Perşembe, Kasım 09, 2006

Adapazarı Islama Köftecisi Mustafa

Adapazarı’nın meşhur Islama köftesini yerinde denemek için tabii ki kalktım arkadaşlarımı da peşimden sürükleyerek Adapazarı’na gittim. Aldığım duyumlara göre Islama köftenin en eski, en hası Köfteci Mustafa’da imiş. Tabelasında da yazdığı üzere 1912’den beri faaliyette Köfteci Mustafa. Biz yemek yerken lokantanın dolup dolup boşalması da meşhurluğunun kanıtı gibi idi.

Köftesi daha önce de yazdığım Balkan tarzı köftelerin tadında, klasik usulde közlenmiş biber ve domates ile birlikte servis ediliyor. Islama köftenin adını da veren ayrıştırıcı özelliği yanında servis edilen kemik suyu ile ıslatılarak ızgarada pişirilen ekmeğinden geliyor. Islama ekmek özellikle yemeğin suyuna ekmek banmayı sevenler için harika bir formül; yumuşacık, lezzetli ekmeklere doyamıyor insan. Ancak arkadaşlarımın bir kısmının bu ekmeği pek beğenmediklerini de söylemek gerekir, herkese göre değil yani.

Köfteci Mustafa’nın menüsünde ayrıca piyaz, işkembe çorbası, kurufasülye ve şıra da yer alıyor. Piyaz ve şırayı tavsiye ederim. Ancak işkembe çorbası lezzetli ama çok sıra dışı değil, kurufasulye ise kıyma ile pişirilmiş ve maalesef ben de hayal kırıklığı yarattı.





9 yorum:

Cuzo dedi ki...

Adapazarı bayileriyle ilgilenirken hep giderdim buraya bayilerle birlikte. Ne günlerdi be kralıydım Adapazarı'nın...

Hakkı Dayı dedi ki...

Şimdi de Turkcell'in kralısın Çağlar'ım! ;)

onur dedi ki...

bende yurtdışında çalışan bir adapazarlı olarak türkiyede bulunduğum zamanlarda soluğu köfteci mustafada alıyorum... ıslama köftenin top 10'u derseniz herhalde mustafa birinci sırayı kimseye bırakmaz.....

koftehorbedirhan dedi ki...

vışşşşşşş, aç karnına görülmemesi gereken resimler gördüm. şişecek bi yanımız

Adsız dedi ki...

Islama köftenin en iyisini Köfteci Mustafa'da yersiniz ancak İsmail de çok güzeldir. Mustafa'nın mekanı daha salaştır. İsmail'in Serdivan'daki mekanı daha modern ve estetik tasarıma sahiptir.

Adsız dedi ki...

mekana salaş deniyor fakat nerdeyse 100 yaşını dolduracak olan yapı bana gayet nostaljik geldi. lezzetini ise tartışma konusu bile yapmam. kıyma için hayvanları bile kendileri yetiştiriyormuş.

karakartal dedi ki...

Adapazarında yediğim en iyi köfte ve piyazı yapan mekan köfteci mustafa. adamlar harbiden bu işi biliyorlar. ilk defa denediğim şıra ve kabak tatlısından ayrıca çok memnun kaldım.

ADNAN dedi ki...

ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ ÜNLÜ KÖFTECİ MUSTAFA'NIN MEKANINA 70-80 MT.MESAFECE OTURURKEN DEVAMLI MÜŞTERİSİYDİM.(ÜSTELİK HEMŞERİSİYDİK) HATTA YANINDAKİ ÇIKMAZ SOKAKTA BULUNAN KEMAL PAŞA İLKOKULUNDA OKUMUŞTUM. KÖFTESİNİN TADI HALA DAMAĞIMDADIR.
BAZI YORUMCULAR MEKANIN 100 YILLIK OLDUĞUNDAN SÖZ EDİYORLAR. OYSA BU MEKAN ÜÇÜNCÜDÜR. İLKİ GÜNÜMÜZDEKİ YENİCAMİ BİTİŞİĞİNDE, İKİNCİSİ 200-250 METRE İLERİDE OLUP,ÜÇÜNCÜSÜ TAM KARŞISINDA BULUNAN ŞİMDİKİ MEKANIDIR.İŞİM GEREĞİ ŞU ANDA İZMİR'DE YAŞIYORUM HER FIRSAT BULDUĞUMDA MUTLAKA TADI DAMAĞIMDA DURAN O KÖFTEYİ YEMEĞE GİDERİM. MEKANIN ENTERESAN BİR FİYAT TARİFESİ DE VARDIR.İLK AÇILDIĞI YILLARDA TEDAVÜLDEKİ NAKİT PARA İLE ÖLÇÜLDÜĞÜNDEN GÜNÜMÜZDE BİLE PORSİYONLARI AYNİ TARİFE İLE ANILMAKTADIR.(ÖRNEK OLARAK BİR PORSİYON YÜZ PARA YARIM PORSİYON İSE ELLİ PARADIR) HAFIZAM BENİ YANILTMIYORSA BU DÖRDÜNCÜ KUŞAK TARAFINDAN İŞLETİLMEKTEDİR. PORSİYONUNDAN VE KALİTESİNDEN KESİNLİKLE ÖDÜN VERMEMEKTEDİR.ADAPAZARINA GİDİP TE MUSTAFA USTANIN KÖFTESİNDEN YEMEYENİN AKLINDAN ZORU VARDIR DİYEBİLİM - ADNAN ERDOĞDU LAKAP : PAŞAGİÇ

ADNAN dedi ki...

ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ ÜNLÜ KÖFTECİ MUSTAFA'NIN MEKANINA 70-80 MT.MESAFECE OTURURKEN DEVAMLI MÜŞTERİSİYDİM.(ÜSTELİK HEMŞERİSİYDİK) HATTA YANINDAKİ ÇIKMAZ SOKAKTA BULUNAN KEMAL PAŞA İLKOKULUNDA OKUMUŞTUM. KÖFTESİNİN TADI HALA DAMAĞIMDADIR.
BAZI YORUMCULAR MEKANIN 100 YILLIK OLDUĞUNDAN SÖZ EDİYORLAR. OYSA BU MEKAN ÜÇÜNCÜDÜR. İLKİ GÜNÜMÜZDEKİ YENİCAMİ BİTİŞİĞİNDE, İKİNCİSİ 200-250 METRE İLERİDE OLUP,ÜÇÜNCÜSÜ TAM KARŞISINDA BULUNAN ŞİMDİKİ MEKANIDIR.İŞİM GEREĞİ ŞU ANDA İZMİR'DE YAŞIYORUM HER FIRSAT BULDUĞUMDA MUTLAKA TADI DAMAĞIMDA DURAN O KÖFTEYİ YEMEĞE GİDERİM. MEKANIN ENTERESAN BİR FİYAT TARİFESİ DE VARDIR.İLK AÇILDIĞI YILLARDA TEDAVÜLDEKİ NAKİT PARA İLE ÖLÇÜLDÜĞÜNDEN GÜNÜMÜZDE BİLE PORSİYONLARI AYNİ TARİFE İLE ANILMAKTADIR.(ÖRNEK OLARAK BİR PORSİYON YÜZ PARA YARIM PORSİYON İSE ELLİ PARADIR) HAFIZAM BENİ YANILTMIYORSA BU DÖRDÜNCÜ KUŞAK TARAFINDAN İŞLETİLMEKTEDİR. PORSİYONUNDAN VE KALİTESİNDEN KESİNLİKLE ÖDÜN VERMEMEKTEDİR.ADAPAZARINA GİDİP TE MUSTAFA USTANIN KÖFTESİNDEN YEMEYENİN AKLINDAN ZORU VARDIR DİYEBİLİM - ADNAN ERDOĞDU LAKAP : PAŞAGİÇ