Salı, Ocak 16, 2007

Tahmis Köftecisi

Tahmis Köftecisi ile tanışmam 2005 senesinde Ahırkapı’da ki geleneksel Hıdrellez kutlamalarına rastlar. Bu şenlikte tüm yiyecek ve içecek satıcıları ürünlerini geçmiştekinin benzeri şekilde tezgâhlarda sokakta satar. Bunlar arasında Edirne’li Tahmis Köftecisi’ne rastlayınca tercihimi tabiî ki onlardan yana kullandım. Çok da memnun kaldım. Köftenin tadı damağımda kalmış idi, neyseki 1 sene sonra Edirne’de Tahmis Köftecisi’ni ziyaret etmek kısmet oldu.
Tahmis Köftecisi, Edirne çarşısında Tahmis meydanında yer alıyor. 1970 senesinde Hüseyin Almadık tarafından açılmış şu anda da oğulları Cihan ve Şendoğan kardeşler tarafından işletiliyor.
Köfteleri beklendiği şekilde Rumeli usulü, Selanik kökenli. Cihan Almadık iyi köfteyi çatalla batırdığınızda yumuşaklığını hissettiren, ağızda tat bırakan köfte şeklinde tanımlıyor. İyi köftede önemli olanın etin kalitesi, hayvanın sağlıklı olması olduğunu söylüyor. Etlerini hep aynı kasaptan yani Edirne’deki Menekşe Market’den satın alıyorlarmış.
Köftenin içerisine diğer bazı köfteciler gibi irmik koymuyorlarmış, irmiğin köftenin tadını bozduğuna lastik tadı verdiğine inanıyorlar. Ete %5 oranında ekmek katıyorlar ki bunun amacı etin yoğunlaşarak tutması imiş. Köftede ayrıca soğan, kimyon, kekik ve karabiber de kullanıyorlar. Köftede illaha dana eti kullanılacak diye bir kuralları yok, kışları köfteyi yumuşatmak için biraz koyun eti de katıyorlarmış. Hayvanın ön kol ağırlıklı olmak üzere, sırt, kaburga bölümlerini kullanıyor, çok yağlı et kullanmamaya dikkat ediyorlarmış.
Köfte ile birlikte sundukları acı biber sosu da kendi üretimleri. Keşan kırmızı sivri biberinden üretiyorlarmış. Yoğurtlarının tadı da bir harika, mutlaka tatmalısınız. Yoğurtlarını Edirne Devlet hastanesinin yakınındaki Göle yoğurtçusundan alıyorlarmış. Yoğurt %80 inek, %20 koyun sütünden yapılıyormuş. Tabii ki köfte ile birlikte piyaz da yemeli, piyazları da çok leziz. Piyazda Dermosan cinsi fasülye kullanıyorlarmış. Tahmis köftecisine hafta sonu giderseniz, Edirne’ye ziyarete gelmiş Yunanlı komşularımız ile birlikte yemek yemeniz pek olası.
Edirne’ye kadar gitmişken Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camii’ni ziyaret edebilir ve de Sultan 2. Bayezıd Külliyesi Sağlık Müzesini gezerek konu mankenleri ile arkadaşlık edebilirsiniz :)

18 yorum:

Burcuk dedi ki...

ahaha:))) fotograf cok super:))) ne kadar icten bakmissiniz sevgili Hakki dayi!

:)

bu sayfaya bir saglik merkezi sponsorlugu lazim, seni 2 ayda bir check up'tan gecirsinler karsilik olarak da:p

irem dedi ki...

resim olarak koyduğun her bir kareyi yediğini düşündükçe vallahi canım çekmiyor değil !

selamlar

Hakkı Arıkan dedi ki...

Hakkı Dayı'nın kolestrol seviyesi uyarı veriyor bu aralar, biraz azaltıcam ziyaretleri ama cepteki geziler yeter zaten uzun süre bloga :)

İremcim dön gel şu Bozcaada'dan da götürelim seni şu köftecilere. Gelirken 1 şişe Talay tatlı şarap rica edicem ;)

Adsız dedi ki...

Antep'te Halil Usta da eşimin arkadaşı tavsiyesi ile bulundum. 2 aile gitmiştik ve lokantayı bulana kadar çok zorlanmıştık. ilk bakista tam bir hayal kirikligi zaten:)) Ama beni kebaplar geldikten sonra icerden cikaramadilar.:)

Digerler adreslerede en kisa zamanda ayni ekiple gitmeyi dusunuyoruz. Belki karşılaşırız kim bilir...

homosapiens dedi ki...

bu köfteci gerçekten çok güzel. yoğurt muhteşem, piyaz öyle, canım çekti bir daha. karnımı acıktırdın hakkı dayı

RuffrydeR dedi ki...

sewgili hakkı dayı,babamın adaşısınız.edirneye geldiğinizde sizi dükkanımızda ağırlamak isterim.çorbacı hakkı baba.yediyol ağzı mewkiinde.ismim burak.hoşçakalın...

Hakkı Arıkan dedi ki...

Burak bey, davetiniz için çok teşekkürler. Bir sonraki ziyaretimde mutlaka uğrayacağım. Selamlar.

Hakkı

Adsız dedi ki...

edirnede 4yıl görev yaptım ciğeri ve özelikle tahmiste yediğimiz köteleri unutamam şuan izmirdeyim bursadada iki yıl kaldım ordada köfte yedim ama orada yediğim köfteyi asla unutamam hakkı dayi tam yerini buşlmuşsun tebrikler yorumları okuyanlarda eğer bigün yolları edirneye düşerse giderlerse ne demek istediğimi anlarlar umarım tekrar edirneye gitmek kısmet olur

Adsız dedi ki...

