Salı, Ağustos 23, 2011

Çukurova Metrelik Kebap

Ağzımın Tadı okuyucularından Sedat Kantarcıoğlu’nun Adana’dan Çukurova Metrelik Kebap yazısını sizler paylaşmak isterim. Teşekkürler Sedat bey…


Hakkı Bey’in yemek blogundaki bu ilk yazımda sizleri Adana denilince akla gelen meşhur kebabının bu şehirdeki en iyi temsilcilerinden birisi ile tanıştıracağım. Eski ismi ile “Şenol Kolcuoğlu”, yeni ismiyle “Çukurova Metrelik Kebap”.

Gastro turizm uzmanları bilir; Şenol Kolcuoğlu, Adana’da kebap denilince akıla ilk gelen isimlerdendir. Seyhan Baraj Gölü etrafında Adana Belediyesi’ nin yapmış olduğu düzenlemelerden sonra bu bölgede irili ufaklı pek çok lokanta açıldı. Şenol Kolcuoğlu’da bu lokasyondaki en güzel göl manzaralı yerlerden birisine lokantasını taşımış. Mekan çok geniş. Şöyle ki; aynı anda en az 500 kişiye hizmeti rahatlıkla verebiliyorlar. Garsonlardan aldığım bilgilere göre Şenol Bey bir süre önce İstanbul’a taşınma kararı alınca mekanı iki kardeşine devreder ve gider. Seyhan Baraj Gölü’nün hemen yanı başındaki mekanda değişen tek şey tabela olmuş. Ustalar, servis ekibi ve en önemlisi o muhteşem lezzet hiç değişmemiş. Bildiğim kadarıyla Şenol Bey’de şu anda Küçükyalı’da gayet nezih bir mekanda biz lezzet düşkünlerinin damak ve kalplerini fethetmeye devam ediyor.


Namı ülkemiz sınırlarını aşan Adana Kebabı hakkında izninizle birkaç ufak bilgi paylaşmak istiyorum. Kebabın 16-17 kiloluk erkek koyun etinden yapılması makbuldür. Gerçek Adana Kebabı’nda sadece koyun eti, kuyruk yağı ve kırmızı biber bulunmalıdır. Et ve içerisine katılan diğer malzemeler kesinlikle kıyma makinesinden değil, zırh ile kıyılmış olmalıdır. İşte kebap ustalığını sanat haline getiren nokta da burası. Zırh ile kıyılmış et, makine ile kıyılandan daha iri ve taneli olmasına rağmen şişe saplanırken ve ardından mangalın üzerinde pişerken kesinlikle dağılmıyor. Bu kıvamı tutturmak gerçek bir meziyet. Burada yediğim kebaba gelince: tek kelimeyle “İnanılmaz!” bu zamana kadar başka şehirlerde Adana Kebabı diyerek yediklerimiz neymiş merak ediyorum. Adana Kebabı arzunuza göre porsiyon olarak veyahut metre usulü servis ediliyor. Ufak bir tüyo: kebabın yanında gelen ince pide büyük ihtimalle yeterli olmayacağı için isteyeceğiniz pideyi acılı isteyin. Orijinal bir lezzet.


Eğer çevrenizde Adanalı tanıdıklarınız varsa mutlaka onlardan duymuşsunuzdur; Adana’da kebabın yanında gelen salata ve mezeler o kadar çeşitli ve boldur ki kebaba sıra gelene kadar karnınız doyar. Resimde gördüğünüz salatalar standart olarak geliyor masaya. Hemen ifade etmeliyim ki benim favorim tahin salatası. İçeriğini meslek sırrı nedeniyle söylemediler ancak tadabildiğim kadarıyla söyleyebilirim ki Tarsus susamından mamul tahin, zeytin yağı, limon, yeşil biber, maydanoz, süzme yoğurt ve biraz tuz var. Onun resmini de ayrıca görebilirsiniz aşağıda. Şef garsonumuzun söylediğine göre kebabın yanında yenen orijinal salata resimde sağ üstten ikinci olan domates ve soğan söğüş salata. Bu salataların hepsi fiyata dahil. Zira Adana’da kebabın yanındaki salataya para almak ayıpmış.


Ben kebabın yanında içecek olarak şalgam istedim. Paketli şalgam geldi. Burada markasını belirtemeyeceğim ancak tadı gayet yerindeydi. Temmuz ayında gölgede 36 derecede ve nemin zirve yaptığı öğle sıcağında kebap yetmiyormuş gibi bir de acılı şalgam içmek hangi akıla sığar dediğinizi duyar gibiyim. Ancak Adana Kebabı’nın olmazsa olmazlarından şalgam ile ilgili birkaç şey söylemek lazım bu noktada. Bizim gibi turistler kebap gibi ağır bir yemeği Adana gibi bir iklimde nadiren yeme şerefine erişirken burada yaşayan insanlar sayısız defa yedikleri bu kebap yüzünden genç yaşta dünyalarını değiştirmiyorlarsa bunu en başta şalgama borçlular. Turpgiller familyasının sindirimi zorlaştırdığı söylenir genellikle. Aksine şalgam her şeyden önce müthiş bir sindirim uzmanı. Adana’nın şalgamına benzer bir durumu ilk defa Şanlıurfa’da yaşamıştım. Orada da lahmacun, çiğ köfte ve dolmaların yanında mutlaka turp yeniyor ki sindirimi kolaylaştırsın. Urfa’daki ilk tecrübemde 8 adet büyük biber dolmasının yanında bolca turp yediğimde anladım ki gerçekten doğruymuş söyledikleri.

