Cumartesi, Ağustos 18, 2007

Köy Kasabı

İstanbul Beykoz’un Öğümce köyüne yolunuz düşerse ya da Riva veya Polonezköy’e kadar gitmiş iken yolunuzdan biraz sapıp buraya uğrarsanız sizi mütevazı ama lezzetli bir deneyim bekliyor. Öğümce köyünde bir kasap, bir kahvehane ve koca bir çınarın ortaklığında sunulan gayet lezzetli bir köfte ekmek ziyafeti çekebilirsiniz.
Vedat Atmaca hem hayvan yetiştiriyor hem de kasaplık yapıyor. Babası rahmetli Sedat Atmaca ile 1988’de açmış kasap dükkânını. Son 5 yıldır dükkânın önüne bir de mangal koymuş. Dükkânda köftenin dışında tavuk, pirzola, biftek ve diğer et çeşitleri de var.
Ancak satışların %70'ini köfte satışı oluşturuyormuş bu sebeple “Kasap değil köfteci gibi çalışıyoruz” diyor. Vedat beye köfte timi diye adlandırdığı yeğenleri de köfte hazırlamakta yardımcı oluyor.
Karşıdaki kahvehane ile işbirliği yapmışlar, kasap dükkanının hemen yanındaki büyük çınar ağacının olduğu yeşil alan masalar atmışlar. Dileyen kahveden içeceğini söylüyor, dileyen kasaptan köfte ekmeğini söylüyor, burada hem dinleniyor hem karnını doyuruyor. Tavsiyem köfteniz ile birlikte kahvehane den kendi yapımları ayranlarını söylemeniz, bir bardak ile yetinmeyeceğinizi garanti ederim, köpüklü, tuzu tam kıvamında has köy ayranı tadacaksınız.
Vedat beyin köftesi ev köftesi tarzında. Köftede dana ve kuzu etini karıştırarak kullanıyor. Etin döş kısmını kullanıyor, yağ oranına göre ön kol ve gerdan kısımlarını da kullanıyor. Kıymaya karabiber, kimyon, pul biber, rendelenmiş soğan ve biraz ekmek içi katıyor ancak yumurta ve maydanoz yok. Her ne kadar birçok köfteci köftesine tuz dışında hiçbir katkı koymamak ile gururlansa da, Köy Kasabı baharatlı köftenin de lezzetli olduğunu kanıtlıyor.
Köfte yarım ekmek için de domates ve soğan ile servis ediliyor. Ekmek taş fırın ekmeği, gramajı şehirde yediklerimizden fazla sebeple bayanlar yarım ekmeği bitirmekte zorlanabilir. Söz konusu mangalda pişmiş mis gibi köfteler ve taptaze taşfırın ekmeği olunca bana yarım ekmek bile zor yetiyor :)
Yarım ekmek fiyatı çok uygun ama ekmeğin büyüklüğüne oranla içindeki etin gramajı bana biraz düşük geldi bu sebeple tavsiyem yarım ekmek içine 1,5 porsiyon köfte söylemeniz, o zaman köftenin tadına tam olarak varırsınız.

Öğümce köyüne gitmiş iken Cam Ocağı’na (www.camocagi.org) uğrayabilirsiniz. Burada cam üretim çalışmalarını izleyebilir, Riva deresi kıyısındaki dinlenme alanlarında doğanın tadını çıkarabilir, hatta dilerseniz Cam eğitimi almak için girişimde bile bulunabilirsiniz.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Hakki Bey yine mide asidi yine kazıntı gurultu.
afiyet olsun,kıskanıyorum!!

Hakkı Arıkan dedi ki...

:)) Sizlerin desteği sayesinde Murat Dayı...

Adsız dedi ki...

hakkı dayıcım selamlar
koy kasabinda frappe mi var :)

sevgiler

irem

Hakkı Arıkan dedi ki...

iremcim, frappe için yunanistan a gidiceksin, burda bulunmuyor :))