Pazartesi, Aralık 04, 2006

Beceren Köftecisi

İstanbul’un Eminönü semti, kozmopolit yapısı ve yoğun alışveriş trafiği ile birlikte iddialı esnaf lokantaları, köfteciler ve kebapçılara da ev sahipliği yapıyor. Daha önce yazdığım Filibe Köftecisi, ileriki günlerde yazacağım kebapçı Hamdi’nin yanı sıra tam Eminönü meydanında, meşhur Nimet Abla piyangocusunun karşısındaki Beceren Köftecisi de bunlardan biri. Beceren’i www.geziyorum.net adlı blog’un sahibi arkadaşım Emre Tok’un tavsiyesi üzerine birlikte ziyaret ettik.

Beceren köftecisinin ataları 1860 yılında aynı mekanda şerbetçi olarak işe başlamış, sahibinin büyük dedesi de Osmanlı Sarayı’nda şerbetçi başı imiş. 1910'dan bu yana da Köfteci olarak hizmet veriyormuş. Mekanın ismi de sıkça dalga geçilen bir isimde olsa ‘beceri’ kelimesinden türemiş ve de ustalığı ifade ediyor.
Beceren’in köftesi dana etinin döş, gerdan, kemik sıyrığı bölümlerinden belli oranlarda harmanlanması ile yapılıyor. Kıymanın içerisine ayrıca bazı baharatlar, ekmek içi ve soğan ekleniyor. Köfteler yanında domates, biber ve Hatay işi biber salçası ile servis ediliyor. Köftenizi yedikten sonra dilerseniz Kemalpaşa ya da İrmik tatlısı da sizi bekliyor.

Hiç yorum yok: