Pazar, Aralık 17, 2006

Anzer Sofrası

Blogun ilk yazısı olarak meşhur kurufasülyeci Hüsrev’i yazmıştım. Şimdi de Ferdi Hüsrev’in yeğeni Temel Fıstık’ın İstanbul’da açtığı Karadeniz lokantası Anzer Sofrası’nda sıra. Temel bey uzun yıllar Çayeli’ndeki Hüsrev’de dayısı ile çalıştıktan sonra çeşitli işlere girişmiş, en son olarakda bu lokantayı açmış. Burayı arkadaşım Neyran Erlevent’in tavsiyesi üzerine yine Anzer’in müdavimlerinden Gamze-Alp Öcal çifti ile birlikte ziyaret ettim. Pek de memnun kaldım ancak tavsiye yazısını benim değil burayı asıl keşfeden arkadaşım Neyran’ın kaleminden (pardon klavyesinden :)) okuyacaksınız. Teşekkürler Neyran!

“Sarıyer Anzer Sofrası Karadenizli Temel Bey tarafından kurulmuş Sarıyer’in arka sokaklarından birinde hizmet veren orta büyüklükte bir lokantadır. Anzer sofrasına girdiğinizde dikkatinizi çekecek olan ilk şey duvarlarını süsleyen ünlülerin fotoğraflarıdır. Bu fotoğraflar arasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bir fotoğrafı vardır. Fakat benim en beğendiğim fotoğraf; Erdoğan’ın fotoğrafı önünde poz vermiş bir vatandaşın fotoğrafıdır. (sanırım kendini yakın hisettmiş J ) İçerideki televizyonda sürekli Karadeniz TV kanalı açıktır ve Karadeniz görüntüleri eşliğinde halk türküleri çalar. Çalışanlar çok içtendir ve her gidişinizde Karadeniz fıkralarına konu olacak bir olay mutlaka yaşarsınız! Anzer Sofrası’nın menüsünde en başta “Dünyaca Ünlü Meşhur Kurufasulye” bulunmaktadır. Kurufasulyeyi tasvir etmek için menüde şu cümle kullanılmıştır: “Tartışmasız bir sistem dahilinde yapılan dünyaca ünlü kurufasülye” Erzurum İspir’den gelen kurufasülyenin taneleri iri ve etlidir. Fasulyenin içinde çok az miktarda et vardır ve kısık ateşte yaklaşık 7 saat pişirilerek yapılmaktadır. Fasülyenin yanında Trabzon tereyağıyla yapılan pilav, cacık ve turşu mutlaka yenilmelidir. Kurufasülye’nin lezzeti kurufasülye sevmeyenlere bile parmaklarını yedirtecek cinstendir.
Menüdeki tek yemek elbette kurufasulye değildir. Mıhlama, hamsi tava, turşu kavurma, laz böreği tatlısı gibi diğer Karadeniz yemekleri de Menü’de yer almaktadır. Tatlı olarak Laz Böreği Tatlısı denenmelidir. Börek denildiğine bakmayın bu bir tatlıdır. Börek gibi yufka yaprakları vardır ve bunların arasına muhallebimsi bir şey konulmuştur ve şerbetlidir.” Neyran Erlevent.

Turşu Kavurma
Temel Bey'in ziyaretçilerinden birisi de damak tadını çok beğendiğim Prof.Artun Ünsal olmuş.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Anzer Sofrası gibi Karadeniz yemeklerini en iyi sekilde sunan bir lokantayi sectiginiz icin tesekkur ederim! Diyecegim ama herkes beni Karadenizli zannedecek, alakasi yok Trakyaliyim :)
Neyse Anzer Sofrası demek Koc Universitesi demektir, Anzer Sofrası Koc Universiteli'lerin ikinci anası demektir, onları aslında aç bırakmaz :) Yeni geldiğinde üşenmez bir tas çorbayı bile odamıza servis ederdi. Hey gibi günler hey....

Mehmet Doğan dedi ki...

Ee boyle de yazi yazilir mi simdi kardesim! Sabah sabah ne moral kaldi, ne nese! Biz yurtdisinda olanlara yazik degil mi? Alacagin olsun Neyran!

Adsız dedi ki...

Kurufasulye'nin diyarı Kayseri'dir arkadaşlar,burada yetişen fasulyeye Selanik Fasulyesi adı verilir.Lezzet ustalarına duyurulur.

Adsız dedi ki...

üniversite yıllarından sonra (1972)ocak 2007'de tekrar kanaat kurufasulyecisinde fasulye yedim. Acısı dışında herşey mükemmeldi. keşke fasulye biraz daha az acılı olsaydı. m.t.nayman

Adsız dedi ki...

siz burada bide muhlama yiyin bidaha başka biyere gidemezsiniz.yanında bide fasulye turşusu kavurması off off karnım acıktı valla.gerçekten harika bir yer herkeze tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

UYYY TEMELİN ORAYA GİDECESUN VE LEZZETUN TADUNA VARACASUN DAA ARKADAŞUM LAHANASU FASULYESU PİLAVI TANE TANE, MISIR EKMEĞİ, YAĞI ÖZEL SABAH ERKEN GEL Bİ DE KÖY KAHVALTISINI DENE BAK İKRAMDA EKSİKLİK VARMI SARIYERİN NEFİS TADI ANZER SOFRASI

Hakkı Arıkan dedi ki...

