Salı, Haziran 14, 2011

Papağan Çiğ Börek Salonu

Eskişehir, düzenli kentleşmesi ile görülmeye değer bir Anadolu şehri. Yolunuz buraya düşerse, çarşı içinde gezerken acıkmanız durumunda size hızlı, ekonomik ve lezzetli bir önerim var.

Papağan Çiğ Börek Salonu1984 yılında Mustafa İbek tarafından kurulmuş. Bulunduğu yerde daha önce de aynı isimde kuruyemişçi var imiş. Mustafa beyin vefatından bu yana eşi Emine İbek işin başında.



Çiğ böreğin ismi Şır Börek’ten geliyormuş. Bu ismin nedeni de hamuru kızgın yağa attığınızda çıkan şırrr sesisinden imiş. Başka bir rivayete göre de ismin kaynağı olan Şır Börek Tatarca’da güzel börek anlamına geliyormuş.

Çiğ börek su, hamur, un, tuz ve içine konulan harçtan yapılıyor. Hamur 1-2 saat dövülerek işleniyor, pişince kabarmasının nedeni de bu imiş. Harç kıyma ya da peynir olabiliyor ancak Papağan’a göre Çiğ böreğin aslı kıymalı imiş o nedenle peynirli satmıyorlar. Kıyma harcında dana kıyma, pişmiş soğan, yuz ve karabiber kullanılıyor. Kızartma yağı olarak ise ayçiçeği yağı kullanılıyor.

Ben başka yerlerde yediğim Çiğ Böreklere göre buranınkini biraz yağlı buldum. Ama lezzetli de, belki de içerinin sürekli dolu olması da halkın tercihinin göstergesidir.


Unutmadan, Papağan’da 2 kural var; çatal bıçak kullanılmıyor ve 3 taneden az sipariş kabul edilmiyor.

12 yorum:

Korhan dedi ki...

Nasıl canım istedi bir anda :( ayrıca az daha hepsiburadadan gelmeyen sipariş yüzünden carlıyodum sonra aklıma geldi alakan olmadığı :))

Hakkı Arıkan dedi ki...

ben markafoni.com'dayım :)

Löplöpcü dedi ki...

Çiğ böreği bir de Hasan polatkan caddesiüzerindeki "Eskişehir çiğbörek evi"nde denemeni tavsiye ederim. Önden "Kuzu Sorpa" diye bir çorba da atabilirsin.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Evet eskişehir çiğ börek evini de denedim ve beğendim ancak bir sorun nedeniyle fotoğrafları kayboldu. Sen de varsa fotoğraf benimle paylaşır mısın?

Löplöpcü dedi ki...

Malesef bende de yok be abi :(

Oglak Kizlari dedi ki...

Ayaklarınıza sağlık.
Bi gidemedik şu Eskişehir e, yani bu aralar.

Canı fena halde et isteyen anne Çiğdem

oğuzhan dedi ki...

çok büyük hayal kırıklığı çi börek hayatımda yediğim en kötü yemeklerden bir tanesi.

Merve dedi ki...

Denedim Papağan'ı,süper!!!

Blogs dedi ki...

Merhabalar,

Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
memnuniyet duyacagiz.

Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

Ptitchef'e kaydolmak için
http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
"Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

Saygilarimla

Vincent
Petitchef.com

online mutfak dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
cay-makineleri.com

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
çay makinesi -
remtamutfak.net -
Döner Makinası -
çay kazanı -
çay makinası -
tost makinası -
ızgara -
endüstriyel mutfak