Pazartesi, Ocak 08, 2007

Develi Kebap

İyi Antep kebabı İstanbul’da yenilebilir mi? Evet, kesinlikle yenilebilir hem de alası. 1912’de Gaziantep’de kurulan Develi Kebap, 1966’dan bu yana da İstanbul Samatya’da faaliyet gösteriyor. 2. Bahar dizisi ile birlikte Vakkas’ın kebapçı dükkanı olarak yoğun ilgi gören Develi’nin aslında pek de reklama ihtiyacı yok. Keza Samatya’daki ana lokantanın dışında Etiler ve Kalamış’ta da şube açacak kadar büyümüşler. Bugün Develi’nin başında ailenin 3. kuşak temsilcisi Arif Develier var. Develi’nin kebapları o kadar lezzetli ki meze ve ara sıcaklar ile açlığımızı bastırmış olmamıza rağmen maksimum sayıda farklı kebabı tadabilmek amacı ile ortaya söylediğimiz 5 porsiyon kebabın 5ine de canavar edası ile saldırdık, öyle ki bir tanesini bile tam porsiyon fotoğraflayamadım. Bu sebeple aslında tatmadığımız, yemekten sonra mutfakta fotoğrafladığım tandır kebabı size yenilmemiş şekilde gösterebiliyorum :)
Menü’de o kadar çok lezzetli yemek var ki seçmesi de, tavsiye etmesi de zor. Bizim tercihlerimiz şunlar oldu; Fındık lahmacun. İçli köfte. Yenibahar, tarçın, kimyon gibi 7 çeşit baharat ile hazırlanmış hayatımda yediğim en lezzetli çiğ köfte. Alüminyum folyo içinde fırınlanmış, kağıtta pastırma. Altı nefis patlıcan ezmeli Ali Nazik kebabı. Develi’nin icadı olan ve bugüne kadar tattığım benzerlerinin asla aynı tadı yakalayamadığı fıstıklı kebap. Bunların yanında nefis turşu ve gavurdağ salatası. Ve de fıstıklı künefe ve kaymaklı incir tatlısı ile tatlı bir son…

Develi’deki bu lezzetin sebebi şunlar; Birincisi kullanılan baharatlar, nar ekşisi gibi bazı temel malzemeler Gaziantep’ten geliyor ve Arif bey malzemeleri bizzat kendisi satın alıyor. 2.si mutfakta uzmanlaşma; çiğ köfteci, soğukçu, sıcakçı, tatlıcı aşçılar var işinde uzmanlaşmış.
Develi’yi tavsiye eden Emre Erşahin’e bu ağzınıza layık önerisi için çok teşekkürler.

Develi'nin bulunduğu sokaktan bir enstantane
Kebap Canavarları Emre Erşahin, Hakkı Arıkan, Murat Yerdekalmazer, Alper Akçan

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Hakkı Bey görüp özeniyoruz ama alamıyoruz gidemiyoruz açız. Almışsınız tosunları yanınıza yemişsiniz ama vatandaşı düşünen yok.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Çağlar bey, verdiğim işleri hakkıyla yaparsanız sizi de götürürüm :)

Unknown dedi ki...

Hakkim benim, kral bi insansin. Afiyet seker olsun, ama Caglari da al, uzulursun yoksa. Ha yemekleri gorunce canim sıkılmadı değil... Kardeşim yok gevur ellerde bunlar, açiz açç, kebeba açız....

turgay dedi ki...

Hakkı hocam, tam yeni bir yıl, yei bir heyecan..Spor yapalım, fit olalım, derken oldu mu şimdi bu yaw..yok G.Antep enn iyi Develi'deymiş..Yok Cağ kebaba Çağ diyelere vur emir varmış..Midem sırtıma yapıştı bakarken, pardon okurken..Tarih Sizi ve destekçilerinizi affetmeyecek..

BachJan dedi ki...

Hakkı'cım,
süper bir yemekti, vesile olupda bizi Develi ile tanıştırdığın için teşekkürler. Ayrıca organizasyonu yapan Emre'ye de çok çok teşekkür ederim.

Sayın Cuzo,
Bize tosunlar diyerek kişisel bir saldırında bulunmuşsunuz. Tosunla ilgili en ünlü duvar yazısını buraya sizin adınızla yazarak bu değerli blogun kalitesini düşürmeyeceğim. Kısaca nzar etme nolur çalış senin de olur diyebiliyorum.

selamlar

Hakkı Arıkan dedi ki...

Çok şükür biri sonunda şu Cuzo'nun ağzının payını verdi :)) Cuzo, söz senle de gidicez ;)