Pazartesi, Ekim 08, 2007

Lider Pide

Ağzımın Tadı’na yeni yaşında yeni bir kategori katılıyor. Köfte, kebap, kuru fasulyeden sonra şimdi de yine düşkünü olduğum pide ve Türkiye’nin dört köşesinden beğendiğim pideciler Ağzımın Tadı’nda yer alacak. Okuyucularımdan da pideci önerilerini, misafir yazar olmak isteyenlerin ilgili yazı ve fotoğraflarını bekliyorum.

İlk pideci önerim İstanbul Ümraniye’den. Ümraniye Karadeniz’den İstanbul’a göç etmiş vatandaşların yoğunlukla yaşadığı bir semt. Bunun sonucunda da buralarda bolca Karadeniz yemekleri yapan lokantalara, pidecilere rastlamak mümkün. MÇC Lider Pide’de aslen Trabzonlu olan Zor kardeşlerin işletmekte olduğu bir pideci. Lider Pide’yi 1991’de kuran Ahmet Zor’un ölümünün ardından oğulları Melih, Cemil, Çetin Zor kardeşler işletmeye devam etmiş. MÇC ismi de bu 3 kardeşin isimlerinin ilk harflerinden geliyor (http://sehirrehberi.ibb.gov.tr/Default.aspx?&ap=istanbulresim&cx=103166&cy=96612&scl=8). Lokantanın demirbaşlarından Fatih Zor ve İsmail Bülbül’ün verdikleri bilgilere göre pideleri tipik Trabzon usulü pide. Kullanılan peynir Trabzon’dan, kavurma Rize’den, tereyağı Vakfıkebir’den geliyor. Kavurmalı, kıymalı, peynirli ve karışık çeşitleri bulunuyor. Ben kendime yarısı kavurmalı yarısı peynirli özel bir pide yaptırdım ki farklı lezzetleri aynı anda tadabileyim. Gelen pide oldukça büyük, malzemesi bol idi. Hanımların 1 porsiyonu bitirmesi güç olabilir. Pidenizde Karadeniz malzemelerinin tadını alıyorsunuz.
Pidenizi dilerseniz Trabzon usulü uzun, ya da Rize usulü yuvarlak sipariş edebiliyorsunuz. Peynirli pideler açık, kavurma ve kıymalı pideler kapalı olarak hazırlanıyor ki etler direkt ateşte kurumasın.Kapalı pide sipariş ederseniz dilerseniz içine bir de yumurta kırdırabilirsiniz. Pideniz fırından çıktıktan sonra üstünden küçük bir kapakçık açılıp yumurta içine kırılıyor ve kapak kapatılıyor. Pide tekrar fırınlanmıyor, yumurtanız pidenin içinde buhar ile pişiyor.
Fatih bey, iyi pidenin sırrının hamurda olduğunu, insana pideyi yedirenin iyi hamur olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte malzemelerin kaynağından gelmesinin de kalitelerini arttırdığını söylüyor. Gerçekten pidenizi yerken hamurunun farklılığını anlıyorsunuz, çok daha doygun, doyurucu bir hamur yiyiyorsunuz. Lider Pide’nin ortamı bir aile ortamı, çevreden tanıdık Karadenizli aileler Pazar sabahları buraya kahvaltıya bile gelmekte imiş. Ümraniye’de yoğunlaşmakta olan ‘residence’ sakinleri de burayı keşfetmişler ve görünen o ki ortama ayak uydurmuşlar.

25 yorum:

apfeLsaFt dedi ki...

Dayicim,

Beni de babam goturdu ben gurbet ellere gelmeden bu pideciye..Kavurmalisindan yemistim, ama ben galiba pide kulturu icin yaratilmamisim cunku sevemedim malesef..Boyle bi sert geldi, catal bicak istedim vermediler, biz de adet elle yemek gibisinden..Olmadi olamadi yani:)

Hakkı Arıkan dedi ki...

Senem Öztürkcüm :), babanın ağzının tadını bildiğini biliyorum ama maalesef kızına geçmemiş bu meziyet :)) Şaka bir yana bayanların elle pide yemekten, bol tereyağından hazzetmemesini anlarım, ama ben bayıldım ;)

Adsız dedi ki...

