Pazar, Haziran 22, 2008

Langusta

Ağzımın Tadı’nın konsepti gereği balık ve balıkçılar ile ilgili yazmamakla birlikte bir özel lezzete yer vermek istiyorum. Yazın yolu Çeşme’ye düşenlere tavsiye edeceğim bir yer. Langusta.
Çeşme Çiftlikköy’de bulunan Langusta 1976’dan bu yana sahibi Tuğrul Erol tarafından işletiliyor. Aslen Yunanistan Kavala kökenli olan Tuğrul bey Ege lezzetlerini sunduğu balık restoranında servisi Yunan müziği ile tamamlıyor. Tuğrul bey hazır cevap, nüktedan bir kişiliğe sahip. Hamarat, mutfağa da servise de yetişiyor. Mekan son derece basit döşenmiş, fazla bir beklentiniz olmasın. Pembe kahve sandalyeleri ve beyaz masa örtüleri ortama sıcaklık katmış. Masalardaki çiçekler de bu sıcaklığı tamamlamış.Mekanın ismi burada servis edilen Langusta yani Böcek’ten geliyor. Istakoz’un akrabası olan Böcek Çeşme sularında düzenli olarak balıkçılar tarafından yakalanıyor. Böcek önce haşlandıktan sonra mangalda ızgara ediliyor. Masanıza büyük bir tepsi içerisinde ikiye bölünmüş olarak servis ediliyor. Size beyaz etini kabuklarından ayıklamak kalıyor. Istakoz ve yengeç eti sevenler Langusta’ya bayılacaklardır. Langusta’da Böcek dışında diğer deniz ürünlerini de bolca ve taze olarak bulabiliyorsunuz. Ahtapot, karides, kalamar ve mevsimine göre balık çeşitleri mevcut. Böcek siparişinizi ister göz kararı ister tartı yardımı ile verirken mezelerinizi de sipariş edebilirsiniz. Ancak buradaki bir usül sizi şaşırtabilir, tabaklarınızı, mezelerinizi ve içeceklerinizi kendiniz bir tepsi ile masanıza taşıyorsunuz. Mezelerden deniz börülcesi olması gerektiği gibi, taze ve lezzetli. Üstü bol sarımsaklı geliyor, bence sarımsak kokmaktan çekinmeyin mutlaka böyle bol sarımsaklı yiyin. Yoğurtlu patlıcan her zaman favori mezelerimden olmuştur. Burada üstü zeytinyağlı ve tek zeytinle süslenmiş olarak sunuluyor. Estetik ve leziz. Zeytinler ve zeytinyağı Tuğrul beyin kendi bahçesinden. Buraya özgü bir meze ise Kayakoru. Bu, deniz kenarında yetişen bir ottan yapılan bir tür turşu. Tuğrul bey Kayakoru’nu kendisi hazırlıyor. Benim ağız tadım için biraz fazla sert ancak sevenleri çok. Yiyecekleriniz ile birlikte masaya çok şık bir tabak içerisinde kızarmış ekmek servis ediliyor. Ekmek yemek istemiyorsanız bile bu tabağı gördükten sonra yiyiyorsunuz :) Tuğrul bey bizleri uğurlamadan önce minik bardaklarda sakız likörü ikram ediyor. Sakız likörü Çeşme’nin hemen karşısındaki Sakız adasından geliyor. Çeşme’de de satılan bu likörü ben de evden hiç eksik etmem! Ve de Tuğrul bey son olarak birde özel bir ot tavsiye ediyor, Kantaron otu. Kansere iyi geldiğini söylüyor, merak edenler araştırabilir. Bu yaz yolu Çeşme’ye düşenlere şimdiden afiyet olsun.

10 yorum:

Selin dedi ki...

Harika görünüyor ama yerini hiç anlamadım.. Gitmeden önce detaylı tarif isterim:)

Adsız dedi ki...

super yer...bocek cok lezzetli ama ozellikle soslu ahtapot tavayı yemeden olmeyin...bir de hesap tatli olarak kucuk dilinizi yutturacak cinsten geliyor, benden soylemesi;)

Adsız dedi ki...

Arkadaslar ben size tarif edeyim.Çeşme limanından Çiftlik köye doğru 2 km ilerleyince tabeları takip ederek sahile ineceksiniz.sahilde 500mt ilerde solda kalıyo.mezeler hakikatten mekana özel ve çok lezzetli

Adsız dedi ki...

Bocek yemek icin ideal bir mekan , cok lezzetli mezeler ve enfes baliklar.Size tavsiyem mukemmel bir servis beklemeyin , sahibi biraz asabi bir insan , yani size ozel ilgi servis bekliyeceginiz bir mekan degil .Bir cok istanbullunun servisi begenmeyip kalkip gittigini gordum. Ben tabagimi bile gidip kendim aldigim oldu . Salas oldugu kadar pahalida bir mekan. Siz gitseniz gitmesenizde zaten her turlu musterisi var bu mekanin.

