Cumartesi, Haziran 07, 2008

Curry 36

Damak tadına düşkün birinin Berlin’in de mutlaka tatması gereken bir lezzet, Currywurst. Currywurst deyince Berlinliler’in ilk aklına gelen yer de Curry 36. Curry 36, Kreuzberg’in Mehringdamm caddesinde 36 numarada bir sosis büfesi. İsminide kapı numarasından almış.

Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Mekanda oturacak yer yok, yemeğinizi self-servis satın aldıktan sonra büfenin önündeki kiosklarda ayakta yiyiyorsunuz. Büfe sabah 9’dan gece 4’e kadar açık, ve çoğu zaman önü oldukça kalabalık, son derece popüler bir yer. Burada güleryüzlü çalışanlardan hızlı ve iyi hizmet alıyorsunuz. Buranın en önemli yiyeceği Alman usulü hazırlanmış sosisi, Currywurst. Sosisin özelliği dilimlendikten sonra üstüne ketçap ile birlikte toz halinde köri (curry) baharatı dökülerek servis edilmesi. Gerçekten daha önce tatmadığınız farklı bir lezzet sizi bekliyor. Yanında genelde ekmek ya da patates kızartması sunulmak ile birlikte isteğe bağlı olarak sade yada kızarmış soğan ile de birlikte yenebiliyor. Currywurst’unuzu kabuklu ya da kabuksuz olarak sipariş edebiliyorsunuz. Currywurst Almanya’nın Berlin, Hamburg kentleri ve Ruhr bölgesine has bir yiyecekmiş. Bu sosun nasıl bulunduğu ise tartışma konusu.

Curry 36'da Currywurst’un yanısıra Bockwurst adlı diğer bir sosis çeşidi, Bulette adlı bir tür köfte, kızarmış tavuk gibi farklı yiyecekleri de bulabiliyorsunuz. Bockwurst da bir tip Alman sosisi. 1889’da R.Scholtz adlı bir restoran sahibi tarafında bulunmuş. Etin içerisine tuz, beyaz biber ve paprika konularak hazırlanıyor, yanında genelde hardal ile haşlanmış olarak yeniliyor. Dilerseniz http://www.curry36.de/ adresine uğrayarak web sitelerinden çeşitli Curry 36 hediyelik eşyaları da satın alabilirsiniz. Curry 36’ya gelmişken yakınlarında bulunan, zamanında Doğu ve Batı Almanya arasında önemli bir sınır kapısı olmuş olan Checkpoint Charlie’yi de ziyaret etmenizi öneririm.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

hakkıcım hiç değişmemişsin hala sosis hastasısın, eskiden de canın çektiği zaman espardillerinle bana gelir bi dünya sosis isterdin

seni gidi dudak tiryakisi seniii

moralez

Hakkı Arıkan dedi ki...

moralez?