Her zaman söylediğim bir şey vardır: Ülkemiz tam bir “Gastro Cennet!” Aperatif, ara sıcak, ana yemek, tatlı alanlarının bir kısmında Dünya’da öne çıkmış ülke mutfakları vardır. Ancak Aydın/Bozdoğan’ın Tahinli Pidesi, Urfa’nın Çiğ Köftesi, Antep’in Baklavası, Adana’nın Kebabı, İstanbul’un Kalkan Balığı, Kayseri’nin Mantısı ve sayamadığım pek çok yemeğin her biri diğerinden tamamen farklı malzeme ve aromaları bu ülkede mevcut. Bu değerlerin en önemli temsilcilerinden Çukurova Metrelik Kebap Lokantası’na saygılarımla…

16 yorum:

Korhan dedi ki...

Sedat Bey elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.Sabahın 7 sinde canım Adana istedi. Yalnız tek bir düzeltme yapayım; Adana yaşam uzunluğunda sıkıntılı bir şehir. Yeni nesil durumu biraz değiştirse de erkeklerde erken ölüm oranı çok. Kebap-Sıcak-Rakı bermuda şeytan üçgeni :)

Sedat KANTARCI dedi ki...

Korhan Bey yazıyı beğendiğiniz için teşekkür ederim. Yaşam uzunluğu hakkındaki düşüncenize de kısmen katılırım. E tabi lezzetin zirvesini gören hangi insan evladı daha fazla yaşamak istesin ki? :)

sohbet dedi ki...

Adanayı adanada yiceksin diye bir söz vardır ben istanbulda oturuyorum ve adanalı arkdaşlarım ziyaretime geldiğinde onlara bir ocakbaşı yada ona benzer bir yerde adana ısmarladığımda Adana bu değil diyorlar :) Kısmet bakalım önümüzdeki yaz Adanadayım birde adanada adana nasıl olurmuş göreceğiz.Teşekkürler Sedat bey güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

The Codrops dedi ki...

kaliteli film izle
me için trend film izle'yi tercih edin...

Günlük Kiralık Ev dedi ki...

Faydalı ve başarılı bir blog oluşturmuşsunuz tebrik ederim. Büyükçekmecede günlük kiralık ev hizmetimizi tanıttığımız bloğumuz da sizleri de görmekten mutluluk duyarız. Sevgi ve Saygılarımla mutlu bloglamalar dilerim

Korhan dedi ki...

Son yoruma cevaben;
Ben de Büyükçekmece-Mimaroba'da oturuyorum. Fuhuş ilanına benzeyen toplu yorumlarınızla blog alemini kirletmezseniz çok sevinirim.Millet sizin yüzünüzden aklı şeyinde geziyor buralarda. Hayır hem iriyim hem silahlıyım tartışmak istemezsiniz :) Sedat abi selamlar..

online mutfak dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Samet Özdemir dedi ki...

Hayatımda Adananın yanına ilk defa salataya,mezeye para vermek zorunda bıraktırdıkları için sahiplerini buradan çok çok tebrik etmek isterim!!.Siz istemeden Bol bol Adananın yanında salatası tatlısı mezesi herşeyi gelir..Ama bi saniye hesabı inceleyince fark edersiniz ki ses çıkarmadan koydukları ve "ikram süsü verdikleri" herşey aslında paralıdır!!Evt hayatımda ilk defa Adanada yediğim Adananın yanında meze ve salataya para vermiş bulundum.Kardeşim sormadan masaya bir sey koyuyorsan bu ikramdır bu kadar basit ya da ben istemeden koymacaksın!!Yediğim Adana kebapta, hayatımda yediğim en kötü adanaydı diyebilirim..Burası için fiyat kalite müşteriye saygı herşey sıfır..Siz siz olun böyle sonradan çıkma burjuva Adana yapan yerlerden uzak durun!

teoman dağcı dedi ki...

Bence en iyisi kebap 52 kebap icin en guzel yer ama kulbasti turu yemekler yiyecekseniz klingi tavsiye ederim cok guzel etleri

adana sürücü kursları dedi ki...

güzell

adana sürücü kursları dedi ki...

güzell

IGEIN HONETY dedi ki...

Bay Dürüstlük Igein Izevbekhai, Aiicco sigorta Ltd temsilcisi degilim, biz güven ve onur ile bireysel farkliliklara kredi vermek. Biz% 3 faiz oraniyla kredi vermek. Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu sirket e-posta bize ulasin: Simdi (igein_h_yizevbekhai@admin.in.th) sizin kredi doküman transferi ok ile devam etmek. Eger kendilerini kurmak için kredi gerekiyorsa, bir sirket veya okul Aiicco sigorta plc son derece açiktir.
Kisisel is kredisi
Insaat kredi.
Proje kredisi.
Çocuklar ve büyükler için egitim kredisi.
araç kredisi
Biz kredi basvurunuzu bekliyor.

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
cay-makineleri.com

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
çay makinesi -
remtamutfak.net -
Döner Makinası -
çay kazanı -
çay makinası -
tost makinası -
ızgara -
endüstriyel mutfak

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız harika ilgiyle takip ediyorum. Başarılar.
www.remtamutfak.com

seolara dedi ki...

Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

Cafe Malzemeleri
Endüstriyel Mutfak
Etsiz Çiğ Köfte
Patatesli Börek
Mercimek Köftesi
www.biberdolmasi.com