Cumartesi, Mayıs 10, 2008

Henne

Berlin’de harika bir tavuk restoranı keşfedeceğim hiç aklıma gelmezdi. Ancak hem Berlin’e gideceğimi öğrenen İstanbul’dan arkadaşım Aybike Haydaroğlu hem de Berlin’de beni ağırlayan eBay’den iş arkadaşım Karim Lankarany şiddetle aynı yeri önerince denemek kaçınılmaz oldu.Henne, Berlin’in Türk mahallesi olarak ta bilinen Kreuzberg semtinde tipik Alman stilinde döşenmiş bir restoran. Sadece akşamları servis veriyor ve rezervasyon yaptırmak gerekiyor. 1908’de açılmış. Ancak bir aile geleneği olarak devam etmemiş, zaman içerisinde el değiştirmiş.

Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Dekorasyonu oldukça ilginç, loş ışıklar altında koyu kahverengi mobilyalar, kırmızı ekose masa örtüleri, eski zamanlardan kalma objeler ve tavuk heykelcikleri, otantik bir Alman biraevi havası hissediyorsunuz. Zaten giriş kapısında da kendilerini de Alt – Berliner Wirstshaus yani Eski Berlin Pub’ı olarak nitelemişler.Buranın en büyük özelliği spesiyal yemeği kızarmış tavuk. İnsanlar buraya sadece bunu yemek için geliyor. Menü’den ½ Milemasthachen – Spezalitat des Hauses’i seçiyorsunuz yani yarım tavuk- restoranın spesiyalitesi. Önünüze kocaman nar gibi kızarmış bir yarım tavuk geliyor. Yanında da 1 dilim Graubrot - çavdar ekmeği. Elle yemesi daha hoş oluyor, kimse yadırgamıyor. Tavuk en derindeki etine kadar tam kıvamında pişmiş, lokum gibi ağzınızda dağılıyor. Son derece leziz. Bu lezzeti veren kullanılan tavuklar mıdır, pişirme yöntemimidir yoksa pişirirken kullanılan bazı soslar mıdır bilemiyorum. Restoranın sahibi Angela Leistner’de bu konuda sır vermiyor. Ancak bizim Karim ile tahminimiz galiba tavuk önce bir süre bazı kokulu otlarla dinlendirildikten sonra önce haşlanıp son aşamada da kızartılıyor. Sebep her ne ise çok başarılı.Tavuğunuzun yanına Krautsalat – Lahana salatası ya da Kartoffelsalat – Patates salatası söylemelisiniz. Benim tercihim soğanlı ve bol kremalı patates salatasından yana oldu ancak Lahana salatasında da tattım gayet lezizdi. Almanya’da yemeğin yanında tabiiki en çok bira tüketiliyor. Burada tipik Berlin birası olan Berliner Pilsner’i ya da daha yoğun bir bira olan Frankisches Landbier adlı Bavyera birasını tadabilirsiniz. Karim Henne'de :) Berlin’e gelmişken Duvar’ın yıkılmasının ardından DDR döneminin izlerinin günümüz modernizmi arasında nasıl saklı kaldığını gözlemlemenizi tavsiye ederim.

3 yorum:

Zehra dedi ki...

Merhaba sevgili Hakkı Dayı....

Ben Berlin'e sık sık giderim ve çzellikle yeni tatları keşfetmeye bayılırız.Ama burayı sayende öğrendim ve bir sonraki ziyaretimde kesinlikle uğrayacağım. Paylaşımın için teşekkürler


zehra

Hakkı Dayı dedi ki...

Zehra hanim, mutlaka denemenizi oneririm, pisman olmayacaksiniz. Yakinda Curry 33'u de yazicam eger sosisli sandvic seviyorsaniz!

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Hakkı Dayı'nın önerisi üzerine, Henne'ye uğramadan Berin'den ayrılmadık. Gerçekten inanılmaz bir lezzet, tavuk sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir yer! Gittiğimizde yer olmamasına rağmen, daha önce kendilerinden ısrarla tarif isteyen Hakkı Dayı'yı hatırlayan mekan sahipleri bizlere yer ayarladı ve Hakkı Dayı'nın ayrıcalığı ile ağırlandık. Henne'ye ve Hakkı Dayı'ya teşekkürler:):)

Bestem Kibar