Perşembe, Temmuz 31, 2008

Çiya

1987 yılında Kadıköy Çarşı içinde, Güneşlibahçe sokakta faaliyetine başlayan Çiya aynı sokak içindeki 3 ayrı dükkan ile bugünlere gelmiş. İlk başlarda menüsünde kebap, lahmacun ve pide bulunan bir kebapçı olan Çiya, Çiya Sofrası isimli lokantası ile bugün Güneydoğu ve Doğu Akdeniz mutfağının gizli kalmış lezzetlerini İstanbullular ile buluşturuyor.



Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Çiya'nın kurucusu Musa Dağdeviren’in asıl mesleği fırıncılık imiş. Fırıncılık aynı zamanda anne tarafından gelen bir meslek de imiş. Çiya’da etoburlar da otoburlar da kendi damak zevklerine uygun yiyecekleri rahatlıkla bulabilirler :)

Mesela sebze seven birisi iseniz kendinize güzel bir karışık meze tabağı yaptırabilirsiniz. Çiya ziyaretimi birlikte gerçekleştirdiğim arkadaşım Özlem Akbayır da öyle yaptı. Muammara, kısır, dolma, Zahte’den (yabani kekik) oluşan bir tabak ısmarladı. Ardından da Pazı Borani geldi. Bu pazı ve börülce ile pişirilen yemek. Bana göre değil ama sağlıklı beslenen birisi olarak o beğendi. Bana gelince ben başlangıçı güzel bir lahmacun ile yaptım. İçinin kıvamı yerinde, hamuru çıtır, lezzetli bir lahmacun idi. Ardından sıra Oruk kebabına geldi. Bu şişte bulgur, soğan, zırh kıyması, nane, sarımsak, karabiber, yenibahar, kimyon ile hazırlanan zengin içerikli bir kebap. Tavsiye ederim.Vee bitmedi, kebabın ardından bir de Ayva kebabını denedim. Bu ayva ile köfte formunda kebaplık kıymanın birlikte pişirilmesi ile hazırlanan enteresan bir kebap. Herkese hitap etmeyebilir ama ben sevdim. Mardin’de Cerciş Murat Konağı’nda da yine benzeri meyveli kebaplar tatmış ve beğenmiş idim. Burada ayrıca mevsimine göre bir tür mantar olan Keme kebabı (Keme’nin hayranı çok ama bana hitap etmiyor) yada Çiya’ya özel kıyma kebabı olan Çiya kebap ta denenebilir.

Yemeğinizin yanında sıradan bir içecek yerine Demirhindi şerbeti ya da Sumak şerbeti de deneyebilirsiniz. Finalde ise mutlaka çeşit çeşit tatlılardan bir karışık tabak yaptırmalı ki hepsinin tadına varabilin ama benim rakipsiz tercihim her zaman kirece yatırılmış, tahinli kabak tatlısıdır. Çıtır çıtır kabağın tahinle birlikte sunumu hayalinizin ötesinde bir lezzet sunuyor. Alışık olmadığınız bu tatlıyı deneyin pişman olmayacaksınız.

9 yorum:

acupofcaffein dedi ki...

Merhaba,
Yazılarınızı sizden e-mail geldikçe okuyorum... Gittiğiniz ve tatdığınız yerlerin tamamını biliyor gibiyim...:-)
İlk defa Çiya çıktı...!!! :-) Tatlıyı görünce aman tanrım denenmesi gereken bir lezzet dedim...:-)
Baba Yargo'da benim hoşuma giden iki şey vardı (yemeklerin dışında tabiki) birincisi Baba Yorgo'nun yazdığı ve duvarda asılı olan bir şiiri vardı. İkinciside eşiyle sürekli hangimiz daha güzel yemek yapıyoruz üzerine tartışmalarıydı...
selamlar...
arzu

Hakkı Arıkan dedi ki...

Arzu hanım, siz iyi bir gezginsiniz, belliki ağzınızın tadını da biliyorsunuz, aynı mekanlara gitmiş olmanıza şaşırmadım. Ama Çiya hayatınızda önemli bir eksiklikmiş, bence acilen burayı ziyaret edin.

Bu tatlı başta Antakya olmak üzere doğu Akdeniz yöresinde yapılan bir tatlı. Kirece yatırma işlemi aslında o yörelerde bilinen bir usül, ben Antalya'da kirece yatırılmış karpuz kabuğu )kabuğun iç beyaz kısmı) reçeli bile yedim. Sonuç çok şaşırtıcı ve lezzetli idi.

nikto dedi ki...

Hakkı Dayı Hop ... Haftada 1 gittiğimiz Çiya'yı geçe bıraktın. Gidince bir dahaki sefere Kilis Tava ye sonra parmağını ye.. Bir de bir gün Asitaneye git.. Senin işlerine bulaşmıyorum görüyorsun ama ben de bir link vereyim..
http://www.geziyorum.net/ciya-ve-asitane/
Operim.
EMRE
www.geziyorum.net

Hakkı Arıkan dedi ki...

Emre, Çiya'ya sıra ancak geldi, ama zaten Çiya ünlü o yüzden saklı kalmış mekanlara bilerek öncelik tanıdım :)

Asitane uzun zamandır aklımda, gitmek kısmet olmadı, ama mutlaka gideceğim. Çok teşekkürler :)

Löplöpcü dedi ki...

Üstad orada vişne kebabınıda bir gün denemeni tavsiye ederim.
Birde nisan ayı civarında yenidünya kebabını..

Gezgin Köpek dedi ki...

Çiya kalitesinden ödün vermeyen uğrak yerlerimden. Çiya'da akşam üstü fırın yavaşladığı zaman katmer'in tadına bakmak lazım. Antep'de yediklerimizi aratmıyor.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Ahh Antep'in Katmeri ahh, bir yazı da onu mu yazsam acaba, tadı hala damağımda!

buket dedi ki...

Çiya keşfettikten sonra müdavimi olduğum ve dehşet lezzetli menüsüyle tek geçebileceğim bir mekan.Yemek konusunda çok hassas bir kişiyim ,gitmediğim mekan tatmadığım lezzet kalmamıştır,ancak Çiya mekan ve lezzet olarak eşi benzeri olmayan bir marka bence.Yemekleri,kebapları,salata mennüsü,tatlıları ve şerbetleri tattıktan sonra Çiya emsali olmayan bir seçenek olduğunu farkettim.İlk dükkanını büyüterek çok ferah bir mekan haline dönüştü.Yeni mekanında çok nezih bir dekor ile yenileyerek çok hoş bir ortamda ,tarifi mümkün olmayan lezzetleri tadarak hayat işte budur diyebileceğim bir mekanı bizlere sunduğu için teşekkür ediyorum.Yeni mekanı Çiya kalitesine yaraşır bir ortam doğurdu.Çiya dünyanın her yerine nam salarak gerçekten başarıyı hak ettiğini ortaya koydu.Çiya möüdavimi olmaktan büyük onur duyuyorum.İyikide varsın Çiya..Buket Doktor

Hakkı Arıkan dedi ki...

Buket hanım, uzun ve detaylı yorumunuz için teşekkürler...