Cumartesi, Ekim 20, 2007

Çömlek

İstanbul'un belki de en bilindik kuru fasulyecisi Çömlek Anadolu yakasında Kısıklı'da yer alıyor . 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren mekana bugün Maltepe Minibüs caddesi ve Çamlıca tepesinde 2 şube de eklenmiş. Tüm bu faaliyetleri Kamil Günaydın ve 4 kardeşi birlikte yürütüyor. 1993'de taş fırın olarak işletmeye açtıkları bu yeri 2000 yılında kuru fasulyeciye çevirmişler. Lokantanın hem kışlık salonu hem de yaz ve bahar ayları için ferah bir bahçesi bulunuyor (http://sehirrehberi.ibb.gov.tr/Default.aspx?&ap=istanbulresim&cx=97722&cy=96869&scl=9).
Kuru fasulyeleri memleketleri olan Çayeli usulü. Temelde Çayeli kuru fasulyesini ilk yaratan Hüsrev'in kuru fasulyesine benzemek ile birlikte aşçıbaşı olan abileri Maksut Günaydın kendi formülünü yaratmış. Fasulyeleri Erzurum'un İspir fasulyesi. Tereyağı, soğan, dana eti ve taze domates ile güveçde pişiriliyor. Pişirme işlemi 150 derece ısılık fırında 2,5 saat sürüyor. Kuru fasulyeleri gayet leziz, bol etli ve sosu susuz. Sosta kullanılan tereyağının ve taze domatesin farkını hemen anlıyorsunuz. Ev tipi, hafif çorba kıvamında kuru fasulye yemeğine alışkın olanlara bu yemek farklı gelecektir, ama denerlerse pişman olmayacaklar.
Çömlek'in menüsünde ayrıca süzme mercimek çorbası, pilav ve başta Akçaabat köfte olmak üzere 3 çeşit köfte de yer alıyor. Kamil bey, başarılarının sırrını çalışanları ile bir aile gibi olmalarına ve bu huzurlu ortamın müşterilerine sundukları hizmetin kalitesine yansıması olarak açıklıyor.

11 yorum:

Burcuk dedi ki...

Ekmeksiz yenilebilecek bir kuru fasulye? hmmmm, super gozukuyor:) afiyet olsun:)

Bu arada aralikta Turkiyeye geliyorum, christmas kutlamaya degil tabi:))) ereglide olucam, muhtesem kuru pidesini tatmak isterseniz bekleriz efenim:)

haberleselim:)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Evet Burcu, ekmek yememeye dikkat edenler icin birebir. Teklifin kulaga cok hos geliyor, tesekkurler :)

Unknown dedi ki...

Bu hafta sonu biz de misafirlerimizle birlikte gittik.
Kurufasulyesi guzel. Ama masalar pis, yer gosteren yok. Yemek sonrasinda cay istedik. Kazan patladi cay yok deyip nerdeyse bizi azarladilar. Yeni yerlerine gectikten sonra hizmet cok kotulesti bence. Misafirlerimize karsi cok mahcup olduk. Birdaha kesinlikle gitmeyecegiz. Kimseye de tavsiye etmem.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Ayşem hanım, böyle kötü bir deneyim yaşamanıza üzüldüm, umarım düzeltirler kendilerini.

Bu arada herkesin bilgisine, Çömlek Kısıklı'daki merkezini kapatmış çünkü kira anlaşmaları bitmiş şu an yukarıda çamlıca tepesindeki büyük yerlerinde devam ediyorlar.

Unknown dedi ki...

Hakki Dayi merhaba. Dediginiz gibi insallah kendilerini duzeltirler.
Sitenizi inceledim. Cok guzel oneriler gordum .Firsat buldukca ben de deneyecegim. Ben K.Maras'liyim. Maras yoresinin yemeklerini denemenizi oneririm bir de. Orn Istanbulda Etiler de Madoevi acilmis. Yoresel Maras yemekleri yapiyorlarmis, gazetede gordum. Ben ilk firsatta deneyecegim. Sizin de yolunuz duser ise Eksili Corba, Etli Kuru Dolma, Somelek ve Suluyagli kofte felan denemenizi tavsiye ederim.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Teşekkürler Ayşem hanım, tavsiyenizi not ettim :)

Adsız dedi ki...

Merbaha,

Çömlek'i ben de çok severim. Eski yerlerinde hizmet kalitesi daha iyiydi, haklısınız.

Bu arada Çömlek'teki ev turşusunu ve fıstıklı Fırın Sütlaç'ı da belritmemek olmaz. Onlar da çok güzeldir. Gidenlerin denemesini tavsiye ederim.

Mucahit

Adsız dedi ki...

herşey güzel çamlıca şubesindeki otopark sorunu hariç aracınızı ücretsiz diye bırakıyorsunuz görevliler otoparkın karşısına alıyor ve ispark görevliside çıkışta ücret talebiyle yanınıza geliyor lokantanın otopark görevlileri de yapacak birşey yok diyor

Adsız dedi ki...

Hafta sonu gittiğimide servis görevlilerinin ilgisizliği ile karşılaştık. Yoğunluktan olabilir diye düşündüm. Yemek siparişimizi görevliye 4 defada verip yemeklerimizin eksik gelmesi, hatta bir siparişimizin hiç gelmemesi, üstüne de hesabı istediğimizde yemediklerimizin de eklenmiş olması mekan hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. Yazık...

Adsız dedi ki...

pendikteki çömlek restorantınada bekleriz..oranın kuru fasulyesi zaten diğer çamlıcadaki yerden geliyor yer çok güzel 3 kaylı ahşap bina tavsiye ederim..

gül dedi ki...

evet pendik çömlek restauranta bizde gittik çok güler yüzlü personeli var yemeklerdende çok memnun kaldık ayrıca çamlıcadaki kadarda kalabalık olmuyor..tavsiye ederim..