Cuma, Ekim 19, 2012

Göksel Tantuni


Mersin’in nesi meşhur derseniz, alacağınız ilk cevap tabiî ki tantuni olacaktır. Asıl soru şudur, en iyi Tantuni nerede yenir? Bunun cevabını Mersin’de aradım, karşıma çıkan alternatiflerin başında Göksel Tantuni geldi.


Göksel Tantuni Hasan Palamut tarafından 1977 yılında kurulmuş. Hasan bey mesleğe 1967’de seyyar arabada başlamış. Bugün dördü Mersin biri Adana’da olmak üzere toplam 5 şubede faaliyet gösteriyor. Benim yolum Mersin Pozcu şubesine düştü, şubelerin adreslerine www.gokseltantuni.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Restoranın iç kısımda birçok ünlü müşterisinin fotoğraflarına rastlıyorsunuz.

Tantuni’nin kökeninin Araplar’a dayandığı düşünülüyor, Arapça’da bu kelime pratik yemek anlamına geliyor imiş. Mersin’de daha önceleri bu yemeğe Kavurma ismi veriliyormuş. 

Tantuni etin but kısmından yapılıyor. Etin sinirleri ayrılıyor ve 1 gün boyunca dinlendiriliyor.Doğranan et haşlanıyor, saç tepsi içinde kızdırılan toz biberli yağda kızartılıyor ve yağa ara ara su atılıyor. Pişirme esnasında pamuk yağı kullanılıyor. Yağa su atılmasının üç nedeni var, birincisi saçın ısısını kontrol etmek, ikincisi etin lezzetini hafifleştirmek ve üçüncüsü suyun buharı ile Tantuni’nin sarılacağı lavaş ya da ekmeği yumuşatmak.

Tantuni’nin aslında iki çeşidi var, sadece et içeren yağsız dürüme biftek, içinde kuyruk yağı da bulunan dürüme ise Tantuni deniyor.


Pişen et lavaşın içine sarılır iken içine sumaklı ve maydanozlu soğan, domates ve baharat konuluyor.  

Tantuni sofrası da buralara has olarak ikram edilen yiyecekler ile donatılıyor. Söğüş domates, acı biber, turp, maydanoz, soğan, limon ve acı biber turşusu Tantuni masasının olmazsa olmazları. 



Dikkatimi çeken önemli bir detay ise limon olarak tropikal ülkelerde bolca tüketilen lime’ın sunulması.

Yemeğiniz ile birlikte tabii ayran ya da şalgam suyu içmemek olmaz!



Karnınızı Göksel’de doyurduktan sonra sıra geliyor tatlıya. Tatlı için önerim Mersi usulü künefeyi denemeniz. Benim yolum Künefeci Emin Usta’ya düştü. Söylemesi benden bulması sizden J