Pazar, Ocak 20, 2008

Hamdi Restaurant

İstanbul Eminönü meydanında Galata kulesi ve Haliç’in harika manzarası eşliğinde nefis kebaplar yemek isterseniz gideceğiniz adres meşhur Hamdi Restaurant olmalıdır. Benimde yıllardan beri İstanbul dışından gelen misafirlerimi gönül rahatlığı ile götürdüğüm Hamdi, Hürriyet-Sibel Arna röportajımın fotoğraf çekimi için de tercih ettiğim mekan olmuş idi.
Aslen Urfa Birecik’li olan Hamdi Arpacı eski mesleği dolmuşculuğu bırakıp 1969 yılında Eminönü’nde 3 metrekarelik ufak bir dükkanda kebapçılığa başlamış. 1980’den bu yana şu anda bulunduğu mekanına taşınmış.

Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Hamdi beye, çevresi duydukları saygı sebebi ile “Hamo Dayı” diye hitap etmekte. Hamdi artık bir kebapçı olmaktan çıkmış bir endüstriyel tesis haline gelmiş. 6 katlı binada 65 kişilik ekipleri ile günde 1,200’ün üzerinde kişiye hizmet veriyorlar. İstanbul Atatürk havaalanında ve gazetelerde tanıtım faaliyetleri yürütüyorlar, 250 farklı turizm şirketi ile anlaşmaları sonucunda her yıl binlerce turisti ağırlıyorlar. Ancak bu büyüklük lezzetten taviz vermelerine yol açmamış. Hamdi’de başta kebaplar olmak üzere mezeler, lahmacun, çiğköfte, yöresel tencere yemekleri ve tatlıların hepsi son derece leziz.

Ve tüm yiyecekler gayet temiz bir ortamda hazırlanıyor.

Burada kebap olarak patlıcan kebabı, içinde haşhaş yoksa da bu isimle anılan haşhaşlı kebap, fıstıklı kebap, şiş kebap ve testi kebabı yiyebilirsiniz. Benim favorilerim fıstıklı kebap ve testi kebabı.
Fıstıklı kebap file antep fıstığı ile kuzu kıymasının karıştırılması ile hazırlanıyor. Ete fıstık ve tuz dışında başka hiçbirşey eklenmiyor. Tüm kebaplarda 1 yaşın altında Tekirdağ yöresi koyun etleri kullanılıyor. Testi kebabı buranın spesiyallerinden. Yemek isterseniz 1 gün önceden sipariş vermeniz gerekiyor. Toprak testi içine konulan kuzu etleri ve sebzeler testinin ağzı hamur ile kapatılarak saatlerce pişiriliyor. Güzel bir merasim ile masanızda kırılan testinin üst bölümünden yemeğiniz lokum gibi pişmiş etleriyle birlikte önünüzde servis ediliyor.
Standart kebapların yanısıra mevsime göre közlenmiş soğan ile hazırlanan soğan kebabı, bir diğer ismi Yeni Dünya olan Malta eriği ile hazırlanan erikli kebap, Güneydoğu Anadolu’ya özgü Keme mantarı ile hazırlanan Keme kebabını da burada bulabilirsiniz. Ayrıca gününe göre fıstıklı döner, erik tava, bamya tava, firik pilavı, yuvalama, kuru patlıcan dolması gibi değişik lezzetleri ve yöresel tencere yemeklerine burada rastlayabilirsiniz.Hamdi’de yemeğinizin yanında rakı içmek isterseniz rakınızın Ehl-i Keyif isimli özel bakır rakı soğutucusunda servis edildiğini göreceksiniz. Antep’den özel olarak getirtilen Ehl-i Keyifler sayesinde rakı bardağınız buzlu bir kabın içinde devamlı soğuk kalabiliyor. Kapanışı tabiiki Güney Doğu yöresine özgü özel tatlılar ile yapmanız gerekiyor. Baklava gibi tatlıların yanısıra Künefe ve Katmer’de tatmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Buradan ayrılırken dilerseniz yanınıza Urfa’ya özgü bir kurabiye olan İkindi Kahkesi’nden alabilir ziyafeti evinizde devam ettirebilirsiniz.
Hamdi’yi keşfetmemi sağlamış olan arkadaşım Cem Terliksiz’e teşekkür ederim.

17 yorum:

Yasemin/Beril dedi ki...

Yıllardır turist gruplarımı götürdüğüm Hamdi'yi bir de sizden okumak çok keyifl.Uff şu ölü sezon bitsede gitsek yine.
www.berilingunlugu.typepad.com

Adsız dedi ki...

buraya uzun zamandır bende gidiyorum. Fıstıklı kebabını bende çok seviyorum. Hatta meşhur pilavıda var oranın. Selamlıık denilen ufak balkonunda kahve içmekte çok keyifli...
O ehli keyiften bende iki tane almıştım. Güneyanadolu kermesi vardı. Neyse sonradan kurukahveci mehmet efendinin sokağından girince yolun sonunda bakırcılar var orada da satılıyyor...almak iistererseeniz...:-))
ben hamdiye gidiyorum...:-))

Hakkı Arıkan dedi ki...

