Erzurum’a gidip de meşhur Cağ kebaptan yemeden olur mu? Yemişken tabii ki en hasını yemeli. Bende Erzurum’a gidince soluğu en meşhur cağ kebapçı olan Koç Kebap Salonu’nda aldım. Bu kebap aslen Erzurum’un Tortum ilçesine aitmiş ancak bu ilçenin dışında başka Erzurum, Kars ve Artvin ilçelerinde de geleneksel bir yemek imiş.
Koç Kebap’ın sahibi Kemal Koç’ta bu ilçeden. Lokantasını 1982’de açmış, Erzurum’un dışında bir de Bursa’da şubeleri var. Kendisinin önemli bir özelliği birçok özlü sözü olması ve bu sözleri lokantasının duvarlarına asması.Önemli bilgi, lütfen Cağ kebabı Çağ olarak isimlendirmeyin, bu şekilde isimlendiren lokantalardan da özenle kaçının zira daha ismini bile doğru bilmeyen bir yerde bu kebap asla yenmemeli. Cağ Erzurum’da ‘şiş’ e verilen isimdir.
Cağ kebap kuzu etinden yapılmakta. Et, soğan, biber ve tuzla birlikte salamuraya yatırılıp 12 saat sonra odun ateşinde yatık olarak pişiriliyor. Pişen etlere saplanan cağlar ile birlikte kesilen etler bu şişlerin üzerinde servis ediliyor. Etin yatırıldığı salamuranın verdiği aroma sebebi ile tadı gerçekten çok leziz. 1 porsiyon ile doymak imkânsız! Yemeğin ardından Erzurum yöresine ait olan tatlılardan İncir tatlısı ve Kadayıf dolması da sizi bekliyor.
Erzurum’a kadar gitmişken Erzurum Kongresi’nin yapılmış olduğu binayı ve Çifte Minare’yi de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
dayı bey diyet mi yapıyorsun hayrola ?
YanıtlaSilirem
Neden öyle düşündün İrem? Dağ taş demiyorum Anadol'yu geziyorum lezzetlerin peşinden? Ama yinede kilo verdim o ayrı :)
YanıtlaSilgeçen haftalarda bende organizasyon için erzurumdaydım ve grubumuza bir öğle yemeğini Koc Cağ Kebapçısında verdik. Tüm grup hem yemekleri çok lezziz buldular hemde çok keyif aldılar, hatta hızlarını alamayıp 4. 5. şişleri isteyenler bile oldu. Bende cağ kebabı çok seven birisi olarak afiyetle yedim, özellikle de kadayıf dolmasını... Mekanla ilgili yaşanabilecek tek sıkıntı yemek sonrası çayları idi, çayları dışardan getirttikleri için hem çok zaman alıyor hemde çok sıcak gelemiyor. Kemal bey çıkışta herkese kendi yazdığı şiirlerden derleme kitabını hediye etti, ellerine ve gönlüne sağlık Kemal bey.....
YanıtlaSilBIR ERZURUMLU OLARAKCAĞ KEBABIN COK ÖZEL VE KATIKSIZ SADE ETOLDUGUNU İFADE ETMEKDE FAYDA VAR.BİZE İSTANBULDA BU LEZZETİ BABADOSTU TATDIRMAKTADIR.ŞİRİNEVLERDE MEYDANDA
YanıtlaSilcağ kebabını ilk defa ben istanbulda BABADOSTUNDA yedım cok guzeldi.tavsıye ederim.
YanıtlaSilcag kebabı bir harika kemal koçta yersen dahada harika birde o nefis kadayıf dolması oldumu yeter ayranada diyecek yok,
YanıtlaSilslm ben erzurum tortum pehlıvanlı mahallesnden(pingilis)meltem imirde oturyom ama erzurumu çok sevıom GIDIGIN OLIM ERZURUM
YanıtlaSilerzurum a gidipte cag kebabı ve kadayıf dolması yemeyen erzuruma gittim demesin
YanıtlaSilbi erzurumlu olarak hala cağ kebabı yemedim.çok korkunç yaa...6 yıl arayla bu yaz gidicem karadenizden arkadaşlarımıa getircem erzurumuma ....cağ kebabını yemek ilk defa lazlarla nasipmiş
YanıtlaSilCağ kebabını hakikaten Erzurum'da yemek gerekiyor. Müthiş bir lezzet fakat her ikisinde de bir çok kez yemiş biri olarak önce Gel Gör sonra Koç Kebap diyorum. Bu arada son gidişimde 13 şiş yedim :)
YanıtlaSilAdil bey, bir sonraki Erzurum ziyaretimde GelGör mutlaka denenecektir :)
YanıtlaSilelbıstan cag kebana mutlaka ugrayın tadı bambaska herseyıyle mukemmelllll
YanıtlaSilyedım cok lezzetlıymıs elbıstana boyle bı lezzet geldıgı ıcın erzuruma gıtmeye gerek yok ellbıstan boyle bı tat gormedı
YanıtlaSileskişehirden gittim gel gör harika tadı damağımda kaldı :)
YanıtlaSilErzurum'lular kusura bakmasın ama Cağ Kebabı yemek için sağlam diş lazım..Çok yerde denedim (Erzurum Koç ve Gelgör dahil)ama yok, olmuyor.Çiğneyebilmek büyük sabır işi.Bu cağ kebabı olayı biraz zorlama gibi geliyor bana.Zaten fazla da yaygınlaşamıyor.Erzurum'un daha güzel bir sürü et yemeği vardır mutlaka.Bence başka bir şey öne sürmekte fayda var Erzurum'u temsil etmek adına.
YanıtlaSil