HAKKI DAYI BENDE ARMADA HOTELİN ŞŞENLİKLERİNDE BULUNDUM GECTİĞİMİZ MAYISTA VE İNŞALLAH BUYIL TEKRAR GİDİCEM KESİNLİKLE HAKLISINIZ VE HAYATIMDA TATIĞIM EN FARKLI KÖFTEYDİ VE EDİRNE CİĞERCŞİSİYLE AYNI STAND DAYDI TAHMİS CİĞERDE COK GÜZEL VE FARKLIYDI İKİSİNİDE TATTIM AMA KÖFTE GERCEKTENDE GÜZELDİ
İNŞALLAH YERİNDE YEMEK KISMET OLUR ÇÜNKİ RESİMLERDE PİYAZ YOĞURT VE KÖFTELER DAHA İŞTAH AÇICI DURMUŞ:))

Hakkı Arıkan dedi ki...

Son 2 yorum, doğru adreslerin izini bulduğumu gösteriyor, kendi adıma sevindirici :)

Mehmet Gürel dedi ki...

Merhaba Hakkı Dayı. Edirney'e kadar gidipte köfte yemek için Park Köftecisi Osman'a uğramamış olduğunuza gerçekten üzüldüm. 1988'den beri kendi işletmesinde köftecilik yapan Osman Usta köfte yapmaya ise 1972 de çıraklıkla başlamış. Köftesi o kadar meşhurdurki Ciğerci Kazım Usta ile birlikte İstanbul Hilton Otelinde 15 gün servis yapmışlıkları bile vardır. Şimdilerde ilk şubelerini açan Osman Ustanın asıl yerleri ise Selimiye Camii bahçesindedir. İşe başladıkları günden beri aynı kasapla çalışırlar ki etlerinde sinire denk gelmek münkün değildir. Köftenin yanında en az onun kadar lezzetli piyazları ve cacıklarıda mutlaka tadılmalı. Acı ezmelerini baksettiğiniz gibi Osman Ustada kendileri yapar ve Lezzetinin köfteyle uyumu anlatılabilir değildir. Bu arada Osman Ustanın Türkiyenin önde gelen ailerine çok sık aralıklarla frigofirik araçlarla köfte gönderdiğinide söylemeden edemeyeceğim. İşin en güzel tarafı ise uğruna bırakın İstanbul'u Kars'tan dahi yemeye gidilebilecek bu köfteyi kilo ile alıp evinizde Osman Ustanın verdiği pişirme teknikleri ile hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz. Bir sonraki Edirne ziyaretinizde Selimiye Camii'nin bahçesinde bulunan bu lezzet durağına mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Çoğu insan için Kainattati en iyi köfte olduğuna eminim.

Saygılarımla

Hakkı Arıkan dedi ki...

Mehmet bey merhaba, güzel tavsiye mesajınız için teşekkürler. Park Köftecisi Osman'da da yemiştim köfte, hatta Tahmis köftecisi ile akrabalar. Benim ilk tercihim Tahmis'ten yana oldu :)

Adsız dedi ki...

Sayın Mehmet Gürel; Çok yanlış yönlendirmelerde bulunmuşsunuz. Düzelteyim dedim; öncelikle Edirne'li olmadığınızı, Edirne'ye hiç gelmediğinizi düşünüyorum ki Köfteci Osman'ın Selimiyenin bahçesinde olduğunu yazmışsınız :)Bu yanlış kesinlikle öyle bir şey yok, ama dükkandan Selimiye Camiini görebilirsiniz :)) Osman ustanın 1972 den bugüne köftecilik yaptığını doğrudur ancak Hakkı Dayının tercihi olan Tahmis Köftesicinde Hüseyin ustanın çırağı olarak. Ayrıca en büyük yanlışınız Osman ustanın pişirme teknikleri hakkında söylediklerinizdir, kendisinin ızgarada köfte pişirmişliği pek yoktur, bu konuda tecrübeli değildir. İnşallah bir gün Edirne'ye gelir her iki ustanında köftesini yer ve dediklerimin doğruluğunu görürsünüz. Selametle.

elif dedi ki...

20 yıldır edirnede yaşıyorum. köfte için tahmis köftecisinden daha iyi bir seçim olamazdı. edirnede en iyi köfte orada yenebilir. ciğer için tabiki aydın ilk gidilebilecek yer ama kapıda uzun bir kuyruk olacaktır. badem ezmesi, fıstıklı lokum, kavala kurabiyesi için keçecizade'yi öneririm.

ipek egmen dedi ki...

Hayran kaldım özellikle de en son fotoğrafınıza :D

Adsız dedi ki...

Ciyer deyince aklıma birden ardındaki kuyruklar geldi çoğu insan belki bilmez ama sakatat bölüm dediğimiz bu ciyer kızgın yağda çıkartılıyor ve geniş bir tavada dikkat ettinizmi kuyrukta beklerken o yağın kaç ciyer pisirimden sonra değiştiği ben size soyliyeyim aklınızda bulunsun en fazla 4 veya5 pişirilen sonra o yağın değişmesi lazım sağlık açısından kansoloji madde üretmeye başlar ama çoğu kimse buna dikkat etmez siz siz olun okadar kuyrukta beklerken bi bakın bakalım afiyet olsun

CİHAN DANIŞMANLIK dedi ki...

---CİHAN DANIŞMANLIK---Aşçı, Kebapçı, Fırıncı, Dönerci, Soğuk mezeci, Eleman temin edilip gönderilir,---TEL: 0543 424 57 58---- Ayrıca Lahmacun Pide fırını, Kebap ocağı Yapılır..

Adsız dedi ki...

Merhaba park köftesi Osman ustanın ustası tahmis köftecisidir