Piyazcı Mustafa
Ustası Piyazcı Sami’nin yanında yetişen Mustafa Yangözler, askerlik sonrasında 1965 yılında kendi Piyazcı’sını açmış. Zaman içerisinde menüye şiş köfteyi de eklemiş. Kendisinin 2006 yılında vefat etmesinin ardından bugün lokantayı oğlu Mehmet Yangözler işletiyor. Piyazı tipik Antalya usulü, ılık olarak servis ediliyor. Mehmet bey, geçmişte piyazın sadece tahinli sos, yumurta, zeytinyağı ve limon suyu ile hazırlandığını, maydanoz, domates ve soğanın yıllar içinde müşteri beklentileri doğrultusunda sonradan eklendiğini belirtiyor. Bugün mevsimine göre roka, tere, kırmızı lahana ve dereotu da kullanıyorlarmış. Piyaz ile birlikte acı biber de garnitür olarak sunuluyor. Rahmetli Mustafa Bey Popüler Antalya dergisine verdiği röportajda piyazının tarifini şöyle vermiş; Isparta Eğridir ilçesinden temin edilen (Eskiden Çandır’dan alınırmış ancak artık orada yeterince bol fasulye yetişmiyor) fasulye ayıklanır, 3-5 su ovula ovula yıkanır. Büyükçe bir tencereye konup ıslanır. Sabaha kadar bekledikten sonra acı suyu süzülür, kaynatılır, kaynarken köpükleri toplanır. Suyu çektikçe ılık su takviyesi yapılır, istenen kıvama gelene kadar haşlanır. Öte yandan genişçe bir kaba alınan tahinin yağının üste çıkması beklenir. Yağı süzüldükten sonra sirke ve limon suyu ile inceltilir, biraz sarımsak eklenir. Arzuya göre domates, maydanoz, yeşillik ve yumurta ile birlikte servis edilir. Piyazcı Mustafa’nın şiş köftesi de çok lezzetli. Dana ve kuzu eti karışımından hazırlanan kıymaya belli oranlarda kuyruk ve gömlek yağı ekleniyormuş. Baharat olarak ise sadece tuz kullanılıyormuş. Kıymayı hazırlar iken makine yerine bıçak kullanıyorlarmış. Et olarak sadece döş eti kullanmayı tercih ediyorlarmış, etler Antalya Serik ve Aksu’dan geliyormuş. Mehmet bey, etin içine katkı ne kadar az konursa lezzetinin o kadar iyi olacağını belirtiyor ve “eti et gibi yemeli” diyor. Baba Mustafa Bey’den bu yana gelen bir kalite ve müşteri memnuniyeti anlayışı hakim işletmede. Mehmet bey sağ olsun güvendiği iki de lokantayı da önerdi; Antalya’nın Aksu ilçesindeki Mustafa Manda’ya ait Kelek Hasan lakaplı lokanta ile Aktepe Restoran. Bakalım oralara yolumuz ne zaman düşecek…
Antalya'ya gitmişken Falezler'den Akdeniz'in tadını çıkarabilir, Kaleiçi'nin begonviller ile dolu sokaklarında tarihi Antalya evlerini gezebilirsiniz.
14 yorum:
merak ettim bu tahinli piyazi aslinda.
kadikoye yolun duserse, seyhan muzik market in sirasinda, postanenin oradan giirnce yani, sol kol uzerinde bir kofteci var. basittir koftesi ama ben oraninkini begeniyorum.
bir de cigerci hulusi var kadikoyde. canim cigerimi bilirsin, taksimdeki. onun ustasi acmisti kadikoye. cok guzel kebap ve cop sis yapiyorlar. gerci daha once daha guzel yapiyorlardi, fakat simdi bazen cok guzel, bazen guzel, bazen de eh iste yapiyorlar. ama pisirme konusunu tarif edersen guzel bir kebap yiyebilirisn. tabi yaninda gelen sogan salata, sogan kavurma, nane, gercek domatesten yapilan ezme, koz biber ve domates te cabasi. karnim acikti benim...
eger iznik'e gidersen ve orada buranin koftesi cok mesur derlerse inanma. bir tane cok unlu kofteci var guya, ama kofteleri bence korkunc. ama yogurdu kesinlikle cok ozel.
kadıkoydeki kofteciyi not ettim, teşekkürler ;) iznik te değil inegölde besler köftecisinde yemeli, bende henüz yemedim ama sırada!
