Perşembe, Aralık 07, 2006

Beşiktaş Köftecisi Recep Baba

Beşiktaş çarşısında hemen Balık Pazarı’nın karşısındaki Şair Leyla sokağın içinde yer alan Beşiktaş köftecisi Recep Parlaöz tarafından 1963’de Beşiktaş ana cadde’de açılmış, 1975’de de bugünkü yerine taşınmış. Mekân bugün ailenin 2.kuşağı tarafından yönetiliyor. Aile ayrıca BJK stadındaki büfeleri de işletiyormuş. Biz de sohbetimizi oğlu Yusuf Parlaöz ile gerçekleştirdik. Yazdığım birçok köfteci gibi burası da gayet sade, gösteriştense lezzete odaklanmış, müşterisinin cebini düşünen bir köfteci. Mekân doğal olarak Beşiktaş posterleri ile süslenmiş.
Recep Baba’da yemeğe önce sıcak bir süzme mercimek çorbası ile başlamakta fayda var. Ardından da kömür ateşinde pişmiş İnegöl usulü nefis köfteler ve yanında piyaz ile ziyafete devam. Köftenin yanında sunulan acı biber sosu da gayet leziz.
Recep Baba’da köfte dana ve kuzu etinin karışımı ile elde ediliyor. 40 yıldır Öz Beşiktaş kasabından alıyorlarmış etlerini. İnegöl usulü köftenin özelliği içine irmik katılmasından geliyormuş ama bildiğimiz evlerde kullanılan irmik değil, 0 numara irmik. İrmikli kıyma 1 gece dinlenerek yumuşaklık kazanıyormuş.
Beşiktaş köftecisini Alâmetifarika reklâm ajansının yaratıcı beyinleri ile birlikte test ettik, onayladık :)
Yusuf Bey Çarşı'nın Kedilerinden Biri ile Birlikte

10 yorum:

BachJan dedi ki...

İstanbul'da en sevdiğim köftecilerdendir. Beşiktaşa her gittiğimde kesin uğrarım. Özellikle ekmek arasına önce özel acı sosdan sürüp üzerine çoban salata koyup köfteleri de arasına dizidim mi demeyin keyfime. Kapıdan her girdiğimde Sadi (Başgarson) beni görür görmez mutfağa benim siparişimi (tek köfte, bir yeşiliksiz soğanlı çoban salata bir kutu kola) eksisksiz veridi. Verirdi diyorum çünkü Eylül başında gittiğimde Sadi'yi göremedim. Kasadaki bayana sorduğumda "memleketine gitti, gelmeyecek herhalde" cevabını aldım ve içim buruldu. İstanbul köfte kültürünün ve Beşiktaş'ın ayrılmaz parçası.

Burcuk dedi ki...

Dayi bey,

yanlis yere girmissiniz! asil ismini unuttugum bunun ya karsisinda ya da yaninda yer alan icinde kocaman bir salonun besiktasli oyuncu posterleriyle dolu oldugu yere gitcektiniz...

Bir dahaki sefere orayi da deneyiniz:) pisman kalmazsiniz:)

sevgiler,

Burcuk

Hakkı Arıkan dedi ki...

Sevgili Foodie,

Bizim bildiğimiz meşhur Beşiktaş Köftecisi burası. Sizinkini hiç duymadım etraftan, ordan defalarca geçimişimdir hiç de dikkatimi çekmedi. Ama araştırmacı yazar kişiliğim ile tekrar o sokağa gideceğim, başka neresi varmış, köftesi nasılmış tetkik edeceğim tabii :)

irem dedi ki...

hakkı beyim

bana bir paket köfte bir de
2 lahmacun gönderiver :) çok çekiyor canım. her gün balık nereye kadar .

selamlar

Hakkı Arıkan dedi ki...

Ahh İrem'im ahh, gurbet ellerde etsiz, sebzesiz hergün rakı-şarap-balık hasta olucan. Vazgeç şu Bozcaada'dan dön yuvana :)

Adsız dedi ki...

Dayi,
Tuzla`daki Merkli Kofteci`yi unutma derim. Ozledim simdi teee Amerikalarda :((

Adsız dedi ki...

biricik yusuf amca ... böle köfteyi annem bile yapmıo be her beşiktaşa gittiimde yerim süper bi yer !.

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcuk,

Eski demirciler sokagi olarak bilinen sokak da tam 45 senedir hizmet veren Meshur Besiktas Koftecisi'nin (Recep Baba nin yeri)taklitleri son 10 yil da artti.

Hemen karsisindaki Evin kofte ve Meshur Besiktas Kofteci sinin yanindaki futbolcu resimleri ile dolu olan kofteci de bunun orneklerindendir.

Eskiden spor maazasi olarak hizmet veren yer, sizin bahsetmis oldugunuz koftecidir.

Sair Leyla sok. (Eski demirciler) sokaginda 45 senedir hizmet veren tek kofteci vardir oda herkes in bildigi Recep Baba nin yeridir.

Sevgiler,

Okan

Hakkı Arıkan dedi ki...

BurcuK demiştim de inanmaıştın gerçek Beşiktaş köftecisi Recep Baba'dır diye. Gördün mü :)

Adsız dedi ki...

Okan bey iki tarafida denemis biri olarak burcu hanima katiliyorum.Sohretler Koftecisinin verdigi hizmet temizligiyle ve lezzetiyle cok ustundu.