Pazartesi, Aralık 10, 2007

Tafana Pide ve Kebap Salonu

Ağzımın Tadı'nın müdavim yazarı Cüneyt Değerli'nin 3.yazısı dünyayı dolaşan pidecinin mekanı, Tafana Pide üzerine. Çok teşekkürler Cüneyt. "Tafana", kısaca, Avanos'un eski evlerinde ekmeğin yapıldığı ve muhafaza edildiği bölüme verilen addır. Restaurant’ta konuklara sunulan "pide", ekmeğin bir türü olmasından dolayı, isminin ve işlevinin uygun olması amacıyla, işletmeye " Tafana" ismi verilmiştir. Gelelim biz yemeğimiz Testi Kebabı’na …

Ufak grubumuzla, 29 Ekim’deki Kapadokya gezimizde keşfettiğimiz bir yer olan Tafana Pide ve Kebap Salonu, kendine has lezzetli ürünleri ile epey bir isim yapmış bölgede. 1989’dan beri faaliyetini sürdürmekte.

Tercihimiz ve merakımız olan testi kebabını yiyebileceğimiz en iyi mekan olarak önerildi, bizlerde denemeye karar verdik.. Sipariş verdiğimizde yaklaşık 30 dakikalık hazırlanma ve pişme süresi olduğunu öğreniyoruz, ama bu süreyi beklemeye değer bir tad geliyor tamamlanan zamanın ardından. Her bir porsiyon için özel hazırlanmış küçük testilerde; kuşbaşı et, patlıcan, biber ve domatesten oluşan malzeme mevcut. Et olarak, özellikle siniri ve yağı temizlenmiş dana eti (bel kısmı) kullanılmakta. Bu iç malzeme ile doldurulan testi, ağzı hamurla kapatılarak fırına veriliyor ve yaklaşık 20 dakikalık pişme süresinin ardından masalarımıza servis için getiriliyor. Özel testinin kırılması ise bizzat servis elemanı tarafından masanızda yapılıyor.
Kırılan üst parça sonrasında, testinin içinden, nefis taş kabın tadı ile birlikte et ve patlıcan kokusu yayılıyor burunlarımıza. Sıcak olduğu için yavaş yemeye dikkat ediyoruz. İlk tatmaya başladığınız anda ise yumuşacık pişen etin lezzeti damakta yer ediyor. Yanında ise, yine çömlek kaplarda bulunan özel yoğurdu yiyoruz. Taş kapların yiyeceklere verdiği kendine has tat ve lezzeti bir kez daha test etmiş oluyoruz arkadaşlarımızla.
Mekanda; testi kebabı dışında kiremitte şiş, güveçte kuru fasulye ve tabi işletmenin isminden de anlaşılacağı üzere çeşit çeşit pideler mevcut. Yemekler, odun ateşinin kullanıldığı taş fırında pişiriliyor, pişirmek için çanak kaplar kullanılıyor. Mekan, Avanos çarşı merkezi içinde, önemli ziyaret noktaları olan Çanakhaneler bölgesi üzerinde yer almakta. Restaurant, ağırlıklı olarak sarı ve kahverengi renkleri ile bezenmiş. Duvarlarda yer alan, İsmet Bey’in gezilerde çektiği ülkelere ait resimler ise, farklı bir yerde olduğu hissini veriyor insana. Bugüne kadar pek çok siyaset adamı, bürokrat, TV, gazeteci, kültür ve bilim adamı misafir olmuş mekana.

Lokantanın sahibi İsmet İnce, ilçenin köklü ailelerinden birine mensup. Yalnız Avanos'un değil, bölgenin de en aydın ve en renkli kişilikleri arasında yer alıyor. Avanoslular kendisine "Dünyayı Dolaşan Pideci" adını takmışlar. Nedeni de, İsmet İnce'nin her yıl kış aylarında sırt-çantasını, fotoğraf makinesini alıp dünyanın ilginç bir yerine gitmesi. Yaz aylarında kazandığı paraları bu seyahatlere harcıyor. Bugüne kadar ne Küba'sı kalmış, ne Vietnam'ı... Gittiği her ülkede bir iki ay kalmadan da dönmüyor. Bugüne kadar 40’a yakın ülke dolaşmış İsmet Bey. Kapadokya ziyaretinizde (Kapadokya; Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Niğde ve Kırşehir vilayetlerinin arasında kalan bölgenin adı olup, "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına gelmektedir.) yolunuz düşer de Avanos bölgesinde bulunursanız, Tafana Pide ve Kebap Salonu’na mutlaka uğramanızı; bölgeye özel bir lezzet olan testi kebabını yerinde tatmanızı, taş çanakta hazırlanan halis yoğurdunu midenize indirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Herkese afiyet dolu sağlıklı günler.

Tafana Pide ve Kebap Salonu - Çarşı İçi AVANOS - Kapadokya. Tel: 0-384-511 48 62

1 yorum:

Adsız dedi ki...

slm ben adanadan cabbar türkiyenin her şehrinde her övülen restorantlara gittim sizin rıdo dediginiz yerede gittim o kadar üvüldügü kadar degil servisler hem benim bekledigim gibi degil ben adanada hasan ustada hep yerim en kral kebap ve salata var 6 tl siz ondan iyi degilsiniz nedense urfalıları kıskanclıkla sucluyosunuz ne alaka bu sonuctayorumdur begenenede saygı duymanız lazım begenmeyenede.ben begenmedim urfalı arkadasa katılıyom