Köfteci Kemal
Muğla’ya bir öğlen vakti yolunuz düşerse şehrin merkezindeki Şeyh mahallesinde yer alan çarşıda meşhur köfteci Köfteci Kemal’e mutlaka uğramalısınız. Ancak zamanlamayı iyi ayarlamalısınız çünkü servis saat 3 de servis bitiyor ve de önünde devamlı sıra oluyor. Lokanta aslında küçücük, iç mekânda ortada diğer misafirler ile paylaştığınız büyük tek bir masa var, ancak lokantanın önündeki sokağa atılan masalar ile talep karşılanmış. Köfteler araba köftecisi tadında, zaten Köfteci Kemal mesleğe 1970 yılında el arabasında başlamış sonra bu dükkânı açmış. O günlerde araba ile servise başladığında arabayı ancak 200 metre öteye kadar götürebilirmiş, bu zaman zarfında tüm köfteleri tükenirmiş. Kemal beyin vefatından sonra da bugün Torunu Kemal Demirbilek, ablası Muzaffer Bozkurt eşleri ile işbaşında. Köfte inek etinden yapılıyor, inek etini danaya göre daha yumuşak olması sebebi ile tercih ediyorlar. Etlerini Muğla’da ki Hasgül kasabından alıyorlar. Etin kaburga, ön kol kısımları ile böbrek yağı ve etin kendi iç yağı kullanılıyor. Ette fazla sinir olmaması gerekiyor. Ve de ekmek, un gibi katkılar kullanılmıyor. Tuz ile yoğrulan kıyma 15 dakika bekletildikten sonra yuvarlanarak köfte formuna getiriliyor. Kömür ızgarada pişirilen köftelerin üzerine servisten önce hafif kimyon ve karabiber serpiştiriliyor. Bu baharatlar köfteye ayrı bir lezzet katmış.
Köfte pişerken akan yağı ızgaranın yağdanlık adlı kısmına akıyor. Pişen köfteler servisten önce kısa bir süre bu yağlı bölgede bekletiliyor. Izgarada kızartılan ekmeklerde önce bu yağa batırılıyor. Kemal’in yağlı ekmeği köftesi kadar meşhur, genelde ahali mutlaka ekstradan ekmek sipariş ediyor.
Garnitür olarak sunulan soğan da pek lezzetli. Soyulup zarları alınan soğanlar 1 gün suyun içinde bekliyor, acı suyunu atıyormuş. Eğer acı seviyorsanız masalarda bulunan acı biberleri de tatmalısınız.
6 yorum:
ben Köfteci Kemal'in köftelerine yetişmek için dersi bırakıp çıktığım günleri bilirim! hele o ekmekleri köftenin yağına basmazlar mı, o soğanlar çıtır çıtır yenmez mi...mmm
Marmaris'e Datça'ya, Gökova'ya, Bodrum'a giderken mutlaka Muğla merkez'de bir mola verilmeli, (perşembe günüyse yöresel pazar gezilmeli) bu köftelerin tadına bakılmalı bence de =)
Bir Muğla'lı ile karşı karşıyayız anlaşılan :) Zeynep, köfte sonrası tatlıyı nerede yemeli acaba???
ah, hayır Muğla'lı değilim. sadece orada uzun bir öğrencilik dönemi geçirdim. tatlı konusunda uzmanlaşmış bir mekan olduğunu söylemek zor Muğla merkez için. ama Köfteci Kemal'e oldukça yakın olan Mavi Sofra'da kebapların tadına bakmak isteyebilirsiniz.
bilgilendirme ve katkınız için teşekkürler zeynep.
Bu köftenin lezzeti inanın ki başka hiç bir yerde yok. Birde köftenin yanında yoğurtta isterseniz, bak o zaman lezzeti. Özledim köfteci Kemal'in köftelerini.
merhaba.tatlı olarak özlem pastanesi'nde 'muğla saraylısı' yemenizi tavsiye ederim.
Yorum Gönder