Nihat Usta
Akçaabat Köfte denilince akla ilk gelen isim olan, 1974’den bu yana hizmet veren, meşhur köfteci Nihat Usta Akçaabat sahil de büyük tesisi ile sizi karşılıyor. Buraya ilk olarak 2003 senesinde gitmiş idim, o zamanlarda şu anda ki restoranının yaklaşık üçte biri kadar, masaların kolonya ile temizlendiği mütevazi bir köfteci idi. Aradan geçen 4 senede Nihat bey köftecisini et, balık ve yöresel yemeklerin de menüde yer aldığı, garsonların kıyafetlerinden, teknik altyapısına kadar herşeyi ile iddialı bir restoran haline getirmiş. Bunda Nihat Bey’in yenilikçi karakteri etkili olmuş. Akçaabat Köfte 1945’lerde ortaya çıkmış, o yıllarda bu köfteyi ilk yapan kişiler Varak Ali, Eşref Usta, Çolakoğulları, Samancılar adlı köftecilermiş. Nihat bey, işi 2. kuşak ustalardan Karadeniz Köfte Salonu’nun sahibi Abdullah Komar’dan öğrenmiş.
Akçaabat köfte eskiden yörenin etleri ile hazırlanırken artık Bayburt, Amasya, Giresun, Doğu Anadolu illeri ile de takviye ediliyormuş. Nihat bey et seçiminde pancar, küspe gibi yiyecekler ile beslenmeyen hayvanların seçilmesini tavsiye ediyor.
Köftede dana eti, sarımsak, etin kendi yağı, ve ekmek kullanılıyor. Yağ oranı çok değil genelde %10 civarında. Ayrıca %13 civarında ekmek içi kullanılıyor. Baharat kullanılmıyor, bu sayede köfteyi ağzınıza attığınızda sarımsağın hoş aromasını hemen hissediyorsunuz.
Köfteniz ile birlikte kendi markaları le ürettikleri ayranı da tatmanızı öneririm, işletmenin profesyonelliğini ayranda da görüyorsunuz.
Sütlaç, restoranlarda yediğiniz sarı renkte, fırınlanarak üstü yakılmış sütlaçdan değil, annelerimizin evde yaptığı krem renkte, pirinçlerin dişinize geldiği sütlaç tipinde. Bu kadar lezzetli olmasının en önemli sebebi kullanılan sütün kalitesi. Ayrıca nişasta, yumurta sarısı, su gibi katkı maddeleri de kesinlikle kullanılmıyor. 1933’de Atatürk’ün burada sütlaç yemesi ie ünlenen beldenin ününü neden hakettiğini sütlacı tadınca anlayacaksınız!
9 yorum:
OFFF OFF HAKKI BEY, YİNE NELER YAZIP, RESİMLEMİŞSİNİZ.NASIL GİDECEĞİZ ORALARA BİLMEMKİ, BİR DE GÜYA BABA TARAFINDAN TRABZON OF'LUYUZ:)))
o sutlac� var ya tek kas�kla yutar�m simdi onumde olsa ha ha :))
irem
ben nihat usta'ya en son haziran 2007de gittim açıuk havada oturmak da çook güzel; yemeğin üzerine denize karşı çay içmek de..
tavsiye ederim :)
bu yazıyla ilgisi yok ama KApalı Çarşının Nuruosmaniye tarafındaki Şahin Ustadan döner yediniz mi bilemem.. tavsiye ederim..
Berilin Annesi, durduğunuz kabahat :)
Lilium, Arby's Beef&Cheddar seven birinin tavsiyelerini her zaman dinlerim, aldım listeye ;)
off süper olmuş mükemmel
köftede Nihat Usta gerçekten bir numara.
hayatımda gördüğüm en nezaketsiz servis elemanlarından oluşan bir restorant. müşteri memnuniyetini hiç dikkate almayan bu nedenle yemeklerinin ikinci planda düşündüğüm bir yer
forum nihat ustadan bahsediyorum
Yorum Gönder