Cumartesi, Haziran 19, 2010

Bidda Badedez

Kıbrıs Lefkoşa’da 2,000 senesinden beri hizmet veren Bidda Badedez Aycan Argün ve eşi Ayer Argün tarafından işletiliyor. Aycan hanımın çalışmakta olduğu Kredi Bankası isimli banka iflas edince o da Kıbrıs’ın geleneksel yemeği olan ve kendisinin çok sevdiği Bidda Badadez’i bir girişimcilik fırsatı olarak görmüş ve bu küçük ama lezzet dolu dükkanı açmış.

Bu yemeğin orijinali ismini de veren mayalı hamurdan yapılan yufka ekmeği (Bidda) ve kızarmış patatesten (Badedez) oluşuyormuş. Bu yemeği Aycan hanımın annesi ve anneannesi de yaparmış. Aycan hanım bu malzemelere köfte ve kızarmış hellimi de ekleyerek kendi tarifini yaratmış.

Bu yiyecek aslında bizim Türkiye’deki dürüm kültürüne çok benziyor. İçindeki köfte karabiber, kimyon, tuz, soğan ile hazırlanan bir nevi Adana Kebap köftesi. Kızarmış patates, kızarmış hellim, domates ve maydanoz ile yufkaya sarılarak servis ediliyor.

Ancak bu yiyeceğin benim de dikkatimi çeken ve Ağzımın Tadı’nda yer bulmasını sağlayan farkı hazır yufka yerine elle açılan taze yufka kullanılması, Kıbrıs’a özel çok lezzetli patatesleri ve de kızarmış hellimi verdiği lezzet.

Menüde yer alan sade, tavuklu, ballı-hellimli farklı Bidda Badedezler’den seçim yaparak damak tadınıza göre hareket etmeniz de mümkün.

Yiyecekleriniz ile birlikte koyun sütünden yapılan naneli ve bol tuzlu ayrandan da 2 bardak götürmenizde yarar var, hele yaz aylarında Kıbrıs’a gitmiş iseniz bu tuzlu ayran birebir.

Tatlı olarak da Gatmer yani bzideki Katmer’den yiyebilirsiniz. Kaymak, şeker ve tarçın ile hazırlanan Gatmerler patır patır gidiyor J

Köfte-patates-ekmek üçlüsü zaten hem çocukların hem de bizlerin sevdiği üçlemelerden olduğu için Bidda Badedez’i de sevmemek elde değil. Aynen bana bu tecrübemde eşlik eden arkadaşlarımın da bayıldığı gibi J

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayadır ses çıkmıyordu Hakkı Dayı, sevindik!
Barış Akkiriş

Hakkı Arıkan dedi ki...

İş yoğunluğu nedeni ile kısa bir süre ara vermek durumunda kaldım ama şimdi tekrar sahalardayım :)

Korhan Korman dedi ki...

Gözlerimiz yollarda kaldı:)

Bu arada nefis görünüyo be abi :)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Teşekkürler :), gerçekten lezzetli, Kıbrıs patates, ve Hellim'İ ayrı bir tad katıyor.