Hakkı Bey burnuma tereyağıyla karışmış eriyik peynir kokusu geldi fotograflar ve yorumlar yüzünden...
ellerinize saglık.bir de;
kapak açıp yumurta kırılması aklıma gelmişti :p

genelde açık kaşarlı kavurmalı pide üstüne bir yumurta severim :)
ama kapalıya yumurta kıramadıkları için hep açık yedim.şimdi baharı bekleyen kumrular gibi bekliyorum piye yiycegım günü.mutlaka yaptırıcam bunu..

uykucu dedi ki...

off trabzonda yediğim kavurmalı kapalı pide aklıma geldi süperdi.bende ankaradan bundan sonra gittiğim yerlerin fotolarıyla tanıtımını yollayacağım size, öncelikle ankarada ulusta urfalı hacı mehmetin karışık pidesi muhteşemdir,aklınızda olsun ankaraya da bekleriz..

Hakkı Arıkan dedi ki...

Murat Dayı, hayatta keşfedilecek yeni lezzetler her zaman var dimi, şimdi siz sizin pidecileri sıkboğaz edersiniz kapalı pidemin içine yumurta istiyorum diye :))

Figen hanım, cok memnun olurum bir yazinizi gormekten. Murat Dayi Ankara'dan inegol koftecisi yazdi mesela saolsun.

Adsız dedi ki...

Eski işyerimde her Ramazan 3-5 kere pide yaptırılırdı burdan..Nerde olduğunu bile bilmezdik..Giden arkadaş söylerdi Ümraniye'de bir yer geç kalmayalım sonra yetişmiyor diye..Peynirlisinden yerdim hep..Gerçekten lezzetliydi..

Bu arada işyerimizde Tuzla'daydı..Düşünün artık :)

Selamlar

Adsız dedi ki...

Hakkı Bey,

Uuzun zamandır sizi eşim ve ben ağzımızın suları akarak takip ediyoruz.Yemek zevklerimiz aynı. Ve elimizden geldiğince gittiğiniz yerleree gitmeye çalışıyoruz( İst. ve çevresi)Pide çocukluğumun tutkusu. Ne de olsa Samsun Bafralıyım. Her pazar Bakırköy Tokalak veya Kızıltoprak Bafra Pidesinde geçti ömrüm diyebilirim. Şimdilerde fırsat buldukça yine gidiyoruz ailecek.Bafralı olarak kesinlikle Bafra pidesinide denemenizi tavsiye ederim. Sevgiyle kalın,

Adsız dedi ki...

Bu arada az kalsın unutuyordum. Blogunuzun yeni yaşı kutlu olsun. Nice yıllara inşallah.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Sinan bey, önerim bu kadar güğzel tasdik edilirdi :)

Berilin annesi iyi yer kendini belli ediyor. Söylediğiniz her 2 yerde başka arkadaşlar tarafından hemen bana önerildi. Gitmez farz oldu, tesekkurler!

Yasemin/Beril dedi ki...

Hakkı Bey öncelikle iyi bayramlar diliyorum.
Bir öneri: Bafra pidecisinde mutlaka yuvarlak açık pastırmalı pideyi deneyin. Üzerine bir de yumurta kırdırın. Hımmmm

Hakkı Arıkan dedi ki...

hmm pastırmalı pide kulağa çok hoşşş geliyor :)

Adsız dedi ki...

Lider pide pide dünyasının lideri desem abartmış olmam sanırım
muhteşem bir lezzet

Benim favorim kıymalı,yumurtalısı

Aile efradı ile ve doslarla sıkca gitiğim güzel bir lezzet durağı
Tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Çankırı Çerkeş Yeşilöz Köyü Muhtarı Olarak Görev Yapmaktayım.
İstanbul Üsküdar Ünalanda Derneğimiz ve Diğer İlçelerde Akrabalarım Var Zaman Zaman İstanbula Gidiyorum ve Tabikide Lider Pideye Uğramadan Gelmiyorum Gerçekten Çok Güzel Ustaların Ellerine Sağlık İşletme Sahiplerine ve Çalışan Tüm Personele Selam ve Saygılarımı Sunuyorum.İhsan AKTAŞ (MUHTAR) www.cerkesyesilozkoyu.com

Adsız dedi ki...

Fatih teki KARADENIZ PIDECISI muhakkak denenmesi gereken bir yer

Hakkı Arıkan dedi ki...

