Cumartesi, Kasım 17, 2007

Kavaklık Restaurant

Yıllardan beri ben ve arkadaşlarım için Saroz körfezine, Çanakkale boğazına dalışa gitmenin en keyifli yanlarından birisi de yolda Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Bahçeköy yakınlarındaki Kavaklık Restaurant'a uğrayarak, midemizi bayram ettirmektir. Bu ziyaretler her zaman dalış keyfimizi çektiğimiz ziyafetler ile taçlandırmıştır.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle
Galip Ceylan tarafından 1974’de Bahçeköy’ün içerisinde kurulan restoran Çanakkale - İstanbul yolunun açılması ile 1977’de şu an bulunduğu yere taşınmış. Restoran o günden bu yana önce Galip bey, onun vefatının ardından da oğlu İzzet Ceylan ile hizmet veriyor. Restoranın son derece özenle düzenlenmiş bir bahçesi var. Yaz aylarında ortada tavşanlar, ördekler dolaşıyor. Keşan’lı aileler nikah, nişan gibi törenlerin ardından buraya ailecek yemek yemeye de geliyor. Bu sebeple siz yemeğinizi yerken bahçeye birden gelinlik ve damatlıkları içinde bir çift girerse şaşırmayın :)Kavaklık, Keşan yöresinin meşhur Satır Et’i ile ve kuzu çevirmesi ile anılıyor. Satır Et, 90’lı yıllarda Keşan’da yaratılmış. İlk olarak Cevdet’in yeri adlı restoranın sahibi Cevdet Yıldırım bu köfteyi hazırlamış. O yıllarda Cevdet bey bu köfteyi dana etinden içine soğan koyarak yapıyormuş. Yıllar içerisinde yörede adet bu köfteyi kuzu etinden ya da kuzu ve dana eti karıştırılarak, soğansız şekilde yapılmaya dönmüş. Kavaklık köftede süt kuzu kullanıyor. Hayvanın sakatatları ve pirzolalık bölümleri hariç tamamı kemiklerinden sıyrılarak kıymada kullanılıyor. Kuyruk yağı kullanılmıyor ancak etin kendi yağı kıymaya karıştırılıyor.
Satır Et’in en önemli özelliği etin büyük satırlar ile dövülerek kıyma haline getirilmesi. Hazırlanan kıyma büyük tel ızgaralara geniş şekilde yayılarak konuluyor ve kömür ateşinde pişiriliyor. Kuzu eti kullanılması sebebi ile köfteyi bayanlar biraz yağlı bulabilir ama beylerin bayılacağından eminim. Satır Et’in yanısıra burada kuzu çevirme, kuzu parça et, pirzola, piliç ve kaşarlı köfte de yiyebilirsiniz. Kaşarlı köfteyi kasaplarına hazırlatıyorlarmış. Bu köfte dana ve kuzu kıyması karışımına kuzu yağı, ekmek ve kaşar peyniri eklenerek hazırlanıyor. Bu köfte de son derece leziz, mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Burada yemeğiniz ile birlikte sofraya ayran, salata ve yoğurt da söylemelisiniz. Eğer yoğurt yemeden masadan kalkarsanız kendinizi burada yemek yemiş saymayın! Yoğurtları krema gibi, hafif tatlı, benzersiz bir lezzette. Koyun sütünden hazırlanıyor ve tepsiler ile Gelibolu’ndan geliyor. Mutfaka gidip baktım yoğurt tepsilerinin üstünde ‘Üstün’ markası yazıyor. Gelibolu’ya yolunuz düşerse aklınızda bulunsun ;) Kavaklık’a kadar gelmişseniz yola devam ederek Gelibolu’da tarihimizin önemli bir parçası olan şehitlikleri ve anıtları ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ehh buralara kadar gelmiş iseniz Kilitbahir’e giderek yine bir dalgıç mekanı olan Danos’da Çanakkale boğazının taze balıkları ile kendinize güzel bir akşam yemeği ziyafeti çekebilirsiniz.

Daha Büyük Haritayı Görüntüle

7 yorum:

Adsız dedi ki...

izzet baba senin üstüne satırcı tanımıyorummm keşan seninle gurur duyuyor

acupofcaffein dedi ki...

@Keşandaki aynı yerden mi bahsediyoruz bilmiyorum ama orada nefis bir kuyu kebabı yapan yer var. Kavak ağaçlarının altında süper bir yer... yazın özellikle çok hoş oluyor...:-)

Hakkı Arıkan dedi ki...

A cup of Caffein, sanırım aynı yerden bahsediyoruz ancak Satır et yemediyseniz bir sonraki sefere kaçırmayın ;)

Adsız dedi ki...

ben almanyadan yaziyorum her yaz kavaklik restauranta ugramadan oradan gecmeyiz oradaki etler cok harika kuzu cevirme satir et bahce ve kapali yeri cok güzel kavak agaclari altinda tüm gün serin ve gölge dogal kaynak suyundan selale de var izmir istikametine giden bütün almanyalilara öneririm calisanlarin güler yüzlü ve cok samimi olasida güzel rahat ve ferah bir mekan EJDER::

Adsız dedi ki...

trakyanın bir numarası bence kavaklık restaurant..tek kelimeyle harika bir yer uğramadan geçen pişman olur..ama dikakt edin az ilersinde sahtesi var yanlışlıkla orayı girmeyin ben bir sefer girdim....kuzumu ........ çevirdiklerini bende anlayamadım...kavaklık restuarant tektir genç ustama seçkin tunaya sevgilerle........herry22

Adsız dedi ki...

trakyada satır eti birkaç yerde yedim fakat en son
bu yaz bahçeköyde
Doğa etlokantasında yedik kii
tadı hala damağımda...
çokta şirin bir bahçesi vardı hatta orda bütün gün boyunca o satır eti bıkmadan doymadan yiyebilirm :
trakya'ya yakın yaşasam obez olurum heralde :-)

Adsız dedi ki...

Iki kişilik kahvaltı istedik çocuklara servis açtık bahanesiyle yarimsar ucret de onlara aldilar..boş iki tabakla catal bicaga 30 tl vermeyi göze alırsanız gidin