Pazartesi, Ocak 11, 2010

Manisa Gülcemal Köfte

Bu yazıyı tavsiyem üzerine Manisa’daki Gülcemal Köftecisi’ni deneyip blogu www.geziyorum.net de yazan sevgili arkadaşım Emre Tok’a ayırıyorum.

Çeşme’den yazın yola çıkıp gelirken yolda Manisa ve Akhisar köfte salonlarının meşhurluğunu bildiğimden bu konuda uzman ve köfte gurmesi arkadaşım Hakkı’nın (namı-ı diğer Hakkı Dayı) telefonunu çaldrıyorum. Bana tek cümle ediyor… “Gülcemal” başka yere gitme sakın… Peki diyorum… 3 dk. sonra SMS ile telefonunu da gönderiyor dayıcım… Blogumda yazacağımı ve ona gol atacağımı bile bile kırmıyor beni…

Zar zor buluyoruz lokantayı. Tarifi yapan çocukla 10 defa görüştüğümden beni sokaklarda karşılıyor. Restoranda herkes restoranının ismi gibi güler yüzlü. Muhteşem bir ilgi ve alaka ile ağırlanmak inanılmaz.

Gülcemal Kebapçısının Tarihçesi

Halep’ten gelen ustanın yanında yetişen İbrahim Usta, Manisa’da açtığı iş yerinde Osman Usta kalfalık, Cemal Bey’de çıraklık yapmış ve Cemal Bey 1957 yılında kendi dükkanını açmıştır. Arkadaşlarının ısrarı ile güler yüzlü oluşundan dükkanın ismini de “Gülcemal Kebapçısı”olarak yazılmıştır. Cemal Bey son yıllarda yaşının gereği işini, oğlu Nuri Bey’e bırakmış, Nuri Bey’de, aynı geleneği sürdürerek, şu an üniversitede bu mesleği okuyan oğlu Cemal Bey’e devretme düşüncesindedir.İşletmede sadece tereyağlı Manisa Kebabı yapılmaktadır. kuzu ve dana etinin kıyılmasından sonra şişlere sarılan kıyma odun kömürü ateşinin közünde pişirilip dilimlenmiş pide ile bakır tabaklara koyularak üzerine kızartılmış tere yağı ilave edilerek servis edilir. İsteğe göre yoğurtlu olarakta sunulur.

Gittiğimizde bomboş. Çünkü ters vakitte geldk, 1 saate kapatacaklar. Köfte diyoruz. Ayran ise eğer açık ise bu tarz restoranlarda açık ayran denemeyi ihmal etmem… Biz beklerken karnımız zil çalıyor. Ama imdadımıza yetişiyor bu güler yüzlü harika arkadaşlar ve tertemiz, mis kokan söğüş salatamızı ikram ediyorlar.

Salatamıza gömülmüşken İstanbul’a da götürmek istediğimizi belirtip onunda hızlıca siparişini veriyoruz. Onlarda özenle hazırlanırken köftelerimiz geliyor. Muhteşem… Hem servis, temizlik hem de lezzeti.
Sedef’in bitiremeyip bir iki tanesini bırakacağını düşünüyorum ama yanılıyorum:-)

Açık ayran inanılmaz, ekmek taptaze ve hafif baharatlı pidesine akan yağı ile çıldırmamak elde değil.Biz kendimizden geçerken garson arkadaş abi “tatlı” alırmısınız diyor. Soruyoruz ne var ? diye Tahinli Kadayıf dediğini hatırlıyorum en son… :) Sonra bu aşağıdaki fotoğrafı…

Manisa’dan geçerken Gülcemal Kebapçısına uğramadan gelmeyin derim siz sevgili okurlara… Temizlik, itina ve özenli servisin yanında bu meşhur tadı denemek bambaşka bir 40 dk yaşattı bize. Fiyatlar ise tekrar tekrar hesabı soracak kadar uygun…

11 yorum:

  1. Gecenin bu saati ama benim canım o köftelerden çekti... Senin siten bu saatlerde kapalı tutulmalı Hakkı Dayı :)

    YanıtlaSil
  2. paylasım için saol.bu arada yeni görevin hayırlı olsun...sevgiler

    YanıtlaSil
  3. @Ozan, işler bu kadar yoğun devam ederse kapanacak zaten blog, yazı yazamaz oldum :(
    @Özge, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Manisalıyım diye demiyorum ama hakkaten pek lezzetlidir kebabımız :) Manisa'ya yine bekleriz efendim. Bu kez Kebabın üzerine cilveli türk kahvesini tatmalısınız.

    YanıtlaSil
  5. Bu güzel paylaşımlara gönül dolusu teşekkürler.Blogunuzu gezmeye doyamıyorum, benim için rehber olacağına eminim.Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  6. adini duydum ama gitmek nasip olmadi o köfteciye.. cok fena canim cekti ya.

    YanıtlaSil
  7. Bende Manisalıyım, Manisa kebabını görünce geçemedim çok lezzetli ya :)

    YanıtlaSil
  8. Adsız8:42 ÖS

    Oraya kadar gitmisken bir de Salihli'de odun kofte yeselermis :)

    YanıtlaSil
  9. :) akıl edememiş genç çiftimiz

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bence kesinlikle uğraşmaya değecek bir yer değil. Ben manisada oturuyorum ama blogunzda görmeden önce burayı fark etmemiştim. Nispeten saba bir yerde, göze çarpmyacak haff izbe bir dükkan. Denemek için gittiğimde servis çok kötüydü. Önce sipariş geç alındı, ardından, çok geç ve yanlış geldi. İçecekler yanlıştı. Kebabon yanında getirdikleri salata, kahvltı artığı gibiydi. Hakkaten daha önce hiçbiryerde böye bir şey görmedim, 2 parca salatalık üç domates ve kendinden geçmiş soğanlar. Miktarına inanamazsınız, hakkaten kahvaltı sonrası masayı dökülenler. Ardından ödeme sırasında hijyenden bayağı uzak göründen kebapçı kredi kartımı neredeyse masaya fırlatı, ne hoşgeldiniz ne hoş gittiniz. Kebabı da değmez, hemen karşısında çok daha iyi bilinen ve kebapları da daha yapan ve kesinlikle çok daha hijyenik Manisaspor kebapçısı var. Orada yeyin.

    YanıtlaSil