Daha net adres verebilir misiniz?

ozlem dedi ki...

yazınız gerçekten çok güzel ve özenli yazılmış tebrik ederim.
ben de karadenizli olarak lider pidenin methini duyduktan sonra gidip deneme fırsatı buldum.
kullanılan malzemeler açısından gerçeten bararılılar fakat pidenin hamuru konusunda benden puan alamadılar.
çünkü pide hamuru çok sert ve damakta yara yapan cinsden. benim özellikle Görele' de ve diğer Karadeniz pidecilerinde tattığım pide hamurları lezzetli, ince (lahmacundan biraz kalın) ve yumuşak-sert arası (katlandığında kırılmayan) özelliklere sahip...
gerçekten en önemli kısım hamur olduğu için maalesef sevemedim :)

yuvarlak pidesini denemedim, belki orda tutturmuşlardır demek istiyorum fakat hamurun kıvamı ekmek hamuruna çok yakındı.

Hakkı Arıkan dedi ki...

Özlem hanım haklısınız bencede hamur biraz daha ince olabilir. Buket Pide http://agzimintadi.blogspot.com/2009/04/buket-pide-salonu.html bence sizin beklentinizi karşılayacaktır incelik konusunda.

apo usta dedi ki...

KARADENIZ KIYMALI YANDAN DEYIL ORTADAN KAPALI OLUR GÖRELELI APO USTA 05377893628 ASIL UATA BURDA

Adsız dedi ki...

Hakiki pide Görele pidesidir

Adsız dedi ki...

Eğer Görele ustası arıyorsanız aradığınız kişi benim 0537 789 36 28

Adsız dedi ki...

öncelikle mrhaba valla pide degil sanki bir nasıl diyim bende bilmiyorum çünkü çok güzel bir tatı var valla ben gittim yedim sizlerinde ismail ustanın yaptıgı pidenin tadiına varamasını isterm

Osman dedi ki...

Hayatınızda unutamayacağınız bir gün olmasını istiyorsanız denemeden geçmeyin derim.Çünkü bütün gün midenizde kocaman bir taş var gibi,size yedirilen hamur-tereyağ kombinasyonuyla gezeceksiniz ve belki de pideyi seven biri olarak uyandığınız günü nefret eden biri olarak bitireceksiniz.Kusura bakmayın ama Karadeniz'lilerin pideden anladığının aslında bu olmadığını düşünüyorum.Çünkü bunu Samsun Gülhan Tesisleri'nde gördüm(gerçek pideyi orda görürsünüz,bir de Kayseri'nin ince uzun peynirli pideleri muhteşemdir).Lider pide de aynı Yusuf Usta gibi tam bir İstanbul kazığı.Yerel bir hava ver.Salaş,otantik bir Anandolu ortamı yarat sonra ver yesin İstanbul'lu.Ne demek istediğimi gerçek Karadeniz'liler daha iyi anlıyorlardır.Karadeniz'de bu zihniyetle pide yapan dükkanlar iş yapamadan batarlar.Aynı Yusuf Usta'nın Adana'da batacağı gibi.

Adsız dedi ki...

Lider pideyi 2000 yılında tanıdım. 40 yıldır pide yerdim. Liderin pidesini hiç beğenmiyordum. Sanırım başka yerde pide yemeyenler Liderin pidesini pide sanıyorlar. En son beş sene önce pidelerini yemiştim. Hamuru çok yumuşak ve aşırı tuzlu yapılmıştı. Ağız tadımı bozdu. Beş senedir liderin pidesini yememiştim. Belki pide yapmayı öğrenmişlerdir diye bugün tekrar onlardan pide aldım. Bu seferki pideleri abartmıyorum kafa kıracak kadar sertti. Yediğimize yiyeceğimize pişman ettiler. Kavurmalı istedik ama kavurma mı yoksa döner miydi pek anlaşılmıyordu.Kapılarından geçmem diyeceğim ama yolumun üstü oldukları için hergün nefret edeceğim. 28.04.2012

Adsız dedi ki...

Süper bir yer gerçekten , bu arada biz www.bugununfirsati.com ailesi olarak web sitenizi gerçekten çok beğeniyoruz.

Unknown dedi ki...

Bu Lezzeti Sırrı Rize Kavurması Ve Rize Tereyağı Ve Peyniridir Bunu Temin Eden http://www.rikaret.com.tr Online Yöresel Ürünler Web Sitesidir Girin Bakın