Salı, Ağustos 17, 2010

Kervan Humus

Tarsus çarşıda gezerken öğlen yemeği için mola vermek ve farklı bir deneyim yaşamak isterseniz Kervan Humus sizin için çok uygun bir alternatif olabilir.

1923 yılında Mehmet Döven tarafından kurulan Kervan Humus ikinci kuşak İzzet Döven tarafından devam ettirildikten sonra ve şu an da üçüncü kuşak Bülent Döven tarafından işletilmekte. Tam bir aile kuruluşu.

Lokantanın menüsünde sadece humus çeşitleri bulunuyor. İsteğe göre tereyağlı, pastırmalı, sucuklu ya da zeytinyağlı söyleyebiliyorsunuz humusunuzu. Ancak bu humus çoğumuzun bildiği humuslardan farklı, alıştığımız gibi koyu kıvamda ve soğuk değil daha sulu, bulamaç kıvamında ve de sıcak. Meze niyetine değil ana yemek niyetine yiyiyorsunuz.

Humustan yemek olur mu demeyin. Yanında ikram edilen leziz mi leziz turşu, söğüş domates ve taptaze ekmekle beraber humus bir ziyafete dönüşüyor.

Humus yapılırken kullanılan malzemeler şunlar; tahin, kimyon, sumak, nohut, kırmızı biber, maydanoz, tuz, limon suyu, zeytinyağı ve sarımsak. Evde kendiniz yapmak isterseniz işte size Kervan’ın humus tarifi;

Nohutu yıkayın, 2 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatın, bir su bardağı su daha ekleyip, basınçlı tencerede, iyice yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat pişirin, pişirme suyundan çıkarıp, ezerek tel süzgeçten geçirin. Sarımsağı soyup yıkayın, ezin, 1/2 su bardağı zeytinyağı, tahin, limon suyu, tuz ve 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biberle birlikte nohuta ekleyin, pişirme suyundan 1/2 çay bardağı koyun, karıştırın, servis tabağına alın. Maydanozu yıkayın, ayıklayın, yapraklarıyla ezmeyi süsleyin, aralarına sumak ve kimyon serpin. Kalan yağı tavada ısıtın, kalan kırmızı biberi ekleyin, bir iki kez karıştırın, ocağı kapatın, ezmenin üzerine gezdirin.

Öğlen yemeğinizin ardından Tarsus çarşısında gezinize devam ederseniz eski Tarsus evlerini görmenizi ve de sokakta bir el arabası tatlıcısını yakalayarak benim bir numaralı tatlım olan çıtır çıtır kirece yatırılmış kabak tatlısından tatmanızı tavsiye ederim. Pişman olmayacaksınız!

6 yorum:

Korhan Korman dedi ki...

Adamın soyadı ile bakışları bire bir tutuyor :)

Hakkı Arıkan dedi ki...

@Korhan, inanın bana gayet mülayım, iyi bir insan idi :)

nikto dedi ki...

Muhteşem bir yemek, kıbrısta hayatımın bir kısmını humusla idame ettirmiştim öğrenci yıllarımda gözlerimin önüne geldi sayende :-)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Ferdi Şemsettin de facebooktan Kıbrıs günlerini anmış, sanırım Kıbros'da çok popüler bir yiyecek ama ben orada denk gelmedim, bir sonraki Kıbrıs gezimde orayı da araştırayım

Adsız dedi ki...

Tarif guzelde birde nohutun miktarini soyleseymis usta daha faydali olacakmis :)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Ee o kadarı da usta sırrı kalsın :)