Hamdi sevenleri burada görmek ne güzel. Gelen maillere de bakınca ne çokmuşuz diyorum. Facebook'ta grup mu kursak Hamdi sevenler diye :))

Adsız dedi ki...

ya çok güsel bi restauraant çok titiz ve çok temiz çalıştıkları için hamdi restaurant asevgilerimi sunarım

Adsız dedi ki...

Dayıııı! Bomba bir haberim var sana. Keme kebabında kullanılan mantara Keme mantarı demişsin. Daha 3 gün önce antepte imam çağdaşta kebap yedim. Menüsünde bu mantarın meşhur Trüf mantarı olduğunu öğrendim. Bilenler bilir trüf mantarı toprak altında yetişiyor ve eğitimli köpekler veya domuzlar vasıtasıyla bulunuyor.
Bilginize.
www.loplopculer.com

Hakkı Arıkan dedi ki...

Truf=Keme gerçekten enteresan bir bilgi oldu. Bu mantarı ben Develi kebap'da denedim. Ancak pek tat tuz bulamadım. Acaba ben mi anlamıyorum mantar olayından?

Löplöpcü dedi ki...

Dayıcım biz sarımsaklı yoğurt severiz, üstüne dometezli sos severiz. kilosu bilmemkaç yüz dolardan mantar bize ters.
Antepte de zaten her zaman her yerde bulunmuyor. İmam Çağdaş'ta bile yoktu... Belki mevsiminde değildi...

Adsız dedi ki...

İlk defa Hamdi Restauranta gittim fakat ne servisini ne rezervazyon için ayrılan bölümleri ne yemeklerini beğenmedim.ayrıca yemek ücretleri pahalı..

sehmus dedi ki...

Yemekler lezzetli fakat garsonlar cok yordundu.

Unknown dedi ki...

açıkçası daha çok turist kafilelerin götürüldüğü ve hakkettiğinden daha pahalı bir yer geleneksel kebap arayanlara önermiyorum. bir güneydoğulu olarak ve eti kebabı iyi bilen biri olarak burası yerine develi veya çiyayı öneririm...

utku dedi ki...

hamo dayı sanırım bende 1 kilo civarında trüf mantarı war .... nasıl pazarlayabilirm????
boğazımızdan geçmiyor

Rüzgar dedi ki...

Hamdi restaurantın o doyumsuz tadlarını unutmak mümkün müdür?
Hele birde o ehl-i keyfi muhteşem manzara karşısında soğuk soğuk yudumlamak yok mu !

Adsız dedi ki...

hamdi'ye ne zaman gitsek hep en kötü yere oturtuluyoruz . turistlere yalakalık yapan ,yerli misafirleri kapıdan girdiğinde süzerek 2.sınıf muamele yapan karaktersiz şeflerle dolu . rezervasyonu olmadığı halde kalantor tipleri başköşeye oturtup sizi rezervasyonunuz yok diye hep ayak altına oturturlar . hiç güvende hissetmezsiniz kendizi çünkü şefler garsonlar kapalı çarşı halıcıları edasıyla konuşur , davranır . dolayısıyla otantikten ziyade tamamen turistik bir yere geldiğinizi düşünür ve yemekten sonra yiyeceğiniz kazığı düşünerek oturursunuz sandalyede . kısacası samimiyetsiz bir yer . ama yemekler , tatlılar ve eğer şanslıysanız manzara için bir kere gitmeye ve kazıklanmaya değer .

Adsız dedi ki...

Yemekleri lezzetli olsa da, turizm anlayışından uzak bir restaurant. Bir hafta önce 2 kişilik turist grubumla toplam 125tl'ye yemek yedik. (birkaç meze + 2 bardak şarap dahil). Bir sonraki hafta 24 kişilik grupla gittik. Aynı yemeklere kişi başı 72tl.'den 1.728tl fiyat ödediler. Üstüne %10 bahşiş alalım dediler. 172 tl bahşiş biraz fazla olmuyor mu? Üstelik bu kadar kazıktan sonra..

Adsız dedi ki...

çok kaliteli ve güzel bi mekan damak tadı olarakta olan üstü lezzetli karalıyanlara katılmıyorum. herkezin gitmesini tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

on numara bıryer bas yok dıyorum bence

Ayşe Seher Mutfakta dedi ki...

fiyatları nasıl arkadaslar birkaç yemekle örnek verir msiniz?