştim. Yemekleriine sıfıra yakın derecede yağ koyan birisi olduğum için Trabzon yağı biraz bana ağır gelmişti. Fasulyesi gerçekten ağızda dağılıyor.
Temizliği benimde gözümden kaçmamıştı. Terasını öürendiğim iyi oldu...:-)

Tijen dedi ki...

Laz böreği için size bir yer tavsiye edeceğim. Bayılacaksınız (ayrıca Karadeniz lezzetleri de var):
Göztepe'ye gideceksiniz. Minibüs yolundasınız, BP benzin istasyonundan içeri girecek (İstasyon Cad.), ilk sokaktan sola döneceksiniz (çiçekçinin köşesinden). 200-300 metre sonra sağda. Adı Trize. Tanıl Başar ve güzel ailesi işletiyor. Giderseniz benden de selam götürün. Çok oldu onları görmeyeli.

Hakkı Arıkan dedi ki...

ACOCaffein, haklısın tereyağını bol kullanıyor Karadeniz fasulyecileri. Bayanlar için ağır olabilir. Temizliğe önem veriyorsanız Hüsrev'in Balmumcu'daki lokantası da çok başarılı.

Tijen Hn, tavsiyeniz için çok teşekkürler. Ziyaret listesi kabarık ama en yakın zamanda gitmeye çalışacağım.

k.i.s.d. dedi ki...

Mmmm Fasuli favorimdir. Lakin öğle arasında ziyaret edilmemeli. Zira genel müdürün katıldığı önemli bir toplantıya katılmanız gerekebiliyor ve orada uyuklamamak için kendinizle boğuşuyorsunuz.

Sütlaç enfes mm, çok canım çekti:)

Hakkı Arıkan dedi ki...

KISD kesinlikle haklısın, ama ayran içmeyip tatlı yemezseniz uyku biraz olsun engellenebilir ;)

Adsız dedi ki...

bende meşhur lokantada bulundum ve fasulyesinden yedik.gerçekten çok lezzetliydi.fasulyede salçada çok önemlidir ve lezzet katar.salça için suadiye kaptan arif gaziantep gida pazarına uğrayın derim.böyle bi salça olamaz süper yemeğim 2 kat lezzetleniyo.ve.. salça hiç bozulmuyor.damak tadını bilenlere tavsiye ediyorum.

Adsız dedi ki...

terasında yiyip sonra karşıya tophaneye geçiyon :))

Adsız dedi ki...

Fasuli mi? Allah korusun. Komilerinin paralarını vermiyor burası. Çapadaki lokantasında yemek yediyseniz. Doktora görünün. Ne para veriliyor nede işe özen gösteriliyor. Yetkili biri gelip bişeyler demeye kalksa müdürleri kaçıyor. Bulamıyorsunuz adamı

Adsız dedi ki...

bende bugün tophane fasulide yemek yedim.Fasulyesi gerçekten çok güzel ancak hizmet sıfır.Adamlar heralde fasulyeleri garsonlarla beraber getirmişler.Kardeşim burası İstanbul.Biraz hizmetten anlayan garson bulamadınız mı?Kısacası Garsonlarından dolayı bence gitmeye değmez....