Pazar, Aralık 17, 2006

Anzer Sofrası

Blogun ilk yazısı olarak meşhur kurufasülyeci Hüsrev’i yazmıştım. Şimdi de Ferdi Hüsrev’in yeğeni Temel Fıstık’ın İstanbul’da açtığı Karadeniz lokantası Anzer Sofrası’nda sıra. Temel bey uzun yıllar Çayeli’ndeki Hüsrev’de dayısı ile çalıştıktan sonra çeşitli işlere girişmiş, en son olarakda bu lokantayı açmış. Burayı arkadaşım Neyran Erlevent’in tavsiyesi üzerine yine Anzer’in müdavimlerinden Gamze-Alp Öcal çifti ile birlikte ziyaret ettim. Pek de memnun kaldım ancak tavsiye yazısını benim değil burayı asıl keşfeden arkadaşım Neyran’ın kaleminden (pardon klavyesinden :)) okuyacaksınız. Teşekkürler Neyran!

“Sarıyer Anzer Sofrası Karadenizli Temel Bey tarafından kurulmuş Sarıyer’in arka sokaklarından birinde hizmet veren orta büyüklükte bir lokantadır. Anzer sofrasına girdiğinizde dikkatinizi çekecek olan ilk şey duvarlarını süsleyen ünlülerin fotoğraflarıdır. Bu fotoğraflar arasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bir fotoğrafı vardır. Fakat benim en beğendiğim fotoğraf; Erdoğan’ın fotoğrafı önünde poz vermiş bir vatandaşın fotoğrafıdır. (sanırım kendini yakın hisettmiş J ) İçerideki televizyonda sürekli Karadeniz TV kanalı açıktır ve Karadeniz görüntüleri eşliğinde halk türküleri çalar. Çalışanlar çok içtendir ve her gidişinizde Karadeniz fıkralarına konu olacak bir olay mutlaka yaşarsınız! Anzer Sofrası’nın menüsünde en başta “Dünyaca Ünlü Meşhur Kurufasulye” bulunmaktadır. Kurufasulyeyi tasvir etmek için menüde şu cümle kullanılmıştır: “Tartışmasız bir sistem dahilinde yapılan dünyaca ünlü kurufasülye” Erzurum İspir’den gelen kurufasülyenin taneleri iri ve etlidir. Fasulyenin içinde çok az miktarda et vardır ve kısık ateşte yaklaşık 7 saat pişirilerek yapılmaktadır. Fasülyenin yanında Trabzon tereyağıyla yapılan pilav, cacık ve turşu mutlaka yenilmelidir. Kurufasülye’nin lezzeti kurufasülye sevmeyenlere bile parmaklarını yedirtecek cinstendir.
Menüdeki tek yemek elbette kurufasulye değildir. Mıhlama, hamsi tava, turşu kavurma, laz böreği tatlısı gibi diğer Karadeniz yemekleri de Menü’de yer almaktadır. Tatlı olarak Laz Böreği Tatlısı denenmelidir. Börek denildiğine bakmayın bu bir tatlıdır. Börek gibi yufka yaprakları vardır ve bunların arasına muhallebimsi bir şey konulmuştur ve şerbetlidir.” Neyran Erlevent.

Turşu Kavurma
Temel Bey'in ziyaretçilerinden birisi de damak tadını çok beğendiğim Prof.Artun Ünsal olmuş.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Anzer Sofrası gibi Karadeniz yemeklerini en iyi sekilde sunan bir lokantayi sectiginiz icin tesekkur ederim! Diyecegim ama herkes beni Karadenizli zannedecek, alakasi yok Trakyaliyim :)
Neyse Anzer Sofrası demek Koc Universitesi demektir, Anzer Sofrası Koc Universiteli'lerin ikinci anası demektir, onları aslında aç bırakmaz :) Yeni geldiğinde üşenmez bir tas çorbayı bile odamıza servis ederdi. Hey gibi günler hey....

Mehmet Doğan dedi ki...

Ee boyle de yazi yazilir mi simdi kardesim! Sabah sabah ne moral kaldi, ne nese! Biz yurtdisinda olanlara yazik degil mi? Alacagin olsun Neyran!

Adsız dedi ki...

Kurufasulye'nin diyarı Kayseri'dir arkadaşlar,burada yetişen fasulyeye Selanik Fasulyesi adı verilir.Lezzet ustalarına duyurulur.

Adsız dedi ki...

üniversite yıllarından sonra (1972)ocak 2007'de tekrar kanaat kurufasulyecisinde fasulye yedim. Acısı dışında herşey mükemmeldi. keşke fasulye biraz daha az acılı olsaydı. m.t.nayman

ilker keman dedi ki...

siz burada bide muhlama yiyin bidaha başka biyere gidemezsiniz.yanında bide fasulye turşusu kavurması off off karnım acıktı valla.gerçekten harika bir yer herkeze tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

UYYY TEMELİN ORAYA GİDECESUN VE LEZZETUN TADUNA VARACASUN DAA ARKADAŞUM LAHANASU FASULYESU PİLAVI TANE TANE, MISIR EKMEĞİ, YAĞI ÖZEL SABAH ERKEN GEL Bİ DE KÖY KAHVALTISINI DENE BAK İKRAMDA EKSİKLİK VARMI SARIYERİN NEFİS TADI ANZER SOFRASI

Hakkı Dayı dedi ki...

Kayesei'nin Selanik fasülyesimi, hmm not alındı ;)

Adsız dedi ki...

temel baba bende anzer köyündenim.sarıyer anzer sofrasına gelmek nasip olmadı.ama allahun izniyle geleceğum.herkes çok met edeyi.onun için sabırsızlıkla gelmek isteyrum inşaallah.hayde kendine iyi bak.