Hakkıcım, sana daha önce söylemiştim de adını hatırlayamamıştım kurufasülyecinin.
Ki bu isim unutulur mu; BAYKURU.
Dene lütfen, harika bir tadı var. Tavsiyem rezervasyon alman ve kesinlikle gündüz gitmen; akşama kalmıyor!! Web sitesi bile var: www.baykuru.com
Yorumlarını bekliyoruz.
Sevgiler, Ansı
Not: Hacı Şükrü Tandır Kebabı tek kelimeyle MÜTHİŞ!!! Parmaklarını da arada kaptıracaksın ağzına.
Ansıcım,
Baykuru'yu ziyaret edilecekler listesine aldım, ilk fırsata gideceğim.
Hacı Şükrü'de 2 sene önce yedim, hatta ilk gün kendim gittim, lezzete bayılınca ertesi gün Barış Bezel'i de götürdüm. Ancak o ziyeretimde fotoğraf çekemediğim için yazamıyorum, kendim tekrar gidene yada bir hayırsever gittiğinde benim için fotoğraf çekene kadar bekliycek yazı :(
harika fotgraflar cok canim cekti
aktepenin yeri 2 serik
mükemmel bir restaurant yapmışlar fakat temizlik sıfır piyazının içinden sinek çıkıyor. garsonları saygısız özür bile dilemeden nereye şikayet edersen et diye pişkin pişkin gülüyorlar.turizm kentinin böyle güzel ilçesine böyle garsonlar yakışmıyır
düzeltme aktepenin yeri 2 aksu girişinde
Antalya'da şehir merkezindeki Topçu ile şişçi Ramazan favorilerimdendir. Şişçi Ramazan'ın hem Antalya'da hem Korkuteli'nde şubesi var. Elmalı'daki Şen Baba da yine piyaz ve şiş köfte ile un helvasını çok lezzetli yapar.
Damla hn, Şişçi Ramazan (Korkuteli) yakında Ağzımın Tadı'nda olacak. Topçu'yu da denedim ancak şahsen ben özel bir lezzet bulamadım.
Antalya merkezde topçu ve şişçi Ramazan'ın ürünlerini yemişsiniz,Ramazan ı met ediyorsunruz daha iyilerini yemediğinizden ve bu şiş köftenin nasıl ve hangi hayvandan yapılması gerektiğini bilmeden yorum yapıyornsunuz.bakın anlatayım;bu şişin kökeni giritten gelmiştir.ve kesinlikle dana ve kuzu etinden yapılmaması gerekir.Davar(keçi)Erkeçin döş ve kaburga kısımlarından alınan etin kıyma haline getirilmesiyle yapılır.Erkeç etinden yapan sadece 2 mekan vardır.KKorkutelinde Şişçi Mehmet finikede de şişçi salih ten yemeniz gerekiyor asıl damak tadını buralarda bulacaksınız.Ben Elmalı'lıyım damak tadı ve nostalji meraklısıyım.Babam MrşFevzi Çakmk'ın aşçılığını yapmıştır.Artık Erkeç eti fazla bulunmadığından dana ve kuzu karışımı kullanıyorlar.Piyaz yapımına gelince Her şişci Antalya piyazını mükemmel yapar. Saygılarımla
Arkadaşlar Serik beldesinde ki truzim beldesi ne lokantaları nede cevre hijyenine dikkat edilmiyor,uyarırsanda dayak yiyorsun.Zabıta deseniz akrabalardan oluştuğu için hiç kontrol yok
antalyada şendayının piyazının üstüne piyaz tanımam tonguç caddesinde trt cad.devamı sarampole gıderken solda yolu düsen mutlaka tadına bakmalı :==))
Yorum Gönder