Adsız dedi ki...

0232 722 10 08 LANGUSTAnın numarası
tugrul erol

Adsız dedi ki...

Dun aksam Langusta'ya bir arkadasimizin tavsiyesi uzerine gittik. Mekan oldukca salas.Her sey birbiriyle uyum icersinde. Onden gelen tursu ve kayakorugu muhtesem. Hatta Istanbul'da kayakorugunu bu kadar iyi yapan bir yer henuz tespit edemedik diyebilirim. Eger hayatinizda hic bocek denemediyseniz, bir ilk icin cok ideal bir yer cunku bocek hem cok lezzetli, hem de fiyati oldukca makul. Mezeler de cabasi. Sahibiyle ilgili okudugum olumsuz yorumlara da uzuldum cunku kendisi aksine cok tatli bir insan. Gozlerinin ici guluyor. Hatta esimle oturup yarim saat sohbet ettiler. Son olarak sofradan sakiz likorlerinizi yudumlamadan kalkmamanizi oneririm. Lakin biz ikincilerini icip oyle kalktik. Bir de hesap Cesme ve Alacati'daki bircok mekana gore cok makul geldi. Eger hem keyfinize duskun hem de makul fiyatli bir yer ariyorsaniz Langusta tam size gore.

Adsız dedi ki...

çeşmede iki taklidi olan restoran... biri hemen yanında canbaba restoran dieride dalyandaki meşhur körfez restoran... ikisi de yeni tanıdığım ve çok memnun kaldığım tuğrul amcanın adını kullanıyor..o da marka patenti plduğu için dava acmış.gercek langusta salaş olan tuğrul beyin yeridir...hatta diğer restoranlarda langusta biziz tugrulun yeni yeri diye iddaa ediyorlarmış..

Adsız dedi ki...

harika bir mekan.sahibi de yazilanlar gibi sert mizacli falan degil,sadece isine saygi gosterilmesini bekleyen sevimli birisi.fiatlar mekanin salasligi ile ters orantili.karavitayi da mutlaka denemelisiniz,harika bir lezzet.

http://www.facebook.com/aaggoogglluu dedi ki...

selin hanım ozelden ulaşınız...

Adsız dedi ki...

biz eşimle birlikte geçtiğimiz hafta hiç bilmediğimiz ve tamamen denemek amaçlı olarak böcek daha doğrusu istakoz yemeğe buraya gittik.fakat burda bize istakozun çok büyük olduğunu iki kişi yiyemeyeceğimizi dolayısıyla da langusta dedikleri böceği yememizi salık verdiler.biz de doğal olarak daha önce yemediğimizi acemisi olduğumuzu söyledik tuğrul beye,o da size 2 tane böcek yeterli diyerek seçti ve kızı olduğunu öğrendiğimiz bayana teslim etti ve kızı da bizi mezelerin olduğu dolaba yönlendirdi ve seçimlerimizi burda yaptık ve masada beklemeye koyulduk.ilk başta gelen kalamar ben çok sevmememe rağmen fena değildi.daha önceden gelen niko ve zepkin isimli mezeler de özellikle niko daha güzeldi.sonra ahtapot güveçte geldi.bu en beğendiğimiz deniz mahsulu idi.en son da astsolist olarak merakla beklenen langusta denilen böcek geldi.biz merakla ilk parçayı koparıp ağzımıza attık,fakat o da ne ikimizin de suratında tuhaf bir ifade belirdi.önce ben fikrimi söylemekte tereddüt ettim ama 2. lokmada dayanamadım ve bu muymuş meşhur böcek dedim eşime,ben hiç beğenmedim.işin ilginç olan tarafı eşimin de benimle aynı fikirde olmasıydı.bize mekan sahibinin kızı tadı karidese benziyor fakat daha yoğun demişti.ama bu bayağı bi yoğundu,hatta acıydı.biz de ilk kez yediğimiz için bize hitap etmediğini düşündük bu lezzetin,ama daha sonra ntte araştırdığımda böceğin etinin istakoza ve yengece benzediğini ve etinin yumuşak ve tatlımsı olduğunu gördüm.zira babam da bana istakozu öve öve bitirememişti.o zaman anladım ki burada bizim bilgisizliğimizden yararlanılıp bize makbul olmayan muhtemelen elde kalacak olan spermli dişiler verilmişti.çünkü nette araştırdığıma göre dişiler spermlendiğinde tadı kötüleşirmiş.eğer bunu bilerek sırf biz bu konuda acemiyiz diye bize bunları yedirdilerse yazıklar olsun diyorum.biz de sevmeye sevmeye de olsa o kadar para verdiğimiz için mecburen bir kısmını yedik.çünkü böceğin kilosu 180 tl idi.ben şahsen bir daha değil böcek yemek yanından bile geçmem.onun yerine ızgara edilmiş bir karagöz,levreği bin kere tercih ederim.