Cumartesi, Eylül 20, 2008

Dost Pide

Yıllardan bu yana bir Çeşme klasiği olan Dost Pide, İzmir’lilerin yazın vazgeçemediği bir mekan, adeta bir kantin olmuştur. Bugün ise Çeşme’nin popülerlik kazanması ile Dost Pide tüm yurttan lezzet düşkünlerini ağırlamakta.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Dost Pide’nin bu yolculuğu Kuşadası’nda Tekel Müdürü olarak çalışan Selim Akbaykal’ın emekli olduktan sonra memleketi Çeşme’de ailecek çok sevdikleri pideyi bir meslek haline getirmek istemesi ile başlamış. Selim bey, bugün de Dost Pide’nin bulunduğu yerde 3 masa ve 12 sandalyelik bir baraka ile işe koyulmuş.

Mehmet Çelik ve oğlu Reşat Akbaykal’ın da katılımı ile işler zaman içerisinde gitgide büyümüş. Selim beyin vefatının ardından bugün halen Mehmet ve Reşat bey işin başında. Bu ortaklık yıllar içerisinde birbirlerini manevi kardeş olarak tanımlayacak kadar perçinlenmiş.
Dost Pide’nin menüsünde adı üstünde en önemli unsurlar pideler. Pideler restoranın alt katındaki açık bölümde yer alan fırında ustalar tarafından hazırlanıyor, dilerseniz ustaları işbaşında izleyebiliyorsunuz.
Dilerseniz yemek öncesi süzme mercimek, işkembe yada domates çorbası da söyleyebilir açlığınızı bastırabilirsiniz. Roka-domates tabağınız zaten standart.
Pide seçiminde en favoriler kuşbaşı kaşarlı ve kıymalı. Pidelerin malzemesi kesinlikle kaliteli ve bol. Kuru kuru pide yediğiniz hissine kapılmıyor, farkı mutlaka anlıyorsunuz. Bu çeşitlerin dışında kıyma-kaşarlıdan mantar-kaşarlıya kadar değişen 16 çeşit pide sipariş edebilirsiniz. Dost Pide’de aslında menü son derece geniş. Pizzadan kebaba, dönerden salataya hatta kahvaltılıklara kadar isteyebileceğiniz birçok yemek burada mevcut. Döneri ve Urfa kebabı son derece lezzetli, Çeşme’de iken ayrıca bir kebapçı ya da dönerci arayışına girmenize hiç de gerek yok aslında. Reşat beyin Ekrem isimli bir arkadaşına atfen Eko Döner isimli döner çeşidini de burada denemekte yarar var. Eko döner, dürüm dönerin Beyti kebap mantığında halka halka kesildikten sonra üzerine yoğurt, domates sosu ve tereyağ dökülmesi ile hazırlanıyor.
Yemeğinizin yanına da Eker ayran lezzeti ile yakışıyor doğrusu.
Tüm bunların ardından gelelim asıl spesiyale. Burada tatlı olarak sakızlı muhallebi ya da künefe de söyleyebilirsiniz ancak asıl tatmanız gereken lezzet tahinli pidedir! Tahinli pide hemen hemen tüm Ege’de yenilen bir tür tatlı. Pide hamuru ile tahin ve şekerin yoğrulması ile hazırlanıyor. Hazırlanan hamur üstüne bir kat daha tahin sürülerek fırına veriliyor, fırından çıkınca da üstüne toz eker serpiştiriliyor. Kesinlikle eşi bulunmaz bir lezzet!
Reşat bey, Dost Pide’nin bu başarısını daha iyisi için devamlı gösterdikleri gayrete ve maliyet odaklı bir yaklaşım göstermemelerine bağlıyor, bu mantığın izlerini zaten çok net görüyorsunuz.

Çeşme’ye gelmiş iken belki kalabalığa karışmak yerine bir fark yaratır su altını keşfe çıkarsınız, hiç de pişman olmazsınız ;)

6 yorum:

Burcuk dedi ki...

ooff tahinli pide olayiyla direkt vurdun beni Hakki dayi bey :)))

Peki sormak isterim bu muhtesem lezzet peki nasil yillardir sadece ege.de? neden istanbul.da yapilmiyor? ya da yapiliyor da ben mi bilmiyorum? istanbulda yasadigim zamanlarda en cok aradigim seylerden biriydi:) yum yummm olsa da yesek:)

Selin dedi ki...

Çeşme'den dönüş günlerimin leziz mekanı:))

Ben de Istanbul'da o kadar çıtır çıtır lahmacun bulabilmiş değilim.. Buraya açılması için destek veriyorum.. Hatta Etiler'e veya Maslak'a açılırsa sevinirim :)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Evet İstanbul'da maalesef tahinli pide yok. Sanırım İstanbullular'ın ağız tadına pek tahinli pide hitap etmiyor. Belki de tahin pek hitap etmiyor. Antalya'nın çok sevdiğim tahinli piyazı da bulunmaz İstanbul'da zamanında birisi Levent'de denemiş tutturamamış. Burcuk, sen marifetlisindir, tarifi kabaca yazıda verdim, eminim okuruz sonuçları yakında blogunda ;)

Adsız dedi ki...

ilgilenler için yazıyorum.kırçiçeği izmirin meshur pide kebap ve çorba salonudur ege bölgesinde ve istanbulda şubeleri var.ve herseyi gibi tahinli pideside harikadır.bu tadı yakalamak isteyen istanbullular kırçiçeğinden temin edebilirler.
http://www.kircicegi.com.tr/

ve bir dipnot eklemek isterim.çeşme ılıcada iki harika pide salonu var biri bahsettiğim kırçiçeği diğeri elit pide
birde burdan tadın bakalım.dost pideden çok daha lezzetli bence
sevgiler

doç.dr ihsan türe

Adsız dedi ki...

merhabalar bende geçmişte bir çalışan olarak takdir vede tebriklerimi sunarım eski deyil eskimeyen lezzet duraklarından
SAYGILAR RASİM ÇETİN
GÖNÜL PİDE SALONU

Gürkan yabaş dedi ki...

Ben çeşmede dost pideyi tek geçerim.Hem lezzet hemde servis olarak,her sene çeşmede ugramadan geçmem tavsiye ederim.pişman olmassınız.demedi demeyin.)