Kayesei'nin Selanik fasülyesimi, hmm not alındı ;)

Adsız dedi ki...

temel baba bende anzer köyündenim.sarıyer anzer sofrasına gelmek nasip olmadı.ama allahun izniyle geleceğum.herkes çok met edeyi.onun için sabırsızlıkla gelmek isteyrum inşaallah.hayde kendine iyi bak.

Adsız dedi ki...

mükemmel ötesi çok iyi bi lezzet lokantası konsepti çok iyi damak tadı adına gurmelierin gifipte hoşnut olabilceği bir mekan ancak her yönüyle çok iyi olmasına nazaran 3 eksisi var elbette kapıdaki bir değnekçi ye benzer kıyafeti sivil biri var anahtar verilmediği takdirde nereyse dükkan sahibi kovacak ,mutfak açık mutfak son derece hijyenik ancak usta türkçe anlamıyor ama lezzetler muhteşem,bir de dükkan sahibinin müştteri varken ağzı küfürlü olması misafirleriniz içn iyi bir etken olamaktan çıkıyor..

Adsız dedi ki...

Dün iftar için buraya ilk defa gittim.
İki kişiydik eşimle beraber.
Eşim mıhlama istedi, ben akçaabat köfte. Sonra ortaya bir salata getirdiler, biz istemedik. Sandım ki müessese ikramı. Bize ısrarla üst kata çıkın dediler, biz de bebek var eser orası çıkmayalım dedik. Alt katta bebek terden sırılsıklam oldu, havalandırması yok. Sıcaktan yemeği nasıl yedik anlayamadım. Akçaabat köftenin akçaabat köfteyle alakası yoktu. Toplamda bir çorba, bir mıhlama, bir çorba ve bir kola için 44 TL hesap ödedik. Hesap ayrıntılarında salata için 10 TL yazıyordu. Salata zeytinyağlı değildi, ağırdı. İçki masalarından içkiden para kazanırlar, bunlar da salatadan kazanıyorlar. Kaşık, çatallar eski ve bulanık görünümlü, duvarlar her gelenin resminin çekilmiş olduğunu belli eden alakasız resimlerle dolu ve iftarda müşteriden ittire kaktıra para kazanmaya çalışan bir mantığa sahip bir müessesedir. Karadenizli değilim ve yemekleri hakkında iyi kötü demem doğru olmaz, ama bu lezzet, bu fiyat ve bu performansla karadeniz yemeklerine ve karadeniz restoranlarına antipatim var artık.

Adsız dedi ki...

Grup olarak Sarıyerdeki Anzer Sofrasına iftara gittik. Gittiğimize çok pişman olduk. Servis çok kötüydü. Artı garsonlar çok küstah. Doğru dürüst yemek servis edilmedi. Aç kaldık diyebiliriz. Bu da yetmiyormuş gibi yemediğimiz şeyleri fatura ettiler. Kimseye tavsiye etmiyoruz. Paranıza yazık.

Adsız dedi ki...

Anzer Sofrası Sarıyer şubesi-başka şubesi varmı bilmiyorum ama ayrıntılı yazmak istedim cünkü hakketten ben böyle ukala garsonlar görmedim. Karadeniz yemeği yemeğe gittik bi dayak yemedigimiz kaldı, kişibaşı fix menü de 4kişiye bir mıhlama getirdiler. 1 kişilik menü servis ediliyor, ama 4 kişilik menü fatura ediliyor. itiraz ettiğinde de aynen şu cevabı alıyorsunuz: 'istediniz de getirmedik mi'. Uzun lafın kısası, fazla para verip hem aç hemde sinir sahibi olmak istemiyorsanız, buraya uğramayın !!!!!! ilkönce müşteriye nasıl davranacaklarını öğrensinler....

Adsız dedi ki...

dün öğlen yemeğimizi eşimle birlikte yemek için sarıyer e doğru giderken uzun zamandır kuru fasülye yemediğim için sizin restaurantınız aklıma geldi .bir müşterim kuru fasülyenizin çok güzel olduğunu söylemişti,eşim de ızgara köfte yemek istedigi için arabamızı anzer sofrasına doğru sürdük ve park ettik.anahtarı da görevliye teslim ettik.
neyse keyifle siparişimizi verdik.yemekler geldi görünüş iyidi fakat fasülye yağlı ve tuzsuz az pişmişti.pilav sertti...eşimin yediği akçaabat köftesi ise yağlı ve daha önce balık pişirilmiş ızgarada yapıldığı için balık kokusu sinmişti...sadece yoğurdunu beğendim sanırım o da hazır yoğurttu..maalesef hayal kırıklığına uğradık...eşim aşağıda hesap öderken ben de arabada beklemek istedim fakat park görevlisi üçüncü anahtardan sonra arabayı bulabildi ve anahtarı bana verdi ..yani başka biri restauranttan çıkıp sizin arabanızı alıp kaçabilir.
eşim de aabaya geldiğinde 40 TL hesap ödediğini söylediğinde ikinci hayal kırıklığı yaşadım..
maalesef kimseye tavsiye edemeyeceğim..