Cuma, Ekim 27, 2006

Yücetepe Kır Gazinosu (Aya Yorgi)

İstanbul Büyükada’ya gidip Aya Yorgi kilisesinin bulunduğu Yücetepe’ye tırmanmayı başarmışsanız, artık kendinizi tepedeki Kilisenin hemen yanında bulunan Yücetepe Kır Gazinosunda ödüllendirmenin zamanı gelmiştir. Mekân, İsmail Kulak tarafından 1978’de kurulmuş. 92’den bu yana da kızı Naciye Kuru ve eşi tarafından işletiliyor. Aslen Artvin’li olan aile 61’den bu yana Ada’da yaşamakta. Bu sebeple Naciye Hanım lokantasında kullandığı malzemeleri Büyükada’dan temin ederek Ada ekonomisini desteklemeye çalışıyor. Menüde yer alan özel Yücetepe şarabı ise Bozcaada’dan geliyor.

Menünün ağır topları ızgara köfte, sucuk ve şiş. Ama salatası, peynirli üçgen böreği ve altın sarısı renginde elle doğranmış anne patatesi de harika, mutlaka tadılmalı. Köfte, dana etinin döş ve but kısımlarından hazırlanıyor. İçinde klasik ev köftesi malzemeleri kimyon, karabiber, tuz, soğan, ekmek ve yumurta yer alıyor. Masaya gelirken üstüne biraz da kekik serpiştiriliyor.

Geçmişte Yücetepe’nin müşterilerinin iyi bildiği ilginç bir ritüeli de vardı. Mekâna gelir masanıza otururdunuz. Ardından masadan bir kişi mutfağa giderek kapının önünde sıraya girer, mutfaktan siparişlerinizi alıp elinde büyük, yuvarlak, metal bir tepsi ile yiyeceklerinizi getirirdi. Hatta kapının önünde uzun bir kuyruk oluştuğu zamanlarda sıra ile bekleme bile yapar masada tam bir ekip ruhu yakalardınız. Şimdilerde ise Naciye Hanım kadroyu genişleterek bu meşakkatli ama aslında bir o kadar da keyifli ritüeli müşteri memnuniyeti adına kaldırmış.

Büyükada’nın çevresini 360’ seyredebileceğiniz müthiş bir manzarası olan Yücetepe’nin yaz aylarında mehtaplı gecelerde de keyfi bir başka oluyor. Tüm bu keyfe karşılık ödediğiniz hesap da çok makul, verdiğinizin paranın karşılığını tam anlamıyla alıyorsunuz.




7 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Burası,kilise ve kilise yolu harika..Çok seneler önce gelen yabancı arkadaşları çıkarmıştım oraya..Daha sonraları yolundan dolayı çıkmayı göze alamamıştım..Paylaştığınız için teşekkürler..Selamlar..

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

IStanbula gelince gidecek gorulecek yemek yenilecek yerler birikiyor sayenizde :))
Tesekkurler.

Adsız dedi ki...

merhaba, yorumunuz ve davetiniz için teşekkür ederim. :) Böyle güzel yerleri tanıttığınız için de ayrıca teşekkürler.

Selamlar,

selin (www.selincaglayan.com)

Adsız dedi ki...

Merhaba,lezzetleri böyle güzel mekanlarla beraber sunmanız çok hoş olmuş.Yüreğinize sağlık,iyiki Selin'in sayfasına yorum yazmışsınız,sizi tanıma fırsatı bulduk.Sevgiyle,maviyle kalın

www.blogcu.com/aydayla

Adsız dedi ki...

bundan 30 sene önce o kır gazinosu daha da bir kır gazinosu idi ortalıkda tavuklar koşar, masa altlarında kediler ve çevrede köpekler olurdu.

Şimdi çevrede birkaç köpek kaldı o günlerden yadigar ama şarap, börek, kızartma hep aynı nefasette.

Bozulmaması yozlaşmaması dileğiyle...

Saba

Unknown dedi ki...

daha dün oradaydım ve lezzetlerinin yanı sıra manzara muhteşem..mutlaka görülmesi gidilmesi gereken bir yer...

Hakkı Arıkan dedi ki...

Dün hava da günlük güneşlik idi, tam Yücetepe havası!